Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer: "Mağduriyeti Mersin Halkı Yaşar"
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Temmuz ayı birinci bileşim toplantısında, Başkan Vahap Seçer’in geçtiğimiz aylarda meclis gündemine getirdiği, ancak Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP gruplarının oylarıyla reddedilen 250 milyon liralık borçlanma yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesine ilişkin teklif yeniden ele alındı ve ikinci kez reddedildi.
@mersinhaber 'i takip et
Borçlanma yetkisiyle ilgili teklif üzerine Meclis’e bilgi veren Başkan Seçer, “Geçtiğimiz birleşimde yaptığımız değerlendirmelerde borçlanma talebinin neden olduğunu, hangi konularda paraya ihtiyacımız olduğunu, geçmiş dönemlere ait yaptığımız harcamaların, ödemelerin, mali tablomuzun ne olduğunu burada sizlere uzun uzun anlatmıştım. Ancak daha sonra sizlerin yaptığınız açıklamalarda, kamuoyuna yansıttığınız değerlendirmelerde sanki Büyükşehir Belediyesi borçlanma talebinin gerekçesini iyi anlatamamış gibi kanaat oluşturmaya çalıştınız. Ben bu konuda tekrar sizlere bazı başlıklarla değerlendirme yapmak istiyorum” dedi.
“Meclis borçlanma yetkisini zaten bütçeye koydu”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 250 milyon liralık borçlanma yetkisini 2020 bütçesi kararnamesinde zaten kabul ettiğini vurgulayan Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Biz sizlerden, bütçe kararnamesi geçerken aslında bu borçlanma yetkisini aldık. Eğer bütçe kararnamesini okursanız orada bütçe denkliği için 250 milyon liralık bu yetkiyi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Büyükşehir Belediye Başkanı’na verdiğini göreceksiniz. Ancak bankalar bizlerden, kredi kullandırırken İller Bankası teminat zorunluluğu getiriyor. Bir de öyle bir maliyetimiz oluyor. Burada İller Bankası bizden teminat mektubu vermek için bu meclis kararının yenilenmesini istiyor. Bunu niye özellikle söylüyorum. Bu tarz kararların meclislerde siyasi sebeplerle verilmemesi gerekir. Burada eğer ilçe belediye başkanlarımızın birçoğunun 2020 yılı için meclislerinden borçlanma yetkisi aldığını düşünürsek ve onların bu borçlanma yetkisini alırken sebepleri, saikleri, nedenleri neyse aslında benim de sebeplerimin, nedenlerimin aynı olduğundan yola çıkarsak burada ne kadar haksızlıkla karşı karşıya kaldığımızı sizler de göreceksiniz.”
“Bütün ilçe belediye başkanları borçlanma aldı. Benim de paraya ihtiyacım var, borçlanma istiyorum”
Mersin’de neredeyse tüm ilçe belediye başkanlarının meclislerinden borçlanma yetkisi aldığını, Akdeniz Belediye Meclisi’nde HDP ve CHP gruplarının AKP’li Başkan Gültak’a borçlanma yetkisi verdiğini kaydeden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Aynı şekilde, aslında meclis aritmetiği gereği bir desteğe ihtiyacı olmayan Tarsus’tan Mezitli’ye kadar birçok belediye bu borçlanma yetkisini aldı. Erdemli, Silifke, Anamur’a kadar. İhtiyaç duyan tüm belediyeler, 2020 yılı için tüm belediye başkanları, Toroslar da dahil, bu borçlanma yetkisini aldı. Şimdi Büyükşehir’e bu direncin nedeni, Büyükşehir’in bu paraya neden ihtiyacının olduğunu anlatamamadan ziyade ya da aslında sizlerin kabul ettiği bütçede, zaten denk bütçenin oluşabilmesi için konulan borçlanma miktarını, gerçeğini ortadan kaldırarak bize geçtiğimiz birleşimde bu borçlanma yetkisi verilmedi. Bunun tamamen siyasi nedenlere dayalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sizlerin de açıklama yaparken daha samimi olmasını istiyorum. Arkadaşlar sizin paraya ihtiyacınız yoksa benim de paraya ihtiyacım yok. Ama sizin paraya ihtiyacınız var borçlanma aldınız, benim de paraya ihtiyacım var sizlerden borçlanma istedim.”
