Akdeniz » Yerel »

VALİ PEHLİVAN, YÜRÜTÜLMEKTE OLAN GÜVENLİK VE ASAYİŞ HİZMETLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin'de yürütülmekte olan güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin'de yürütülmekte olan güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Vali Pehlivan; Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek ile basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamalarda; “Bugün sizlerle Mersin İlimizde geçen 9 ay içerisinde yerine getirilmekte olan asayiş ve güvenlik hizmetlerine ilişkin bilgileri paylaşmak üzere bir araya geldik. İlimizde bu konudaki çalışmalar kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Günlük, haftalık olay, konu ve operasyon bazlı çalışmaları güvenlik birimlerimizin faaliyetlerini ve aylık olarak da genel bilgileri vatandaşlarımızla paylaşmış oluyoruz. İlimizde asayiş ve güvenlik konularındaki hizmetler İl Emniyet Müdürlüğümüzde görevli 7.710 personel, İl Jandarma Komutanlığımızda görevli 2.907 personel, Sahil Güvenlik Komutanlığımızda görevli 643 personel olmak üzere toplam 11.260 personelimiz ile birlikte yürütmekteyiz. Malumunuz güvenlik birimlerimiz 7/24 esasına göre gece gündüz demeden sahada her konu başlığında, suça ve suçluya karşı mücadelesini tavizsiz bir şekilde sürdürmektedir. Bugün sizlerle paylaşacağım bilgiler önceki toplantılarda olduğu gibi bir önceki yılın aynı dönemine oranla nisbi kıyaslamayla birlikte paylaşacağım bilgileri içermektedir. Bu bağlamda İlimiz genelinde asayiş, kaçakçılık, organize, narkotik, göçmen kaçakçılığı, siber ve terör suçları dahil olmak üzere 2024 yılının ilk 9 ayında 69.209 asayiş olayı meydana gelmiş, bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda asayiş olaylarında %6 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen asayiş olayların aydınlatma oranı %94’tür. Asayiş olaylarında yakalanan ve tutuklanan kişi sayısı; 2024 yılının 9 aylık süre içerisinde toplamda 50.661 kişi yakalanmış, bu şahıslardan 3.540’ı tutuklanmış olup, tutuklama oranında %20 nispetinde artış yaşanmıştır. Faili meçhul olarak kayıtlara geçen asayiş olaylarına baktığımızda, ilk 9 aylık dönemde 6.137 faili meçhul olay gerçekleşmiş bir önceki yıl göre %47 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında faili meçhul olarak kayıtlara geçen olayların aydınlatma oranı %94’tür. Kişilere karşı işlenen suçlarla ilgili kayıtlara bakacak olursak aynı dönemde 23.639 kişilere karşı işlenen suç olayı gerçekleşmiş %13 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı %98’dir. Mal varlığına karşı işlenen suçlarla ilgili kayıtlara geçen asayiş olaylarında; 2024 yılının ilk 9 ayında 11.628 malvarlığına karşı işlenen suç olayı gerçekleşmiş bir önceki yılla kıyaslandığında %30 azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı %83’tür. Hırsızlık ile ilgili asayiş olaylarında ise ilk 9 aylık dönemde 4.470 hırsızlık olayı gerçekleşmiş %43 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı %73’tür.
ÇEŞİTLİ SUÇLARDAN HAKLARINDA KESİNLEŞMİŞ HAPİS CEZASI OLAN ŞAHISLARIN YAKALANMASINA YÖNELİK YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR NETİCESİNDE; Güvenlik birimlerimizin bu konuda yoğun çalışmaları bulunmaktadır. Bu kapsamda 2024 yılının ilk 9 ayında 18.616 şahıs yakalanmış yakalamalarda %65 nispetinde artış yaşanmıştır. Yakalanan şahıslar suç gruplarına göre mahkemelerin vermiş olduğu cezanın mahiyetine göre değişiklik arz etmektedir. Haklarında kesinleşmiş hapis cezası olanların ceza sürelerinde 0-5 yıl, 5-10 yıl, 10-20 yıl ve 20 yıl ve üzeri olmak üzere değişkenlik bulunmaktadır. Rakamlara baktığımızda da 18.616 rakamı içerisinde bir kısmı Mersin nüfusuna kayıtlı vatandaşlar olmakla birlikte önemli bir kısmının da diğer İllere kayıtlı vatandaşlardan müteşekkil olduğunu görüyoruz.
KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLAR İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında emniyet ve jandarma birimlerimiz yoğun bir faaliyet, çalışma ve operasyon yürütmüştür. 9 aylık süre içerisinde 989 çalışma yapılmış 1.467 şahıs yakalanmış 228’i tutuklamıştır. Çalışma sayılarında %18 artış, yakalanan şahıslarda %15 artış, tutuklama oranında ise %44 artış yaşanmıştır. Olayların tamamı aydınlatılmıştır.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KAPSAMINDA; Uyuşturucuyla mücadele muhakkak ki en önemli faaliyet, çalışma ve operasyon alanlarından birisidir. Bu konuda da 2024 yılının ilk 9 ayında 5.077 çalışma yapılmış 5.910 şahıs yakalanmış, yakalanan şahısların 590’ı tutuklanmış; çalışma sayılarında %20 artış, yakalanan şahıslarda %20 artış, tutuklama oranında %34 artış yaşanmıştır. Olayların tamamı aydınlatılmıştır. Narkotik konusundaki eğitim ve seminer faaliyetleri uyuşturucuyla mücadele kapsamında üzerinde en çok durduğumuz hususlardan birisidir. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımızın himayesinde yurdumuz genelinde uygulanmakta olan En İyi Narkotik Polisi Anne uygulaması kapsamında 2024 yılının 9 ayında 22.594 kişiye eğitim verilmiş %102 artış gerçekleşmiştir. GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
2024 yılının ilk 9 ayında 73 göçmen kaçakçısı yakalanmış ve bu şahıslar hakkında gerekli adli işlem tesis edilmiştir.
