Akdeniz » Siyaset » Yerel » Asayiş »

BAŞKAN SEÇER: “CUMHURİYET BİR MEDENİYET, KÜLTÜR, DEMOKRASİ VE REFAH PROJESİDİR”

BAŞKAN SEÇER "ATATÜRK’ÜN İLKELERİ DOĞRULTUSUNDA ŞEHRİMİZİ VE ÜLKEMİZİ YÖNETMEK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ... CUMHURİYET DEMEK KADINI AKLA GETİRİR”


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhuriyet’in kuruluşunun 101. yıldönümü dolayısıyla Mersin Valiliği tarafından düzenlenen Atatürk Anıtı’na çelenk sunma programına katıldı.

 

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Tuğamiral Tayfun Karataş tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Tören; saygı duruşunda bulunulması ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

 

Başkan Seçer: “Cumhuriyet bir medeniyet, bir kültür, bir demokrasi ve bir refah projesidir”

Töreninin ardından basın mensuplarına günün anlam ve önemine dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, Cumhuriyetle yönetilmekten gurur duyduğunu belirterek, “Cumhuriyet; Ulusal Kurtuluş mücadelesinden sonra Atatürk’ün iki büyük eserinden bir tanesidir. Cumhuriyet projesi, o Ulusal Kurtuluş mücadelesi veren iradenin ve kadroların uygulamaya koyduğu bir projedir. Dünyada birçok ülkenin cumhuriyetle yönetildiğini biliyoruz. Ama bizim; cumhuriyetin çağdaş, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun da altını çizmemiz lazım. En önemli özelliği de laik bir Cumhuriyet olması. Cumhuriyet bir medeniyet, kültür ve gelişme projesidir. Hukuk devleti, kurumlarıyla ve kurallarıyla oturmuş sağlam bir demokrasi, bir refah, kalkınma, gelişme ve dünyada güçlü ülkelerle rekabet etme projesidir” dedi. Seçer, Atatürk’ün önemli eserlerinden biri olarak gördüğü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi olmaktan ve CHP’li bir belediye başkanı olarak kenti yönetmekten gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.

 

“İktidarın, Cumhuriyetle sorunu olduğunu uygulamalarında ve söylemlerinde görüyoruz”

“Cumhuriyet’in içini boşaltma çabaları da cumhuriyetin zenginliğinden kaynaklanıyor” diyerek konuşmasını sürdüren Seçer, “Açıkçası bugüne kadar istenilen sonucu vermedi, bundan sonra da veremeyecektir. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye; son çeyrek asırdır belli bir siyasi irade tarafından yönetiliyor. Zaman zaman iktidarın Cumhuriyetle sorunlu uygulamaları olduğunu da görüyoruz. Söylemlerinde, eylemlerinde ve çıkartılan yasalarda bunu görüyoruz. Örneğin son yılların ve son günlerin de önemli bir tartışma konusu olan eğitim sistemindeki çarpık müfredat. Cumhuriyete ve cumhuriyetin temel ilkelerine, niteliklerine aykırı olan, uyuşmayan bazı müfredatın eğitim sisteminde dayatılmasını Cumhuriyeti zayıflatma hamleleri olarak görüyorum” diye konuştu.

 

“Yargı sisteminden savunma sistemine kadar birçok alanda önemli toplumsal olaylar yaşandı”

Seçer sadece eğitim sistemi değil, birçok alanda yaşanan gelişmelerin cumhuriyetin içini boşaltma çabalarının sonucu olduğunu sözlerine ekleyerek, “Yargı sisteminden Türkiye’nin savunma sistemine ve ordusuna kadar birçok alanda son çeyrek asırda çok büyük olaylar yaşandı. Gerçekten çok büyük toplumsal olaylara sebebiyet veren bazı gelişmeler oldu. Ordunun bugün içerisinde olduğu durum; cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında o felsefe ile kurulan ordudan çok farklı boyutlara geldi. Halk okulları kapatıldı. Yargı ‘yargı’ olmaktan çıktı. Türkiye’de tarafsız ve bağımsız yargı konusunda endişelerin olduğunu biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

“Cumhuriyet demek kadını akla getirir”

