Tarsus » Yerel »

SAHA EXPO 2024 FUARI TAMAMLANDI

SAHA EXPO 2024 FUAME'NDA MERSİN STANDI VE MERSİN FİRMALARI İLGİ ODAĞI OLDU, EN ÇOK ZİYARET EDİLEN STANDLAR ARASINDA YER ALDI


@mersinhaber 'i takip et
İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi fuarı SAHA EXPO 2024’e Mersin ilimiz, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmalarla birlikte katılım gösterdi.
 
Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Müteşebbis Heyeti Başkanı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, MTOSB ve MTSO üyesi iş insanlarından oluşan heyet ile birlikte 22-26 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen SAHA EXPO 2024 fuarının ilk iki gününe iştirak etti. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, Mersin Valiliğimizin himayesinde, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde kurulan stantta yer alan Mersin İlimizde savunma sanayii alanında faaliyet gösteren 11 firma ve kendi müstakil stantlarını kurmuş olan 4 firma ile birlikte toplam 15 firmamızın yer aldığı stantları ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet fuara katılan Savunma Sanayi Başkanlığı, TÜBİTAK, ROKETSAN, TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN, BAYKAR gibi milli teknoloji hamlesi kapsamında savunma sanayimizin yerlilik ve millilik oranını her geçen gün daha da yükselten araçlar geliştiren gurur kaynağı kuruluş ve firmaların stantlarını ziyaret etti, İlimizde savunma sanayii alanındaki yatırımların artırılmasına ve ilgili çeşitli hususlarda görüşmeler gerçekleştirdi.
 
İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Genel Kurmay Başkanı General Metin Gürak’ın İlimizin stantlarını ziyaret ettiği SAHA EXPO 2024 Fuarında Valimiz Ali Hamza Pehlivan, İlimizde savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların geliştirdiği ürünler, teknolojik çalışmalar, projeler ve hedefleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
 
Çok sayıda yerli ve yabancı firma yetkililerinin, yatırımcıların, tedarikçilerin ziyaret ettiği Mersin firmalarının satanları ilgi odağı oldu, en çok ziyaret edilen stantlar arasında yer aldı.
 
SAHA EXPO 2024 fuarına, İl olarak katılım gösteren tek örnek olan Mersin İlimiz; savunma sanayi alanında ürettikleriyle giderek yükselen firmaları, tedarik zinciri, destekleyici sanayi altyapısı, nitelikli nüfusu ve geniş network ağıyla fuarda öne çıkan, göz dolduran katılımcılar arasında yer aldı. Firmalarımız yaptıkları anlaşmalar, ürün satışları ve görüşmeler ile başarılı sonuçlar elde etti.
 
Birçok başlık altında panel, sunum ve yarışmaların yapıldığı fuara, 120'den fazla ülkeden 1.478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyetin katılımı ile 150 binden fazla profesyonel tarafından ziyaret edildi.
 
Vali Pehlivan, SAHA EXPO 2024 Fuarı ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarında;
 
“Mersin’imiz; SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda yerini aldı.
 
SAHA İstanbul, 2018 yılında ilk organizasyonunu gerçekleştirmişti. 2 yılda bir düzenlenen bu organizasyona Mersin’imiz ilk katılımını 2022 yılında gerçekleştirmişti. Bu yıl 4.’sü düzenlenen SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda yerimizi aldık. Güzel de bir stant kurduk. Mersin standımızın bünyesinde savunma sanayi alanında faaliyet gösteren 11 firmamız yer aldı. Ayrıca 4 firmamız da kendi müstakil stantlarını kurdu.
 
Türkiye'miz, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde, savunma sanayinde yerlilik, millilik oranı %80’lere ulaşmış durumdadır. Bu durum ülkemizin bütününde, girişimcilerimizde bir heyecan oluşturmaktadır. Bu konuda faaliyet gösterenlerin, faaliyet alanlarını genişletmesine ve yeni girişimcilerin de ortaya çıkmasına vesile olmaktadır.
 
Mersin’imizde savunma sanayi alanında faaliyet gösteren 30 firmamız bulunmaktadır. Bu firmaların 21’i, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde diğerleri de OSB dışında muhtelif yerlerde faaliyet göstermektedir. Koluman adlı firmamızın üretim yaptığı saha Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiş durumdadır. Burada, Savunma Sanayi Başkanlığıyla müşterek projeler üretilmektedir. Zırhlı lojistik aracı ‘Derman’ bunlardan biridir. Keza Koyuncu firması ‘Modüler Mühimmat Deposu’ üretmektedir. Ayrıca, Özen-İş firması savunma sanayi araçlarına muhtelif parçalar, Berdan firması savunma araçlarına cıvata, Ortimobil otonom araçlar, Baibars firması insansız hava araçları, C-Prot firması siber güvenlik, Kayacı insansız deniz aracı, Kaya firması savunma araçlarına makina parçaları üretmektedir. Birkaç örnek verdiğimiz bu firmalarımızın sayısı giderek artmaktadır.
 
