Toroslar » Mut » Yerel »

5 Kişilik Bir Ailenin Karnı 15 TL’ye Doyuyor! Büyükşehir’in Mahalle Mutfakları "3 TL’ye 3 Çeşit Yemek" Hizmeti Veriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği “Mahalle Mutfakları” 1’i sabit, 3’ü mobil olmak üzere kentin toplam 4 noktasında, hafta içi her gün 16.30-18.30 saatleri arasında yurttaşlara 3 TL’ye 3 çeşit yemek hizmeti sunuyor.


@mersinhaber 'i takip et
Salgın nedeniyle ekonomik zorlukları artan yurttaşlar, Büyükşehir’in ucuz ve besleyici menüleriyle rahat bir nefes alıyor. Bu mutfaklardan yemek yiyen 5 kişilik bir ailenin karnı ekmek dahil 15 TL’ye doyuyor. Büyükşehir’in ayrıca özel ihtiyaç sahibi yurttaşlar için sürdürdüğü ücretsiz yemek hizmeti, salgının Türkiye’de de görüldüğü 11 Mart’tan bu yana 500 bin kişinin üzerine ulaştı.

1 ayda yaklaşık 10 bin yurttaş bu hizmetten yararlanıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in müjdesini verdiği ve salgının Türkiye’de de görüldüğü Mart ayı itibariyle Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hizmete başlayan Mahalle Mutfakları, şu anda Halkkent, Şevket Sümer, Kurdali ve Demirtaş mahallelerindeki yurttaşlara ulaşıyor. Emekli, asgari ücretle çalışan ve küçük esnaf olarak geçinmeye çalışan yurttaşların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde günde ortama 450, ayda ise 10 bine yakın yurttaşa 3 TL’ye 3 çeşit yemeğe ulaşım imkânı sunuluyor. Menüler, Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sayfası www.mersin.bel.tr’nin ‘duyurular’ kısmında aylık olarak paylaşılıyor.
Piyasa koşullarında içerisinde et, pilav ve yoğurt bulunan 3 çeşitli bir menü 20 lira civarında satılıyor. Mahalle Mutfakları’nda ise içerisinde et de bulunan bir menüyü tüketen bir kişi, aylık sadece 66 lira para harcıyor. Bir kişinin sağladığı aylık 264 lira tasarruf, yalnızca bir asgari ücretle geçinmeye çalışan 5 kişilik bir ailede 1320 liraya denk geliyor.

“11 Mart’tan bu yana 500 binin üzerinde yurttaşımıza ücretsiz yemek ulaştırdık”
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Engin Yıldırım, Mahalle Mutfakları’nın yanı sıra salgın sürecinde özel ihtiyaç sahibi yurttaşlara ücretsiz yemek hizmeti sağladıklarını belirterek, “Aşhanemizde özellikle yaş almış, kronik rahatsız ve engelli ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz yemek ulaştırıyoruz. Salgının Türkiye’de de görüldüğü 11 Mart’tan bu yana da 500 binin üzerinde yurttaşımızın evine ücretsiz yemek ulaştırdık. Bu çalışmamız düzenli olarak devam ediyor” dedi.

“Mahalle Mutfak sayılarımızı ileriki günlerde artırmayı düşünüyoruz”
Pandemi döneminde “Mahalle Mutfakları” hizmetiyle de yurttaşlara ekonomik anlamda nefes aldırdıklarını belirten Yıldırım, yemeklerin usta aşçılar tarafından hijyenik koşullarda pişirilerek tek kullanımlık kaplara konulduğunu belirtti. Yemekleri Aşhane’den mahallelere taşıyan araçların da düzenli olarak dezenfekte edildiğini kaydeden Yıldırım, “Vahap Başkanımız’ın kente uygulamış olduğu sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda ‘Tenceremiz Paylaşım İçin Kaynıyor’ sloganımızla 4 ayrı noktamızda, günlük 400-500 kişiye 3 TL’ye 3 çeşit yemek hizmeti sunuyoruz. Mahalle Mutfakları sayılarımızı ileriki günlerde artırmayı düşünüyoruz, çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Vatandaşlarımıza bu zor günlerde bir nefes olmak adına elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” diye konuştu.

“Menülerimizde proteini eksik etmemeye çalışıyoruz”
Aşhane’de görevli Gıda Mühendisi Bilge Küçükkubaş da menülerin hazırlanma sürecinde gıdaların besin değerlerine dikkat ettiklerini belirterek, “Bir bireyin bir öğünde alması gereken protein, karbonhidrat ve yağ oranları göz önünde bulundurularak, temel ihtiyaçları doğrultusunda menülerimiz hazırlanmaktadır. Menülerimizde proteini eksik etmemeye çalışıyoruz ve hijyen koşullarına üstün seviyede dikkat ediyoruz” dedi.

“Memnun kalıyorlar, mutlu oluyorlar, seviniyorlar”
Yemek dağıtım personeli Musa Yılmaz ise insanların yüzlerinde gördükleri mutluluğun kendilerini de mutlu ettiğini belirterek, “Yaşlı amcalarımız, bazen de çoluk çocuklar mesafeyi koruyarak tek tek sıraya giriyorlar. Bizlerden memnun kalıyorlar, mutlu oluyorlar, seviniyorlar” dedi.

“3 kişilik, 5 kişilik bir akşam yemeği dünyaya mal oluyor, para yetişmiyor”
Demirtaş Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Sarıkaya, emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını ve Mahalle Mutfakları’nın bütçesine önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, “4-5 nüfusuz, birer tane aldık, götürüp yiyeceğiz. 3 kişilik, 5 kişilik bir akşam yemeği dünyaya mal oluyor, para yetişmiyor. Ben emekli bir adamım. Aldığım asgari ücret, hatta asgari ücretin hemen hemen altında. Onun için kimseye yetmiyor. Başkanımızdan Allah razı olsun. Harika yemekler, Allah var, lezzetli. Et yiyemeyen bir dünya insan var. İşte gelip alıyorlar, yiyorlar” ifadelerine yer verdi.

“İnsanlarımız yoksul, şu pandemi sürecinde 3 lira hiçbir şey”
Halkkent Mahallesi sakinlerinden Zülfükar Gökturna ise annesiyle birlikte yaşadığını belirterek, “Annem 91 yaşında, kadıncağız severek yiyor. İnsanlar 3 liraya karnını doyuruyor. Mahalle Mutfakları Halkkent’te, Güneykent’te yani Toroslar’da ses getirdi. İnsanlarımız yoksul, şu pandemi sürecinde 3 lira gerçekten hiçbir şey” dedi.

“İki kişiyiz, 6 lira verip karnımızı doyuruyoruz”
74 yaşındaki Hüseyin Güler, emekli maaşıyla çocuklarına destek olduğunu ve eşiyle kendisine aylık 700 lira civarı bir bütçe kaldığını söyledi. Eskiden aşçılık yaptığını ve yemeklerin lezzetlerine tam not verdiğini belirten Güler, “İki kişiyiz, 6 lira verip karnımızı doyuruyoruz. Bu bizim bütçemize büyük bir katkı. Çok büyük bir hizmet” dedi.
70 yaşındaki Eşref Kaya ise tek başına yaşadığını ve yemek yapamadığını belirterek, “Burası da olmasa yiyecek ekmek bulamayız” diye konuştu.

 

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.