Gelir ve gider rakamlarını ayrıntılarıyla anlattı
Başkan Seçer, bazı ilçe belediye başkanlarının, “Borçlanma yetkisini neden istediğinizi açıklayın”şeklindeki çağrılarına da hem gelir rakamlarını, hem gider rakamlarını tek tek anlatarak yanıt verdi. Bütün belediyelerin son 3 ayda gelir kaybına uğradığını ifade eden Başkan Seçer, şu bilgileri verdi:
“Bizim ilk 3 aylık dönemdeki gelirimiz, toplam 418 milyon 895 bin lira. Yani her ay ortalama gelirimiz 139 milyon 631 bin lira. Yaklaşık 140 milyon lira. Nisan, mayıs, haziranda bu rakam yüzde 30.45 kayıpla 291 milyon 326 bin liraya düşmüş. Yani ortalama 97 milyon 100 bin liraya düşmüş. Bizim ilk 3 aylık toplam gelir kaybımız 127 milyon 575 bin lira. İlk 6 aydaki 140 milyon liralık gelirin ve son 3 aydaki yani pandemi dönemindeki gelirin, yaklaşık 100 milyon liralık gelirin ortalamasını alırsak, 120 milyon gelecek 6 ayda her ay gelirimizin olduğunu varsayarsak bizim toplam gelirimiz 720 milyon lira olacak gelecek 6 ayda. Bizim şu anda piyasaya açık hesap ödemelerimizin toplamı 310 milyon lira. Mahkeme sürecindeki bir davalı borcumuz var; 101 milyon 951 bin lira. Banka kredi borçları anapara ve faizi. Geri dönemlerden yaptığımız yapılandırılmış borçlar bunlar; 197 milyon 623 bin lira. Zorunlu giderlerimiz, bunlar personel giderleri; 420 milyon 470 bin lira. Toplam giderlerim 1 milyon 30 bin lira. Gelirim ortalama varsaydım 720 milyon lira. Benim 310 milyon lira açığım olacak. Gelirim arttığı müddetçe de bu 310 milyon liralık bu açığım azalacak.”
Nereye ne kadar ödeneceğini tek tek anlattı
Başkan Seçer, Meclis üyelerine 2020 yılı içinde yapacakları yatırımlar ve bunlara ödenecek tutarlar hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. 181 milyon 570 bin liralık bir ihaleye çıktıklarını ifade eden Başkan Seçer, bunun içerisinde 337 bin ton sıcak asfalt çalışmasının, 465 kilometre çift kat sathi kaplama yol çalışmasının, 4. Çevreyolu’ndaki 30 kilometrelik çalışmanın bulunduğunu kaydetti.
Forum katlı kavşağı projesinin hazır olduğunu ve Eylül ayında başlayacaklarını ifade eden Başkan Seçer, Göçmen katlı kavşağı, Hastane Karayolları kavşağı ve Okan Merzeci Bulvarı ile 201. Cadde’nin kesiştiği noktada yapılacak katlı kavşak projesinin de aynı dosya içinde yer aldığını vurguladı.
Başkan Seçer, 2020 bütçesinden yapacakları çalışmalar içinde Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Mezitli’de sinyalizasyon çalışmalarının, Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Erdemli, Anamur, Silifke ilçelerinde yapılacak 7 milyon liralık durak yapımlarının yer aldığını kaydetti.
Başkan Seçer, göçer vatandaşlara verilecek hayvan taşıma aracı için 1 milyon lira, 5 adet süt soğutma tankı için 750 bin lira, Silifke hayvan barınağı için 2 milyon lira, 60 aileye 1500 küçükbaş hayvan desteği için 3 milyon lira, fidan fide dağıtımı için 1 milyon 930 bin lira, çelik boru dağıtımı için 6 milyon lira, parklarda 19 adet WC ve 42 çeşme için 9 milyon lira, kent mobilyaları için 2.5 milyon lira, Yeşil Mersin Projesi için 4 milyon 800 bin lira, orta kaldırımlarda kurulacak 150 km’lik akıllı sulama sistemi çalışması için 800 bin lira, Akdeniz Gençlik Merkezi için 9 milyon 335 bin lira, Gülnar yurt yapımı için 4 milyon lira, tüm ilçelerde aydınlatma için 5 milyon lira, muhtelif spor yatırımları için 5.5 milyon lira, muhtarlık binaları için 1.5 milyon lira ödeme yapacaklarını anlattı.
73 otobüs için ihale aşamasında olduklarını da vurgulayan Başkan Seçer, ihale süreci bitmediği için bununla ilgili rakam vermek istemediğini de kaydetti.