“Cumhuriyet demek kadını akla getirir” diyen Seçer, kadınların cumhuriyetle birlikte elde ettiği kazanımların yok edildiğinin altını çizerek, “Bugün kadınlar, bu kazanımların ötesinde bir noktaya geldi. Kadınların daha iyi ve daha güzel noktalara gelmesi gerekirken bugün Türkiye’de kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konuşuluyor. Kadınların her alanda cinsiyet ayrımcılığına uğradığını ve Türkiye’de bir cinsiyet eşitliğinden söz edilemeyeceğini görüyoruz. Siyasette, çalışma hayatında ya da aklınıza gelebilecek her alanda neredeyse kadının adı yok. İstanbul Sözleşmesi’nin daha önce imzalanması ve parlamentoda onanmasına rağmen cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle, Cumhurbaşkanı’nın iki dudağının arasından çıkan bir kararla iptal edilmesi gibi bütün bunların kadının bundan tam bir asır önce elde ettiği kazanımlarının kaybına yönelik belli hamleler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

“Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda şehrimizi ve ülkemizi yönetmek için çaba gösteriyoruz”

Seçer, cumhuriyet kazanımlarının sürmesi ve demokrasinin güçlenmesi için mücadeleye devam ettiklerini belirterek, “Tabi bir ülkede demokrasinin güçlenmesi ve tahkim edilmesi kolay konular değildir. Zaman, emek ve çaba istiyor. Bütün bunlara baktığınız zaman bizim de mücadelemiz devam ediyor. Biz cumhuriyet çocuğuyuz, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden yöneticileriz. Onun ilkeleri doğrultusunda da şehirlerimizi ve ülkeyi yönetmek için çaba gösteriyoruz ve bunu da sağladığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“Mersin’de Türkiye’ye ait ne varsa bulabilirsiniz”

Seçer, yönetime geldikten sonra Mersin’in demokrasi olarak zenginliğe kavuştuğunu ifade etti. Mersin de Türkiye’ye ait bir çok izin olduğunu belirten Seçer, “Bu anlamda da Mersin’de bugün geldiğimiz noktada demokrasi tam anlamıyla zenginliğini göstermeye başladı. Bu da bizim yönetim anlayışımızla oldu” dedi. Kenti, toplumun tüm fertlerini yönetime dâhil ederek yönettiklerini söyleyen Seçer,  “Kenti yönetirken toplumun bütün kesimlerini kent yönetimine dâhil ettik. Kadınlara ve çocuklara öncelik verdik; onların sorun alanlarına indik. Bunlar cumhuriyetin kazanımlarıdır. Tüm bunların Atatürk’ün koyduğu ilkeler çerçevesinde hareket eden, bizim gibi çağdaş düşünen yöneticilerin eseri olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

“Mersin, demokratik bir tarzda yönetim anlayışından son derece memnun”

İktidarın, cumhuriyetin kazanımları için kendilerine göre uygun olmayan uygulamalarının devam ettiğini vurgulayan Seçer, tüm bu kararlara rağmen yerel yönetimlerde cumhuriyetin ışığında gelişmeler yaşandığının vurgusunu yaptı. Seçer, “Bir taraftan Türkiye’de iktidarın bizim, cumhuriyet ve cumhuriyetin kazanımları için uygun olmayan uygulamaları ya da kararları devam ederken; yerel yönetimlerde de güzel gelişmeler oluyor. Son seçimlerde Mersin gösterdi ki; Mersin ve Mersinli halinden memnun. Mersin demokratik, çağdaş, eşitlikçi ve adaletli yönetim anlayışından memnun” dedi.

 

“Mücadelemiz, Mersin’de gördüğünüz tüm değerleri Türkiye’ye şamil kılmak”

Topluma yerel yönetimler tarafından sunulan ve takdir gören hizmetleri CHP’nin iktidar olması halinde ülkenin yönetiminde de sunacaklarını kaydeden Seçer, “Mersin’de gördüğünüz bütün değerleri Türkiye’de de şamil kılacağız. Mücadelemiz o yönde. Yakın gelecekte onu da görecek milletimiz. Türkiye çok daha güzel günler yaşayacak. Cumhuriyetin geliştiği, tahkim edildiği, refah, kültür ve sanat devleti, demokrasinin beşiği bir Türkiye olma yolunda hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.