Tarsus » Eğitim » Yerel »

Kütüphane Haftası'nın Teması Bu Yıl "Çağları Aşan Söz"

Bu Yıl 57.’si Gerçekleştirilecek Olan Kütüphaneler Haftası “Çağları Aşan Söz” Ana Teması ile Kutlanacak


@mersinhaber 'i takip et
Bu Yıl Kütüphane Haftasının 57.’si 29 Mart 4 Nisan 2021 tarihleri arasında “Çağları Aşan Söz” ana teması ile yurt çapında gerçekleştirilecek olup,Mersin'de de çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu kapsamda Tarsus ilçesinde de birçok etkinlik düzenlendi. İlçeye bağlı Kaymakamlık makamında kitap sergisi düzenlendi.Kaymakam Kadir Sertel Otcu da sergiyi ziyaret ederek Kütüphane Haftasını kutladı. Ayrıca Antik Yol'da kitap okuma etkinliği düzenlendi. Öğrenci ve öğretmenler ellerinde kitaplarıyla herkese örnek bir davranış sergileyerek tarihi Antik Yol'da kitaplarını okudu.Öğrenciler tarafından Şehir kütüphanesi de ziyaret edilerek çeşitli noktalarda kitap sergileri de açıldı.

"Çağları Aşan Söz; insan ve millet olarak kültürümüzü, kimliğimizi ve ortak değerlerimizi yakından tanımanın bir yolu olan Ata Sözlerimizden geçmekte. Söylediklerimizi, yazdıklarımızı karşımızdakine anlattığımızda mutlaka bir özlü söz ile pekiştirmek isteriz. Özlü sözler (aforizma, vecize, özdeyiş) çağlardan beri güncelliğini kaybetmeden; ya dilden dile ya da yazılı belgelerle günümüze kadar gelmiştir.
“İnsanlığa başlıca borcumuz; Bıkmaksızın okumak, üşenmeksizin okumaktır” diyen Şemsettin Sami, “İlim ilim bilmektir, ilim; kendini bilmektir. Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır” diyen Yunus Emre ve “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol” diyen MEVLANA gibi değerlerimizin çağları aşan sözleri güncelliğini kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir.
İşte bu ve buna benzer sözlerin ve bilgi ve belgelerin saklanıp korunduğu Kütüphaneler; Yazının bulunması ve kayıtlı bilginin oluşmaya başlamasıyla birlikte, tarihsel ve toplumsal bir gereksinme sonucu ortaya çıkan, temel işlevi üretilen bilgiyi kayıt altına alıp düzenleyerek, erişilebilir duruma getiren ve günümüze kadar varlığını sürdüren kurumlardır. Kütüphaneler insanlığın yazılı kaynaklarını sonraki kuşaklara (nesillere) aktaran mekânlardır. Ayrıca içinde bulundurduğu binlerce koleksiyonu ile çağları aşan fikir, düşünce, sanat, eğitim, kültür vb. şahsiyetlere ve kitaplara erişmek için birer köprü hizmeti sunmaktadır.
Sunulan bu hizmetlerden yararlanmak içinse; Kütüphaneye üye olmak yeterlidir. Kütüphaneye üye olmak içinse, sadece T.C. kimlik belgesiyle kütüphanemize gelerek (18 yaşından küçükler, ilk üye olurken velisiyle ) en fazla 5 dakika içerisinde ya da e-devlet üzerinden veya Kütüphanem Cepte uygulamasını ücretsiz olarak cep telefonuna indirerek üye olunabilmektedir. Kütüphane üyelerimiz bir defada, üç kitap birden alabilmekte ve 15 gün süre verilmektedir. 15 günlük süre sonunda üyelerimiz, isterlerse bu süreyi 15 gün daha uzatılabilmektedir.
Bu çerçevede; Covit-19 salgın sürecinde Kütüphanemiz; hafta içi 08:00-12:00 13:00-17:00 saatleri arası hizmet vermekte olup hafta sonu ( Cumartesi-Pazar ) kapalıdır. Her yıl 5.000’e yakın kitap eklenerek güncelliğini koruyan ve bugün için 42.886 adet kitap ile hizmetini sürdüren kütüphanemiz de, 2020 Yılı içerisinde; 1.740 yeni üye kaydı yapılmış ve 9.327 kişinin 18.857 adet kitap okunması sağlanmıştır. 4.295 kişi ise, kendi materyali veya kütüphane kaynaklarını kullanarak kütüphanemizden yararlanmıştır.
Halk arasında dilimizde bir söz vardır ‘boş zamanlarımda kitap okurum’ diye. Kitap okumak boş zaman işi değildir. Bilgilenmek için kitaba zaman ayırarak okumalıyız. Kitap aklın ilacıdır. Kitap okumayı su ve yemek gibi temel bir ihtiyaç haline getirmeliyiz.
Kitapların olmadığı bir dünya şüphesiz ki düşünülemez. Eğitimin, bilimin, sanatın temeli kitaba dayanır. İnsanlar için bu kadar değerli olan kitaplar; her ne kadar hak ettiği ilgiyi yeterince görmeseler de, kütüphanelerde korunur ve araştırmacıların, öğrencilerin, tüm insanların hizmetine sunulur.
Çağları Aşan bir Sözle bitirelim; “Kitaplar da Dostlar Gibi İyi Seçilip Okunmalıdır” diyor ve ücretsiz olarak hizmetlerini sürdüren Kütüphanemize 7’den 70’e herkesi bekliyoruz."
 

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.