“En büyük mağduriyeti Mersin halkı yaşar”
Borçlanma yetkisinin verilmesinin önemine dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“310 milyon lira açık veriyorum. 271 milyon lira da bana yatırım için para gerekiyor. Üst üste koyduğum zaman yaklaşık olarak 600 milyon liralık bir harcama görünüyor önümde. Şimdi ben borçlanmaya gitmezsem sakat kalırım. Çalışanım etkilenir. Çalışanım maaş alamaz. Ben esnafın bedelini ödeyemem. Ben akaryakıt alamam. Otobüs çalışamaz. Yatırımlarımı yapamam, çevreyi temizleyemem, sinekle mücadele yapamam. Benim yatırımlarım engelleniyor. Bu siyasi düşüncelerden ari bir durum. Yani bunu dikkatinize sunuyorum arkadaşlar. Bu siyasi inatlaşma konusu olamaz. Sizlerin desteği olacak ki biz yardım yapalım, hizmet yapalım. Ben bir taraftan gelir sağlayamazsam, eksik kaldığım noktalarda makul şartlarda borçlanamazsam bu arabayı ben yürütemem. Yürütemediğim noktada mağduriyeti Mersin halkı yaşar. Ben de Belediye Başkanı olarak kahrolurum. Sizler de üzülürsünüz. Bütçeye koyduğunuz borçlanma yetkisini tarafıma istiyorum. Tekrar söylüyorum. Sizin paraya ihtiyacınız yoksa sayın belediye başkanları o borçlanma yetkisini niye aldınız? Sizin paraya ihtiyacınız varsa bu yetkiyi de bana vermek hakkane olur, adaletli olur. Eğer hakkane arıyorsak, adalet arıyorsak sizlere, özellikle ilçe belediye başkanlarına sesleniyorum. Siyasi inatlaşmadan, ilçe belediye başkanlarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı arasındaki ilişkilerin halel görmemesini istiyorum. Ama tek taraflı düşündüğünüz noktada ilişkilerimiz yara alır.”
“Kimseyle kavga niyetinde değilim”
Başkan Seçer’in açıklamalarının ardından Meclis üyeleri borçlanma teklifi üzerine söz aldı. Bu sırada hem Meclis üyeleriyle Başkan Seçer arasında, hem Meclis üyelerinin kendi aralarında zaman zaman tansiyon yükseldi, tartışmalar yaşandı. Bazı Meclis üyelerinin ithamları üzerine Başkan Seçer, “Kimseyle kavga niyetinde değilim. Ben meramımı anlatmaya çalışıyorum. Bu lisanla anlatıyorum” dedi. Gerginliğin uzaması üzerine Başkan Seçer, oturuma 5 dakika ara verdi. Aranın ardından yapılan oylamada Başkan Seçer’e borçlanma yetkisi verilmesi AKP ve MHP’li üyelerin blok oyuyla reddedildi. 40 Meclis üyesi ret oyu verirken, 33 Meclis üyesi ise kabul oyu kullandı.
55 milyon 550 bin TL teminat mektubu talebi Meclis’ten geçti
Büyükşehir Belediyesi’nin araç ve personeli ile 2020 yılında yapılacak olan sıcak asfalt kaplama ve asfalt sathi kaplama programlarının uygulanmasında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan bitüm malzemelerinin alınabilmesi için İller Bankası Genel Müdürlüğü’nden yaklaşık 55 milyon 550 bin TL kesin teminat mektubu alınması için Başkan Seçer’e yetki verilmesi konusu ise oy birliği ile kabul edildi.
Geçtiğimiz yıl Türk Petrolleri’nden 12 ay opsiyonlu bitüm alımının önünü açmak için bir teminat mektubu ihtiyacı olduklarını belirten Başkan Seçer, “Bunu da tabii ki İller Bankası'ndan alıyoruz. Siz de olur vermiştiniz. Biz o mektubu kullandık. 2019 yılında ihtiyaç miktarı 31 milyon 500 bindi. Yeni bir mektuba ihtiyacımız var. Alımlar devam ediyor. Bizim yeni dönem için yaklaşık 55 milyon 550 bin TL'lik bitüm alımına ihtiyacımız var. Bize çok teklif var, çok sayıda özel firma bitüm vermek istiyor ve uzun vadeli, çok uygun fiyata ama bu işin kalitelisi Türk Petrolleri’nde. Piyasadan aldıklarımız sıkıntılı. Ucuz ve opsiyonlu veriyor ama yarın bize maraz doğurur. Dolayısıyla biz buradan alışveriş etmek istiyoruz. Devlet kurumudur; daha garantili” diye konuştu.
