Tarsus » Mezitli » Yerel »

BÜYÜKŞEHİR, GELECEĞİN BİLİM İNSANLARINI YETİŞTİRİYOR

BÜYÜKŞEHİR’İN TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ’NDEN YARARLANAN KÜÇÜK MUCİTLER BİRÇOK PROJE GELİŞTİRDİ


@mersinhaber 'i takip et

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bilim atölyelerinde, geleceğin bilim insanları yetişiyor. Tarsus ve Mezitli’de yer alan Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri’nde çocuklar robotik kodlama, 3 boyutlu tasarım, oyun geliştirme gibi dersler alırken, öğrendikleri bilgiler ışığında bilim ve teknoloji projeleri ortaya koyuyor.

 

Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’ne giden öğrenciler ‘otomatik su sebili’‘akıllı saksı’‘akıllı baston’‘yangın alarmı’‘park sensörü’‘akıllı çöp’ projeleri geliştirdi. İnsanların günlük hayatını kolaylaştıracak oldukça işlevsellik sunacak bu projeler ile bilim ve teknoloji şenliklerine katılmayı planlayan öğrenciler, hem kendilerini geliştirmeyi hem de kenti temsil etmeyi hedefliyor. Büyükşehir, atölyeden yararlanmak isteyen herkese kapılarını açık tutuyor.

 

Kökbudak: “Çocukları, hayata geçirdikleri projelerle bilim ve teknoloji şenliklerine hazırlıyoruz”

Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitmen olarak görev yapan Erol Kökbudak, atölyede çocukları bilim ve teknoloji kamp ve şenliklerine hazırladıklarını söyledi. Çocukların bilim ve teknolojik yeniliklerden beslendiklerini aktaran Kökbudak, “Bu projeleri ilk aşamada bilgisayar üzerinden tasarlayıp, sonra kendi takımlarıyla beraber hayata geçiriyorlar. Hayata geçirdikten sonra da, projelerle beraber kamp ve şenliklere katılıyoruz” dedi. Çocukların mevcutta yaptıkları bazı projeleri anlatan Kökbudak, “Çocuklar şu an biraz da gündelik hayatta insanların karşılaştığı problemleri çözebilmek adına projeler ürettiler. Örneğin; görme engelliler için akıllı baston, el sensörlü su sebili, araçlar için park sensörü ve yangınlar için gaz sensörü tasarladılar” diye konuştu.

 

Çocukların yaklaşık 3 ay süren bir eğitimden sonra kamplara hazırlandığını kaydeden Kökbudak; önce bilgisayar temelli, sonrasında ise uygulamalı eğitim verdiklerini belirterek, “Bilgisayarda 3 boyutlu tasarım yapıyor, sonra da bu tasarımları yazıcılarımızdan çıkartıyoruz. 3 boyutlu tasarım, oyun geliştirme, robotik kodlama gibi derslerimiz oluyor. Bunun yanı sıra, ahşap geliştirme derslerimiz de oluyor. Eğitimlere sıfırdan başladığımız için, her şeyi öğreniyorlar. Aklında projesi olan, hayali olan çocukları atölyemize bekliyoruz. Bütün amacımız, onları desteklemek ve hayallerine ulaştırmak” ifadelerini kullandı.

 

Gündoğar: “Her çocuğun buraya gelmesi bir haktır”

Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitim alan 8. sınıf öğrencisi Elif Gündoğar, yaklaşık bir yıldır atölyede eğitim aldığını söyleyerek, “Ben burayı ilk gördüğümde çok beğenmiştim ve robotlara ilgim vardı” dedi. Üzerinde çalıştığı bir proje olduğunu söyleyen Gündoğar, “Görme engelliler için akıllı baston yaptık. Ben ileride bu projelerle bilim ve teknoloji kamp ve şenlikleirne katılmak istiyorum” derken, atölye ile kendisine verilen fırsatların önemli olduğunu vurguladı. Gündoğar, “Verilen imkanlar çok iyi. Çünkü şu an durumu olmayanlar da olabilir ve buraya her çocuğun gelmesi bir haktır. Hayallerinizin peşinden koşun, neye ilginiz varsa oraya gidin” diye konuştu.

 

Özcan: “Akıllı saksı projem ile bilim şenliklerine katılacağım”

7. sınıf öğrencisi Ali Seymen Özcan, teknolojiye ilgisi olduğu için atölyeye katıldığını söyleyerek, “Burada robotlarla beraber kodlama, 3 boyutlu yazıcılarla beraber figürler ve benzeri şeyler yapıyoruz. Şu anda arkadaşımla beraber akıllı saksı projesini yaptık. Bu atölye ile beraber bilim şenliklerine katılacağım ve birinci olacağım. Bize bu imkanı sağladığı için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Batır: “Bilime normalde de ilgim vardı, ama burası bana destek oldu”

Atölye’den faydalanan 13 yaşındaki Ela Batır ise, atölyeye başladığı ilk zamanlar yaşadığı tedirginlikten söz ederek, “İlk defa tanışacağım bir ortamdı, ama çok şükür katıldım ve şu anda çok mutluyum. Bilime normalde de ilgim vardı, ama burası bana destek oldu ve projeler yapmaya başladık.  Buraya başladığımdan beri bazı uygulamalardan kod atmaya başladık ve şimdi ‘Akıllı Baston’ diye bir proje çıkardık. Bunu görme engelliler için tasarladık. Bazı kaldırımlarda görme engelliler için yerler var, ama her kaldırımda yok ve bazı yerlerde kaldırım olmadığı için bu proje bence çok mantıklı. Görme engelliler için hayatı kolaylaştırdık diye düşünüyorum” dedi.

 

Antmen: “Teknoloji günümüzde çok önemli, çünkü her yerde teknoloji var”

9 yaşındaki Doruk Antmen de atölyenin çok eğlenceli ve güzel olduğundan söz ederek, “Ben buraya mutlu geliyorum. Önceden bazı şeyleri biliyordum, ama bazı konuları da burada öğrendim ve geliştirdim. Burada algoritmaları ve Tinkercad’te bir şeyler yapmayı öğrendim” diye konuşarak, tasarladığı yangın alarmı projesini anlattı. Antmen, lu alara da katılmak istediğinden söz ederken, “Bilim ve teknoloji şenliklerine katılıp birinci olmak istiyorum ve bu konuda kendime güveniyorum. Başkanımız Vahap Seçer burayı yaptırdı ve bu sayede ben de burada teknolojiyi çok iyi öğrendim. Teknoloji günümüzde çok önemli, çünkü her yerde teknoloji var” dedi


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.