Tarsus » Yerel »

EDEBİYATIMIZDA ÇEŞMELER KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

Yayın hayatına 2004 yılında başlayan ve 2006’dan bu yana Tarsus tarihi ve kültürü üzerine ayrı basım kitaplar yayınlayan Aratos Yayınları, Edebiyatımızda Çeşmeler başlıklı bir kitap yayınladı.


@mersinhaber 'i takip et
Yayın hayatına 2004 yılında başlayan ve 2006’dan bu yana Tarsus tarihi ve kültürü üzerine ayrı basım kitaplar yayınlayan Aratos Yayınları, Edebiyatımızda Çeşmeler başlıklı bir kitap yayınladı

Edinilen bilgiye göre, Aratos felsefe dergisinin bünyesinde yayınlanan kitapların sayısı 70’i buldu. Tarsus tarihine ilişkin kitaplar dışında şiir, öykü ve romanlar ile felsefe kitaplarının da yer aldığı yayınlara Edebiyatımızda Çeşmeler kitabı da eklendi.
Edebiyatımızda Çeşmeler kitabını derleyen Uğur Pişmanlık, kitabın önsözünde şu görüşü dile getiriyor, “Günümüzde, büyük kentlerde değil belki ama kasaba ve köylerde çeşmelerin insan yaşamında hâlâ önemli bir yeri var. Çeşmelerin yaşamımızdaki yeri, türkülere, şarkılara, manilere, şiir ve edebiyatın bütün alanlarına da yansımıştır. Birçok şiir ve türküde yaşamın bir parçası olan çeşmeler önemli bir yer tutar. Aşkı, sevdayı, sevinci ve hüznü, bir isteği ya da kızgınlığı anlatırken çeşmelere de başvurulur hemen.
Bu yapıtlarda, sevdalı bir kızın ve oğlanın, dağları mesken tutmuş bir yiğidin, mahpushaneler de gün sayanın dilindedir çeşmeler. Bunun en önemli nedenlerinden biri, çeşmelerin, suyun yani hayatın aktığı yerler olmasıdır.
Binlerce yıldır Anadolu’da subaşları, pınarlar, ırmaklar ve çeşmelerin, insanların yaşama kültürünün en önemli unsurları arasında yer aldığı bilinmektedir. Bu yüzden de, yaşadığımız topraklarda yüzlerce yıldan bu yana söylenegelen türkü, ağıt, şiir ve mânilerde, suyun ve çeşmelerin çok sık kullanılan bir tema olduğunu görürüz.
Burada, suyun ve daha çok çeşmelerin Anadolu türkü, ağıt ve mânilerinden ve günümüz şiirinden örneklerin yer aldığı bir derleme kitap çalışması olan Edebiyatımızda Çeşmeler kitabının geliştirilmiş bu ikinci baskısını okurlarımıza ve ilgilenenlere sunuyoruz.
Dünya döndükçe çeşmeler akmaya ve insanlığa hayat vermeye devam etsin”.
Aratos Yayınlarından çıkan kitapların bazıları şunlar; Tarsus’ta Halk Müziği, Tarsuslu Sanatçı ve Yazarlar Antolojisi, Tarsus Folkloru Üzerine, Edebiyatta Tarsus, Eski Kilikya: Tarsus, Helenistik Tarsus, Tarsus Çıplak Mahallesi, Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro, Aratos Felsefe Okulu Ders Metinleri, Geleneksel Tarsus Evleri, Kleopatra Tarsus’ta, Tarsus’ta Bir Efsane: Şahmeran, Tarsus Kent Yazıları, Tarsus Halkevi, Tarsus Yerel Basını.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.