Büyükşehir, 149 iş makinesi alacak
Geniş bir iş makinesi alımına çıktıklarını belirten Seçer, “Şu anda da bu alımı İMAR A.Ş. aracılığıyla yapıyoruz. Bankalarla görüştük, İMAR A.Ş. ihaleye çıkacak. Bir miktar kiralık araç ihtiyacımız var. Belediyenin mülküne alacağımız makineler iş makinesi. Bir analiz yaptık, dünya para ödüyoruz. Şu anda aylık 3,5-4 milyon lira civarı araç kirası ödüyoruz. Şu anda toplam 149 iş makinesi alımına çıktık. En ucuz verenden alacağız. Bunlar makina parkımıza en fazla 1.5 ay içerisinde katılmış olacak”dedi.
“Ben bu dönemde o faturalarla o adamın kapısına gidemem”
Meclis’te Başkanlık makamı tarafından 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 14. Maddesi ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade edilen Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin 2020 yılı evsel katı atık tarifelerinin uygulanması hakkında teklifler de görüşüldü. Bu tarifenin 1 Ocak 2021’e kadar ertelenmesine yönelik tekliflerle ilgili olarak Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanarak, görüşülen maddeler Meclis tarafından reddedildi.
Başkan Seçer, evsel atık bedelinin yaklaşık olarak yüzde 80’lik bir kısmının ilçe belediyelerine gideceğini ifade ederek, “Yüzde 20'lik kısmı da Büyükşehir'in hissesine düşen. Ancak bu parayı MESKİ marifetiyle toplayacağız ve bu su faturalarına ek bir rakam olarak ilave edilecek. Bunun bize yan etkileri var. Bu faturaları öderken vatandaş su parası olarak bunu değerlendiriyor. İnsanları bu konuda aydınlatmamız lazım. Pandemi döneminde bu vergi kalemini almak vatandaş açısından sıkıntı olduğu gibi bizler açısından da büyük sıkıntı yaratıyor. Dolayısıyla ben bu yıl için bu kalemin toplanmasını arzu etmiyorum. İlçe belediyeleri bu parayı toplamak istiyor çünkü kasasına para girecek. Bu parayı da kendi toplamadığı için, MESKİ üzerinden toplayacağı için rahat davranıyor” dedi.
Evsel katı atık tarifelerinin uygulanması için gerekli prosedürü tamamlamayan ilçe belediyeleri bulunduğunu vurgulayan Seçer, “MESKİ’nin yasal olarak başlamama gibi bir yetkisi var. Her şey tamamlanmış olsa dahi bu süreç bu vergilerin bir yıl sonra toplanması için bir gerekçedir. Benim bunu Meclis’e getirmemin temel sebebi, ben bunu toplayamam. Ben vatandaşla bu konuda karşı karşıya gelemem. Ben de vatandaş adına diyorum ki, bu yıl bu vergiyi almayalım, ben de sizden evsel atıkların transfer parasını almayayım, tartışmayı kaldıralım. Siz ısrarla vatandaştan alın diyorsunuz. Ben o faturalarla o adamın kapısına bu dönemde gidemem.”
Yenişehir ve Mezitli’ye otobüs hibesi
Meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi envanterinde bulunan 1’er adet üstü açık otobüsün Yenişehir ve Mezitli Belediyelerinin hizmetlerinde kullanılması için hibe edilmesi teklifi Meclis’te oy birliği ile kabul edildi. Seçer, turistik amaçlı kullanılan otobüsler konusunda talep olursa diğer ilçe belediyelerine de destek vereceklerini ifade etti.
Meclis’te Mersin Büyükşehir Belediyesi Hal Kompleksi içerisinde ikinci bir kreşin faaliyete geçirilmesi konusunda görüşülen teklif de oy birliği ile kabul edildi.
“Cep otoparklarının teknik olarak uygun olduğunu değerlendiriyoruz”
Mersin Oteli-Ulu Camii karşısı Atatürk Parkı içerisinde yapılan cep otoparkı konusunda görüşülen madde ile ilgili Meclis üyelerinin itirazı üzerine konuşan Başkan Seçer, “Park yeri arıyorum. Geçici çözümler buluyorum. Cep otoparklarının teknik olarak uygun olduğunu değerlendiriyoruz. Kanunlar, görev ve yetkim çerçevesinde bu uygulamaları yapıyorum. Bizim düzenleme yaptığımız alanlarda ellerinde makbuz olmayan, herhangi bir vergiye tabi olmayan ‘otopark mafyası’ diye tabir ettiğimiz kişiler, otoparkçılık yapıyor. Biz orayı düzenli hale getirelim, bundan sonra da resmiyete bindirelim, imarda işaretleyelim ve resmi olarak kullanalım diye Meclis’e getiriyoruz. 1350 metrekare alanda bir tek ağaç kesmeden yaptık” dedi.
