Akdeniz »

Gemideki Laboratuvarlarla Karaya Çıkmadan Balıklar İnceleniyor

​Akdeniz Araştırma 1 Gemisi" ile yürütülen çalışmalarla mavi vatanda ve uluslararası sularda deniz canlılarının popülasyonu belirleniyor.


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne ait "Akdeniz Araştırma 1 Gemisi" ile yürütülen çalışmalarla mavi vatanda ve uluslararası sularda deniz canlılarının popülasyonu belirleniyor.
Yaklaşık 8 yıl önce enstitü envanterine kazandırılan 32 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindeki gemi, geniş bir alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Dört metre su altı draftı (Geminin tabanı ile su seviyesi arasında kalan mesafe) bulunan, 1400 beygirlik bir motor tertibatı olan 320 grostonluk gemi ile yıl boyunca mavi vatanda ve uluslararası sulardaki balık türleri, gelişimleri ile göç dalgası konusunda çalışmalar yapılıyor.
Gemiyle ilk olarak Akdeniz'de karides popülasyonunun belirlenmesi üzerine çalışmalar yapan Enstitü Müdürlüğü, daha sonra İskenderun'dan Fethiye Körfezi'ne kadar olan alanda balık stoklarının belirlenmesine yönelik proje gerçekleştirdi.
Akdeniz Araştırma 1 Gemisi ile Marmara'daki müsilaj sorunu, Karadeniz'de hamsi stokları ile ilgili de çalışmalar yapan bakanlık, uluslararası alanda da 2 defa Lübnan'da ve KKTC kara sularında balıkçılığın yapılıp yapılamayacağını dair araştırmalarda bulundu.
Bakanlık ayrıca söz konusu çalışmalarda hangi balıkların hangi alanlarda ne tür yoğunlukta bulunduğu, av yasağının hangi dönemlerde olması gerektiği, bölgeye yeni gelen türlerin popülasyonu konularında bilimsel veriler elde ediyor.
Gemiyle farklı yüksekliklerden su örneği alıp, 8 ayrı parametresini analiz edebilen yetkililer su altı batimetri (Derinlik) haritalarının çıkarılması, 800 metre derinliğe kadar trol çekip, farklı derinliklerden istenilen ölçülerde balık örneği alınması ve 300 türün ayrımının yapılması gibi çalışmaları gerçekleştiriyor.
Deniz ürünleri üzerine yetiştiricilikte Avrupa'da birinci olan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü başta çupra, levrek ve alabalık olmak üzere Avrupa'nın tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Gemideki Laboratuvarlarla Karaya Çıkmadan Balıklar İnceleniyor
Türkiye'de en donanımlı, Avrupa'da ise birkaç donanımlı gemiden biri olan Akdeniz Araştırma 1 Gemisi, 18 personel ile 1 ay hiç karaya uğramadan çalışmalarını sürdürebiliyor. Ayrıca içinde soğuk hava deposu bulunan gemide çıkartılan balıklar stoklanabiliyor. Pek çok balığın bilimsel olarak çalışılması için karadaki laboratuvarlara götürülmesine gerek duyulmadan gemi yol alırken de bilim ekibi gemide çalışmalarına devam ediyor.
Söz konusu gemi ile Akdeniz'deki orkinosların göç dalgası üzerine de proje hazırlayan bakanlık, balıkların nerede yumurtaladıklarını, nerelere göç ettiklerini izliyor. Bu çalışmaların neticelendirilmesi için uydudan izleme cihazı takılan 20 orkinos balığının takibi de halen sürdürülüyor.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.