Akdeniz » Erdemli » Yerel »

Mersin’de Balık Sezonu Açıldı: Tezgahlar Taze Balıklarla Doldu

Mersin’de balık sezonunun açılmasıyla birlikte balık pazarında bereketli bir dönem başladı .


@mersinhaber 'i takip et
Mersin’de Balık Sezonu Açıldı: Tezgahlar Taze Balıklarla Doldu. Mersin’de balık sezonunun açılmasıyla birlikte balık pazarında bereketli bir dönem başladı.

Tezgahlar, denizden yeni çıkan taze balıklarla dolup taşarken, vatandaşlar sezonun ilk balıklarına yoğun ilgi gösteriyor. Levrek, çipura, istavrit ve palamut gibi birçok balık türü tezgahlarda yerini aldı.
Balıkçılar, bu yılki sezonun oldukça verimli geçeceğini belirterek, fiyatların da makul seviyelerde olduğunu ifade etti. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Yıldız, “Bu sezon denizlerimizde bolluk var ve tezgahlarımızda her gün taze balık bulunacak. Vatandaşlarımızı balık pazarına bekliyoruz” diyerek tüketicilere çağrıda bulundu.
Balık Av Sezonu Törenle Açıldı: “Vira Bismillah” Dediler
15 Nisan 2024 tarihinde başlayan balık av yasağının sona ermesiyle birlikte, Mersin’de av sezonu Erdemli Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törenle açıldı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen Su Ürünleri Avcılık Sezonu Açılış Programı’na katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve kurban kesimi ile başladı.
Vali Pehlivan törende yaptığı konuşmada, “15 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı kalkıyor. Balıkçılarımız, bu gece ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Yeni avcılık sezonunun kazasız, belasız, hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
“Mersin, Ülkemizde 5. Sırada”
Vali Pehlivan, Mersin’in 321 kilometrelik kıyı şeridiyle ülkemizin önemli balıkçılık merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Mersin, 30 bin tonu yetiştiricilik, 8 bin tonu avcılık olmak üzere toplamda yaklaşık 40 bin ton balık üretimiyle ülke genelinde 5. sırada yer alıyor. Bugün itibariyle 13 Balıkçılık Kooperatifimize kayıtlı, 7 balıkçı barınağımızdan 441 teknemiz denizlere açılacak. Amacımız, sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak ve gelecek nesillere sağlıklı bir deniz bırakmak” ifadelerini kullandı.
Balıkçılık alanında çeşitli yasaklamalar ve kısıtlamalar olduğuna da dikkat çeken Pehlivan, “Ticari amaçlı su ürünleri avcılığı, tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından belirli kurallara tabidir. Balıkçılarımızın bu kurallara uygun şekilde faaliyet göstermesi gerekiyor” dedi.
“Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Denetimler Devam Edecek”
Balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla denetimlerin yıl boyunca süreceğini belirten Pehlivan, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımız denizde ve karada sıkı denetimler gerçekleştiriyor. Ocak ayından bu yana yapılan yaklaşık 3.000 denetimde, 12 balıkçıya ceza kesildi. Amacımız, tüm balıkçılarımızın kurallara uyarak avlanmasını sağlamak” dedi.
Vali Pehlivan ayrıca, balıkçılık faaliyetlerinin izlenmesi için Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) ile denetimlerin etkinliğinin artırılacağını ve avlanılan ürünlere ait verilerin hızlı bir şekilde kayıt altına alınacağını söyledi.
“Resif Alanları Oluşturacağız”
Denizlerde balık popülasyonunu artırmak amacıyla yapay resif çalışmalarının sürdüğünü belirten Pehlivan, geçtiğimiz yıl deniz tabanına yerleştirilen 800 yapay resif bloğunun balık popülasyonuna olumlu etkilerinin gözlemlendiğini ve önümüzdeki aylarda yeni resif alanları oluşturmayı planladıklarını ifade etti.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.