Başkan Seçer, doğrudan teminlerle ilgili olarak Meclis üyelerine değerlendirmelerde de bulundu. Yönetime geldiğinde bir önceki yılda 147 milyon 890 bin TL doğrudan temin yapıldığını ifade eden Seçer, “Belediyemizde 2019 yılında biz 86 milyon 929 bin TL doğrudan temin yapmışız. Bunun da 40 küsür milyon lirası ilk üç aylık. % 41’lik bir azalma var. Bu yıl pandemiye rağmen 2019 yılı Mayıs ayına göre 2020 yılı Mayıs ayı farkını söyleyeceğim. Geçen yıl mayıs ayı dahil beş aylık süreçte 50 milyon 140 bin liralık doğrudan temini yapılırken, bu yıl aynı döneme oranla % 45.78 düşüşle 27 milyon 187 bin TL’ye düşmüş. Genelde mal ve hizmet alımlarımızı mümkün olduğunca mücbir sebepler yoksa zorunlu değilsek açık ihaleyle yapıyoruz” diye konuştu.
“Meclis borçlanma yetkisini zaten bütçeye koydu”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 250 milyon liralık borçlanma yetkisini 2020 bütçesi kararnamesinde zaten kabul ettiğini vurgulayan Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Biz sizlerden, bütçe kararnamesi geçerken aslında bu borçlanma yetkisini aldık. Eğer bütçe kararnamesini okursanız orada bütçe denkliği için 250 milyon liralık bu yetkiyi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Büyükşehir Belediye Başkanı’na verdiğini göreceksiniz. Ancak bankalar bizlerden, kredi kullandırırken İller Bankası teminat zorunluluğu getiriyor. Bir de öyle bir maliyetimiz oluyor. Burada İller Bankası bizden teminat mektubu vermek için bu meclis kararının yenilenmesini istiyor. Bunu niye özellikle söylüyorum. Bu tarz kararların meclislerde siyasi sebeplerle verilmemesi gerekir. Burada eğer ilçe belediye başkanlarımızın birçoğunun 2020 yılı için meclislerinden borçlanma yetkisi aldığını düşünürsek ve onların bu borçlanma yetkisini alırken sebepleri, saikleri, nedenleri neyse aslında benim de sebeplerimin, nedenlerimin aynı olduğundan yola çıkarsak burada ne kadar haksızlıkla karşı karşıya kaldığımızı sizler de göreceksiniz.”
“Bütün ilçe belediye başkanları borçlanma aldı. Benim de paraya ihtiyacım var, borçlanma istiyorum”
Mersin’de neredeyse tüm ilçe belediye başkanlarının meclislerinden borçlanma yetkisi aldığını, Akdeniz Belediye Meclisi’nde HDP ve CHP gruplarının AKP’li Başkan Gültak’a borçlanma yetkisi verdiğini kaydeden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Aynı şekilde, aslında meclis aritmetiği gereği bir desteğe ihtiyacı olmayan Tarsus’tan Mezitli’ye kadar birçok belediye bu borçlanma yetkisini aldı. Erdemli, Silifke, Anamur’a kadar. İhtiyaç duyan tüm belediyeler, 2020 yılı için tüm belediye başkanları, Toroslar da dahil, bu borçlanma yetkisini aldı. Şimdi Büyükşehir’e bu direncin nedeni, Büyükşehir’in bu paraya neden ihtiyacının olduğunu anlatamamadan ziyade ya da aslında sizlerin kabul ettiği bütçede, zaten denk bütçenin oluşabilmesi için konulan borçlanma miktarını, gerçeğini ortadan kaldırarak bize geçtiğimiz birleşimde bu borçlanma yetkisi verilmedi. Bunun tamamen siyasi nedenlere dayalı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sizlerin de açıklama yaparken daha samimi olmasını istiyorum. Arkadaşlar sizin paraya ihtiyacınız yoksa benim de paraya ihtiyacım yok. Ama sizin paraya ihtiyacınız var borçlanma aldınız, benim de paraya ihtiyacım var sizlerden borçlanma istedim.”
