Afad Başkanı Sezer, Kahramanmaraş Merkezli Olan ve 10 İlde Büyük Hasara Yol Açan Depremlere İlişkin Açıklamalarda Bulundu

350-400 Kilometrelik Yüzey Kırığı Meydana Geldi


@mersinhaber 'i takip et
AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Vatandaşlarımızdan, afetzede olduklarına dair, 'depremzede bilgi kartı' isteniyor gibi değişik değerlendirmeler var, biz herhangi bir belge istemiyoruz. Gittiklerinde ikametleri sorgulanarak, onlara uygun barınma sağlanmaktadır" dedi.
AFAD Başkanı Sezer, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli olan ve 10 ilde büyük hasara yol açan depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
AFAD Başkanı Sezer, depremzedelerden bölgeden ayrılıp farklı bir ile gittiklerinde belge istendiği yönündeki iddialara ilişkin, "10 ilimiz afet bölgesi olarak belirlenmiş durumda. Afet bölgesinde bulunan vatandaşlarımızdan afet bölgesinden gitmek isteyenler için yoğun şekilde tahliyelerimiz devam ediyor. Tahliye ile ilgili olarak 10 ilimizde de vatandaşlarımızın başvuracakları tahliye merkezleri oluşturulmuş, bununla ilgili de jandarmamız görevlendirilmiştir. Buradaki muradımız şudur; vatandaşlarımız kendi imkanları ile kendi imkanları yoksa bizlerin hazırlayacağı uygun vasıtalar ile tahliye imkanlarına sahibiz. Her ilde farklı olasılıklar ile vatandaşlarımızı göndermeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın öncelikle tahliye merkezine giderek bildirimde bulunmalarını istemiştik. Bildirimden sonra kendilerinin isim ve kimlik numaraları sisteme giriş yapılıyor ve hangi ilde, hangi konaklama merkezine gideceği diğer tarafta gidecekleri illerde hazırladığımız barınma merkezi komisyonlarının masasına düşmektedir. Vatandaşlarımız gittiklerinde hiçbir mağduriyet yaşamadan önceden hazırlanan barınma merkezlerinde konaklama imkanı kendilerine sunulmaktadır. Bu bildiri dışında bundan habersiz olarak giden vatandaşlarımız var, bunların da yine valiliklerde oluşturduğumuz komisyonlara müracaatları durumunda ikametleri kontrol edilerek kendilerine uygun barınma sunulmaktadır. Vatandaşlarımızdan, afetzede olduklarına dair, 'depremzede bilgi kartı' isteniyor gibi değişik değerlendirmeler var, biz herhangi bir belge istemiyoruz. Gittiklerinde ikametleri sorgulanarak, onlara uygun barınma sağlanmaktadır. İllerinde tahliye noktalarına gitmelerini şunun için istiyoruz, herhangi bir mağduriyet yaşamasınlar, gittikleri illerde kendileri karşılansın, uygun imkanlar ile misafir edilsin istiyoruz. İl sayımız 8 ilden başlayarak giderek kapasite arttırılıyor, özellikle altını çizmek istiyorum, 'Biz herhangi belge istemiyoruz.' Vatandaşlarımız bulundukları illerdeki tahliye yerlerine bildiride bulunmaları kendileri açısından kolaylaştırıcı bir işlem olacaktır" ifadelerini kullandı.
Depremzedelere Verilecek İmkanlar Bakidir
AFAD Başkanı Sezer, il değiştiren depremzedelerin hak kaybına uğramayacağını belirterek, "Bizim tahliye ettiklerimiz ya da bizim dışımızda tahliye olup illere giden vatandaşlarımız herhangi bir hak kaybına uğrarım diye sosyal medyadaki dezenformasyonlar nedeniyle geri dönüş noktasında bilgi istedikleri bize ulaşıyor, bize müracaat etmeleri ya da etmemeleri bir hak kaybına neden olmamaktadır. Afetzedelere verilecek tüm devletimizin imkanları bakidir. Lütfen bizlerden gelecek resmi açıklamalar dışındaki açıklamalara itibar edilmesin, biz vatandaşlarımızın hiçbir yerde mağdur edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.
350-400 Kilometrelik Yüzey Kırığı Meydana Geldi
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Anadolu coğrafyası son 2 bin yılda çok büyük depremler ile karşı karşıya kaldı. Deprem nedeniyle Doğu Anadolu fayında 350-400 kilometrelik yüzey kırığının meydana geldiğini tahmin ediyoruz, sahada çalışan arkadaşlarımızın ilettiği bilgiler bu yönde. Bu tür büyük depremler sonrası yıkıcı artçı sarsıntılar meydana geliyor. 1600'ün üzerinde artçı sarsıntı var. Bunların 326'sı 4-5 büyüklükleri arasında, 37 tanesi 5-6 arası büyüklüğünde. 4 günde yaşadığımız büyüklüğü 5 ila 6 arasındaki depremler bizim 1 yılda ölçtüğümüz benzer büyüklükteki deprem sayısının 3 katını aşmış durumda. AFAD, yılda ortalama 22-23 bin civarında deprem kaydı yapıyor. Özellikle şunu vurgulamak istiyoruz, bu tür felaket boyutundaki depremden sonra 6’nın üzerinde bizim artçı sarsıntılar görmemiz son derece olağan. Vatandaşlarımızın hasarlı binalarda uzak durması büyük önem taşıyor" dedi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.