OSB’lerimiz içerisindeki firmalar bu tür organizasyonlara katılmak suretiyle hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde temaslar gerçekleştirmektedir. Fuara katılan firmalarımızın; birebir görüşmeler, temaslar yapmak suretiyle iş birlikleri geliştirme imkânları oluşmaktadır
 
Savunma sanayi ve havacılık alanındaki yatırımlar sadece temsil ettiği sektöre değil birçok sektöre olumlu şekilde yansımaktadır. Diğer sektörlerin de gelişmesini teşvik etmektedir. Biz de Mersin'imizde mevcut firmaların kapasitelerinin daha da genişlemesi ve yeni yatırımlar için alan oluşturulması yönünde adımlar atıyoruz. Bunun en somut örneği İlimizde ilk kurulan OSB olan Mersin Tarsus OSB'mizdir. Başta Sanayi Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığımız ve ilgili Bakanlıklarımızın destekleriyle burada Müteşebbis Heyeti ve Yönetim Kurulu olarak yeni alanlar oluşturma gayreti içerisindeyiz.
 
Yakın zamanda bu konu ile ilgili güzel bir netice daha aldık. Mersin Tarsus OSB'mizin halihazırda 823 hektar alan üzerine kurulu olup, 4 etabı ile faaliyet göstermektedir. 4. Etabının çalışmaları geçen yıl neticelendirilip yer tahsislerini yaptık. 41 yeni firma ve yeni yatırım alıyoruz. Bir yandan da 5 ve 6. bölgenin çalışmaları devam ediyor.
 
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgemizde 256 hektar alan üzerine kurulacak olan 5. etap yeni genişleme alanı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekli oluru vermiştir. Burada hem mevcut firmalarımıza hem talepte bulunacak diğer firmalara yeni alanlar tahsis etme imkânımız olacak, hem de Savunma Sanayi Teknolojileri başta olmak üzere İlimizde inovasyona, yeniliğe, teknolojiye, yatırım yapacak girişimcilere yer tahsis etmek suretiyle yatırım alma imkânımız olacak. Bu fuarda bulunmamızın bir sebebi de yatırımlar için uygun yerlerimizin olduğunu belirtmek suretiyle Mersin'imize dışarıdan yatırım almaktır.
 
Mersin’imiz tarım, sanayi, ticaret, lojistik ve turizm faaliyetleri ile ön plana çıkmış, bütün sektörlerin var olduğu ve giderek geliştiği bir ildir. Dinamik ve yıldızı giderek daha çok parlayan bir şehirdir. İlimizde inanıyorum ki savunma sanayi alanındaki yatırımlar da giderek kendini çok daha fazla gösterecektir. İlimiz savunma sanayi yatırımları ile de ön plana çıkacak, tercih edilen illerden birisi olacaktır. Bu vesileyle savunma alanında yatırım niyeti olan girişimcilerimizi Mersinimize davet ediyoruz.
 
SAHA EXPO 2024 buraya katılan yerli, yabancı katılımcılar için, bütün sektör temsilcileri ve firmalar için hem de müstakilen Mersin'imiz için olumlu güzel sonuçlara vesile olacaktır.
 
Bize düşen bütün bu süreçlerin takibini sektörün paydaşları ile birlikte yapmaktır. Bu fuara olumlu niyetlerle katıldık. İnanıyorum ki ilimizde yeni yatırım hamlelerine, yeni adımların atılmasına vesile olacaktır.
 
Bu adımlar ile hem Mersin'imizin ekonomisinin gelişmesine; yatırım, üretim hacminin ve istihdamının artmasına hem de Mersin’in ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine daha fazla katkı sunmasına imkan dağlayacaktır.
 
Bu organizasyonların gerçekleşmesindeki himayeleri ve desteklerinden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Mersin'imiz adına da şükranlarımızı sunuyorum. Emeği olan bütün Bakanlıklarımıza, ilgili kurum ve kuruluşlara SAHA Expo yönetimine teşekkürlerimizi sunuyorum.
 
Mersin standımızın kurulmasındaki katkı ve emeklerinden dolayı Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetimize, Yönetim Kurulu Başkanımız ve üyelerimize, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamıza, katılım gösteren firmalarımıza teşekkür ediyorum.
 
Hem bugünün hem de geleceğin sektörleri olan savunma sanayi, havacılık, uzay teknolojileri alanında çalışan, üreten; medeniyet geleneklerimizden ilham almak suretiyle insanı yaşatmaya odaklı, dünyada barışın ve huzurun hakim olmasını isteyen, teknolojiyi de bu maksatla kullanma niyeti taşıyan kuruluşlarımızın, firmalarımızın bu gayretinin, ülkemizin çok daha güçlü, çok daha müreffeh yarınlarına vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.