Gelir ve gider rakamlarını ayrıntılarıyla anlattı
Başkan Seçer, bazı ilçe belediye başkanlarının, “Borçlanma yetkisini neden istediğinizi açıklayın”şeklindeki çağrılarına da hem gelir rakamlarını, hem gider rakamlarını tek tek anlatarak yanıt verdi. Bütün belediyelerin son 3 ayda gelir kaybına uğradığını ifade eden Başkan Seçer, şu bilgileri verdi:
“Bizim ilk 3 aylık dönemdeki gelirimiz, toplam 418 milyon 895 bin lira. Yani her ay ortalama gelirimiz 139 milyon 631 bin lira. Yaklaşık 140 milyon lira. Nisan, mayıs, haziranda bu rakam yüzde 30.45 kayıpla 291 milyon 326 bin liraya düşmüş. Yani ortalama 97 milyon 100 bin liraya düşmüş. Bizim ilk 3 aylık toplam gelir kaybımız 127 milyon 575 bin lira. İlk 6 aydaki 140 milyon liralık gelirin ve son 3 aydaki yani pandemi dönemindeki gelirin, yaklaşık 100 milyon liralık gelirin ortalamasını alırsak, 120 milyon gelecek 6 ayda her ay gelirimizin olduğunu varsayarsak bizim toplam gelirimiz 720 milyon lira olacak gelecek 6 ayda. Bizim şu anda piyasaya açık hesap ödemelerimizin toplamı 310 milyon lira. Mahkeme sürecindeki bir davalı borcumuz var; 101 milyon 951 bin lira. Banka kredi borçları anapara ve faizi. Geri dönemlerden yaptığımız yapılandırılmış borçlar bunlar; 197 milyon 623 bin lira. Zorunlu giderlerimiz, bunlar personel giderleri; 420 milyon 470 bin lira. Toplam giderlerim 1 milyon 30 bin lira. Gelirim ortalama varsaydım 720 milyon lira. Benim 310 milyon lira açığım olacak. Gelirim arttığı müddetçe de bu 310 milyon liralık bu açığım azalacak.”
Nereye ne kadar ödeneceğini tek tek anlattı
Başkan Seçer, Meclis üyelerine 2020 yılı içinde yapacakları yatırımlar ve bunlara ödenecek tutarlar hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. 181 milyon 570 bin liralık bir ihaleye çıktıklarını ifade eden Başkan Seçer, bunun içerisinde 337 bin ton sıcak asfalt çalışmasının, 465 kilometre çift kat sathi kaplama yol çalışmasının, 4. Çevreyolu’ndaki 30 kilometrelik çalışmanın bulunduğunu kaydetti.
Forum katlı kavşağı projesinin hazır olduğunu ve Eylül ayında başlayacaklarını ifade eden Başkan Seçer, Göçmen katlı kavşağı, Hastane Karayolları kavşağı ve Okan Merzeci Bulvarı ile 201. Cadde’nin kesiştiği noktada yapılacak katlı kavşak projesinin de aynı dosya içinde yer aldığını vurguladı.
Başkan Seçer, 2020 bütçesinden yapacakları çalışmalar içinde Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Mezitli’de sinyalizasyon çalışmalarının, Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Erdemli, Anamur, Silifke ilçelerinde yapılacak 7 milyon liralık durak yapımlarının yer aldığını kaydetti.
Başkan Seçer, göçer vatandaşlara verilecek hayvan taşıma aracı için 1 milyon lira, 5 adet süt soğutma tankı için 750 bin lira, Silifke hayvan barınağı için 2 milyon lira, 60 aileye 1500 küçükbaş hayvan desteği için 3 milyon lira, fidan fide dağıtımı için 1 milyon 930 bin lira, çelik boru dağıtımı için 6 milyon lira, parklarda 19 adet WC ve 42 çeşme için 9 milyon lira, kent mobilyaları için 2.5 milyon lira, Yeşil Mersin Projesi için 4 milyon 800 bin lira, orta kaldırımlarda kurulacak 150 km’lik akıllı sulama sistemi çalışması için 800 bin lira, Akdeniz Gençlik Merkezi için 9 milyon 335 bin lira, Gülnar yurt yapımı için 4 milyon lira, tüm ilçelerde aydınlatma için 5 milyon lira, muhtelif spor yatırımları için 5.5 milyon lira, muhtarlık binaları için 1.5 milyon lira ödeme yapacaklarını anlattı.
73 otobüs için ihale aşamasında olduklarını da vurgulayan Başkan Seçer, ihale süreci bitmediği için bununla ilgili rakam vermek istemediğini de kaydetti.
