Tarsus » Yerel »

İLK DEFA 3 YILLIK TARIMDA DESTEKLEME PAKETİ AÇIKLANDI, YENİ BAHÇE TESİSLERİNE DİKKAT

Tarsus Ticaret Borsası olağan haftalık yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti.


@mersinhaber 'i takip et
Tarsus Ticaret Borsası olağan haftalık yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti. Toplantıda ekonomi ve ticaretin yanı sıra, tarımsal üretimde bilhassa bu yıl yaşanan sıkıntılar istişare edildi.
İLK DEFA 3 YILLIK TARIMDA DESTEKLEME PAKETİ AÇIKLANDI.
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz , yönetim Kurulu üyeleri Yücel Gürbüz , Ayhan Bayram ve İlhan Titiz’in istişarede bulunduğu tarımsal üretimde yaşanan sıkıntılar konusu toplantının ana gündemini oluşturdu.
İlk defa 3 yıllık tarımda destekleme paketinin açıklandığını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, “Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Açıklanan temel desteklerle birlikte dekara destek miktarı eski desteleme modeline göre buğday ve mısırda neredeyse 4 kat, ayçiçeğinde ise 5 kat arttı. Yönetmeliğin bu kapsamda özellikle stratejik ürünler olarak tabir ettiğimiz mısır, soya buğday, ayçiçeği ve pamuk gibi ürünlerde kayıt dışılığa yönlendirilmemesi amacıyla tespit ettiğimiz hususlar, yönetmeliğin yayınladığı gün Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya iletilmek üzere, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na tarafımızdan iletildi. Münavebe sisteminin getirildiği yeni destekleme modelinde ekeceğimiz ürünü belirlemek için eksik olan Bitkisel Üretim Desteklerinin de en kısa zamanda tebliğ edilmesini bekliyoruz” dedi.
YENİ BAHÇE TESİSLERİNE DİKKAT
Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz ise, 14  Eylül  2023  tarih  ve 32309 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  "Tarımsal  Üretimin  Planlanması  Hakkında  Yönetmelik" çerçevesinde uygulanacak esaslar hakkında şu ifadelere yer verdi.
“Anılan mevzuat hükmü çerçevesinde, Bitkisel  üretimin  planlanması  çalışmaları  doğrultusunda  arpa,  buğday,  mısır  (dane),  aspir, ayçiçeği (yağlık), kolza (kanola), pamuk (kütlü), soya, mercimek, nohut, fasulye (kuru), patates ve soğan  (kuru)  olmak  üzere  13 ürün ve yem bitkileri ürün grubunun  planlama  kapsamına alındı.
Ancak; Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu  Bitkisel Üretim Kurul Kararının bir uygulaması dikkat çekiciydi,” Yeni bahçe tesisi uygulamaları kapsamında yeni bahçe tesisi kurma koşulları getirilmiştir. Bu noktada; Yeni bahçe tesisi kurma koşullarını haiz olması halinde, Türkiye İstatistik Kurumu kayıtlarında son yıla ait yeterlilik oranı yüzde yüz elli ve üzeri olan ürünler için bahçe tesisine izin verilmeyeceğidir. Fakat ihracat durumunun da değerlendirerek ürün veya ürün grupları ile havza veya işletme bazında yeni bahçe tesisine izin verileceği uygulaması düzenlenmiştir.” Dedi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.