Akdeniz » Yerel » Adana »

Doğu Akdeniz, suyunu temizlemek için çare arıyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (#MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Doğu Akdeniz Havza Su Kurulu Toplantısı’na katıldı.


@mersinhaber 'i takip et
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Doğu Akdeniz Havza Su Kurulu Toplantısı’na katıldı.
Mersin Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan’ın Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mahir Özcan’la birlikte yönettiği, toplantıda Mersin’in yanı sıra Adana, Antalya, Karaman, Konya ve Niğde kurum temsilcileri de yer aldı. Toplantıda Doğu Akdeniz Havzası’ndaki suyun miktar ve kalitesi açısından mevcut durumu değerlendirilip geleceğe dair beklenen olası senaryolar çerçevesinde yapılması gerekenler konuşuldu. 
Yapılan bilimsel araştırmalar çerçevesinde 2023 yılı verilerine su kaynaklarında ciddi kirlilik oranlarına rastlandığına işaret edildi. Gerek yeraltı sularında gerekse kıyı sularında ciddi mikro kirleticilerin, ağır metallerin saptandığı belirtilerek başta mikro kirleticilerin kaynağının belirlenmesi noktasında aralarında Tarım Bakanlığı, İl Çevre Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve üniversite temsilcilerinin bulunduğu bir alt komisyon oluşturulup lokal bazlı çalışma yapmasına karar verildi. 
Başta tarımsal ilaçlama olmak üzere birçok kimyasalın suların kirlenmesine neden olduğunun dile getirilmesi sonrasında söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bucuge, sınırlardan bölgeye giren kaçak tarım ilaçlarına dikkat çekerek bu konuda denetimlerin artırılmasını talep etti. Bucuge aynı zamanda su kaçaklarının önlenmesi konusuna ilişkin yağmur sularının depolanması kadar kaynak suların depolanması ve tarımsal sulama alanlarına ulaştırılması için neler yapılabileceğine dair görüşlerini de paylaştı.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.