“En büyük mağduriyeti Mersin halkı yaşar”
Borçlanma yetkisinin verilmesinin önemine dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“310 milyon lira açık veriyorum. 271 milyon lira da bana yatırım için para gerekiyor. Üst üste koyduğum zaman yaklaşık olarak 600 milyon liralık bir harcama görünüyor önümde. Şimdi ben borçlanmaya gitmezsem sakat kalırım. Çalışanım etkilenir. Çalışanım maaş alamaz. Ben esnafın bedelini ödeyemem. Ben akaryakıt alamam. Otobüs çalışamaz. Yatırımlarımı yapamam, çevreyi temizleyemem, sinekle mücadele yapamam. Benim yatırımlarım engelleniyor. Bu siyasi düşüncelerden ari bir durum. Yani bunu dikkatinize sunuyorum arkadaşlar. Bu siyasi inatlaşma konusu olamaz. Sizlerin desteği olacak ki biz yardım yapalım, hizmet yapalım. Ben bir taraftan gelir sağlayamazsam, eksik kaldığım noktalarda makul şartlarda borçlanamazsam bu arabayı ben yürütemem. Yürütemediğim noktada mağduriyeti Mersin halkı yaşar. Ben de Belediye Başkanı olarak kahrolurum. Sizler de üzülürsünüz. Bütçeye koyduğunuz borçlanma yetkisini tarafıma istiyorum. Tekrar söylüyorum. Sizin paraya ihtiyacınız yoksa sayın belediye başkanları o borçlanma yetkisini niye aldınız? Sizin paraya ihtiyacınız varsa bu yetkiyi de bana vermek hakkane olur, adaletli olur. Eğer hakkane arıyorsak, adalet arıyorsak sizlere, özellikle ilçe belediye başkanlarına sesleniyorum. Siyasi inatlaşmadan, ilçe belediye başkanlarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı arasındaki ilişkilerin halel görmemesini istiyorum. Ama tek taraflı düşündüğünüz noktada ilişkilerimiz yara alır.”
“Kimseyle kavga niyetinde değilim”
Başkan Seçer’in açıklamalarının ardından Meclis üyeleri borçlanma teklifi üzerine söz aldı. Bu sırada hem Meclis üyeleriyle Başkan Seçer arasında, hem Meclis üyelerinin kendi aralarında zaman zaman tansiyon yükseldi, tartışmalar yaşandı. Bazı Meclis üyelerinin ithamları üzerine Başkan Seçer, “Kimseyle kavga niyetinde değilim. Ben meramımı anlatmaya çalışıyorum. Bu lisanla anlatıyorum” dedi. Gerginliğin uzaması üzerine Başkan Seçer, oturuma 5 dakika ara verdi. Aranın ardından yapılan oylamada Başkan Seçer’e borçlanma yetkisi verilmesi AKP ve MHP’li üyelerin blok oyuyla reddedildi. 40 Meclis üyesi ret oyu verirken, 33 Meclis üyesi ise kabul oyu kullandı.
55 milyon 550 bin TL teminat mektubu talebi Meclis’ten geçti
Büyükşehir Belediyesi’nin araç ve personeli ile 2020 yılında yapılacak olan sıcak asfalt kaplama ve asfalt sathi kaplama programlarının uygulanmasında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan bitüm malzemelerinin alınabilmesi için İller Bankası Genel Müdürlüğü’nden yaklaşık 55 milyon 550 bin TL kesin teminat mektubu alınması için Başkan Seçer’e yetki verilmesi konusu ise oy birliği ile kabul edildi.
Geçtiğimiz yıl Türk Petrolleri’nden 12 ay opsiyonlu bitüm alımının önünü açmak için bir teminat mektubu ihtiyacı olduklarını belirten Başkan Seçer, “Bunu da tabii ki İller Bankası'ndan alıyoruz. Siz de olur vermiştiniz. Biz o mektubu kullandık. 2019 yılında ihtiyaç miktarı 31 milyon 500 bindi. Yeni bir mektuba ihtiyacımız var. Alımlar devam ediyor. Bizim yeni dönem için yaklaşık 55 milyon 550 bin TL'lik bitüm alımına ihtiyacımız var. Bize çok teklif var, çok sayıda özel firma bitüm vermek istiyor ve uzun vadeli, çok uygun fiyata ama bu işin kalitelisi Türk Petrolleri’nde. Piyasadan aldıklarımız sıkıntılı. Ucuz ve opsiyonlu veriyor ama yarın bize maraz doğurur. Dolayısıyla biz buradan alışveriş etmek istiyoruz. Devlet kurumudur; daha garantili” diye konuştu.
Büyükşehir, 149 iş makinesi alacak
Geniş bir iş makinesi alımına çıktıklarını belirten Seçer, “Şu anda da bu alımı İMAR A.Ş. aracılığıyla yapıyoruz. Bankalarla görüştük, İMAR A.Ş. ihaleye çıkacak. Bir miktar kiralık araç ihtiyacımız var. Belediyenin mülküne alacağımız makineler iş makinesi. Bir analiz yaptık, dünya para ödüyoruz. Şu anda aylık 3,5-4 milyon lira civarı araç kirası ödüyoruz. Şu anda toplam 149 iş makinesi alımına çıktık. En ucuz verenden alacağız. Bunlar makina parkımıza en fazla 1.5 ay içerisinde katılmış olacak”dedi.