TERÖR İLE MÜCADELE KAPSAMINDA;
2024 yılının 9 ayında 353 operasyon yapılmış, 460 kişi yakalanmış 177’si tutuklanmış, operasyon sayılarında %35 artış, yakalanan şahıslarda %30 artış, tutuklama oranında %43 artış yaşanmıştır.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA;
2024 yılının 9 ayında 2.359 çalışma yapılmış 480 şahıs yakalanmış 201’i tutuklanmış, çalışma sayılarında %10 azalış, yakalanan şahıslarda %433 artış, tutuklama oranında ise %25 artış yaşanmıştır.
TRAFİK DENETİMLERİ KAPSAMINDA;
2024 yılının ilk 9 ayında 2.437.566 araç kontrol edilmiş ve bir önceki yıla göre kıyaslandığında %28 artış gerçekleşmiştir.
DENETLENEN OKUL SERVİSİ ARACI;
2024 yılının ilk 9 ayında 17.190 okul servisi kontrol edilmiş, denetimlerde %54 artış gerçekleşmiştir. CEZAİ İŞLEM YAPILAN OKUL SERVİS ARACI;
2024 yılının ilk 9 ayında 828 okul servis aracına işlem yapılmış, işlem yapılan araç sayılarında %95 artış gerçekleşmiştir.
DENETLENEN TİCARİ TAKSİ SAYISI;
Ticari taksilere yönelik denetimlerde 2024 yılının ilk 9 ayında 16.402 ticari taksi denetlenmiş ve denetlemelerde %40 artış gerçekleşmiştir.
TRAFİKTEN MEN EDİLEN ARAÇ SAYILARINDA;
2024 yılının ilk 9 ayında 17.289 araç trafikten men edilmiş ve bu kapsamda %138 artış gerçekleşmiştir. SAHİL GÜVENLİK AKDENİZ BÖLGE KOMUTANLIĞI’NIN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA
2024 yılının ilk 9 ayında 12.872 saat görev icra edilmiştir. 2024 yılının ilk 9 ayında 4.021 tekne kontrol edilmiş, %10 artış gerçekleşmiştir. 2024 yılının ilk 9 ayında 73 deniz aracına idari para cezası uygulanmıştır. Çevre kurallarını ihlal eden 6 deniz aracı savcılığa sevk edilmiştir.
KİŞİLERE YÖNELİK YAPILAN KİHBİ SORGULAMASINDA;
2024 yılının ilk 9 ayında 21.820 kişinin sorgulaması yapılmış olup 33 kişinin arandığı tespit edilmiştir. Sorgulama sayısında %17 artış gerçekleşmiştir. Denizden kurtarılan kişi sayısı 2024 yılının ilk 9 ayında 16 kişi olarak gerçekleşmiştir. Asayiş ve güvenlik konuları, kamu hizmetleri içerisinde en önemli, öncelikli konularımızın başında gelmektedir. Vatandaşlarımızın huzuru, esenliği hepimiz için bütün kamu birimlerimiz ve başta güvenlik birimlerimiz için ziyadesiyle önemlidir. Hayati önemi haizdir. Böylesi önemli bir hizmet alanında bütün personelimizle, bütün ekiplerimizle birlikte, mesai mefhumu gözetmeksizin gece gündüz demeden 7 gün, 24 saat, yılın 365 günü esasıyla çalışmalarımız bugüne kadar sürmüştür. Bundan sonra da artan bir hassasiyetle devam edecektir. Vatandaşlarımızın huzurunu bozmaya yönelik hangi konuda olursa olsun hangi başlıkta olursa olsun suça ve suçluya yönelik çalışmalarımız, mücadelelerimiz, operasyonlarımız devam edecektir. Temel amacımız vatandaşlarımızın sosyal hayatlarını, ekonomik hayatlarını, eğitim hayatlarını; hayata dair bütün alanlardaki faaliyetlerini, günlük yaşamlarını huzurlu ve sağlıklı şekilde esenlik içerisinde geçirmelerini sağlamaktır. Çok şükür Mersin İlimizde genel olarak huzurlu bir ortamımız var. Bunu daim kılmak adına gayretlerimiz, ekiplerimizle, sorumlu birimlerimizle birlikte bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Huzurumuzu bozmaya çalışanlara bugüne kadar asla taviz verilmemiştir. Bundan sonra da asla taviz verilmeyecektir. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz bu konudaki takiplerini kesintisiz ve tavizsiz bir şekilde devam ettirmektedir. Ben, güvenlik ve asayiş hizmetleri konusunda görev yapan bütün ekiplerimize, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerimize teşekkür ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu vesileyle Mersinli saygıdeğer hemşerilerimize en içten dileklerimi, sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Onların güvenliği, huzuru, esenliği için gece gündüz çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum.’’ dedi.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.