“Ben bu dönemde o faturalarla o adamın kapısına gidemem”
Meclis’te Başkanlık makamı tarafından 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 14. Maddesi ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade edilen Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin 2020 yılı evsel katı atık tarifelerinin uygulanması hakkında teklifler de görüşüldü. Bu tarifenin 1 Ocak 2021’e kadar ertelenmesine yönelik tekliflerle ilgili olarak Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanarak, görüşülen maddeler Meclis tarafından reddedildi.
Başkan Seçer, evsel atık bedelinin yaklaşık olarak yüzde 80’lik bir kısmının ilçe belediyelerine gideceğini ifade ederek, “Yüzde 20'lik kısmı da Büyükşehir'in hissesine düşen. Ancak bu parayı MESKİ marifetiyle toplayacağız ve bu su faturalarına ek bir rakam olarak ilave edilecek. Bunun bize yan etkileri var. Bu faturaları öderken vatandaş su parası olarak bunu değerlendiriyor. İnsanları bu konuda aydınlatmamız lazım. Pandemi döneminde bu vergi kalemini almak vatandaş açısından sıkıntı olduğu gibi bizler açısından da büyük sıkıntı yaratıyor. Dolayısıyla ben bu yıl için bu kalemin toplanmasını arzu etmiyorum. İlçe belediyeleri bu parayı toplamak istiyor çünkü kasasına para girecek. Bu parayı da kendi toplamadığı için, MESKİ üzerinden toplayacağı için rahat davranıyor” dedi.
Evsel katı atık tarifelerinin uygulanması için gerekli prosedürü tamamlamayan ilçe belediyeleri bulunduğunu vurgulayan Seçer, “MESKİ’nin yasal olarak başlamama gibi bir yetkisi var. Her şey tamamlanmış olsa dahi bu süreç bu vergilerin bir yıl sonra toplanması için bir gerekçedir. Benim bunu Meclis’e getirmemin temel sebebi, ben bunu toplayamam. Ben vatandaşla bu konuda karşı karşıya gelemem. Ben de vatandaş adına diyorum ki, bu yıl bu vergiyi almayalım, ben de sizden evsel atıkların transfer parasını almayayım, tartışmayı kaldıralım. Siz ısrarla vatandaştan alın diyorsunuz. Ben o faturalarla o adamın kapısına bu dönemde gidemem.”
Yenişehir ve Mezitli’ye otobüs hibesi
Meclis toplantısında Büyükşehir Belediyesi envanterinde bulunan 1’er adet üstü açık otobüsün Yenişehir ve Mezitli Belediyelerinin hizmetlerinde kullanılması için hibe edilmesi teklifi Meclis’te oy birliği ile kabul edildi. Seçer, turistik amaçlı kullanılan otobüsler konusunda talep olursa diğer ilçe belediyelerine de destek vereceklerini ifade etti.
Meclis’te Mersin Büyükşehir Belediyesi Hal Kompleksi içerisinde ikinci bir kreşin faaliyete geçirilmesi konusunda görüşülen teklif de oy birliği ile kabul edildi.
“Cep otoparklarının teknik olarak uygun olduğunu değerlendiriyoruz”
Mersin Oteli-Ulu Camii karşısı Atatürk Parkı içerisinde yapılan cep otoparkı konusunda görüşülen madde ile ilgili Meclis üyelerinin itirazı üzerine konuşan Başkan Seçer, “Park yeri arıyorum. Geçici çözümler buluyorum. Cep otoparklarının teknik olarak uygun olduğunu değerlendiriyoruz. Kanunlar, görev ve yetkim çerçevesinde bu uygulamaları yapıyorum. Bizim düzenleme yaptığımız alanlarda ellerinde makbuz olmayan, herhangi bir vergiye tabi olmayan ‘otopark mafyası’ diye tabir ettiğimiz kişiler, otoparkçılık yapıyor. Biz orayı düzenli hale getirelim, bundan sonra da resmiyete bindirelim, imarda işaretleyelim ve resmi olarak kullanalım diye Meclis’e getiriyoruz. 1350 metrekare alanda bir tek ağaç kesmeden yaptık” dedi.
Başkan Seçer, doğrudan teminlerle ilgili olarak Meclis üyelerine değerlendirmelerde de bulundu. Yönetime geldiğinde bir önceki yılda 147 milyon 890 bin TL doğrudan temin yapıldığını ifade eden Seçer, “Belediyemizde 2019 yılında biz 86 milyon 929 bin TL doğrudan temin yapmışız. Bunun da 40 küsür milyon lirası ilk üç aylık. % 41’lik bir azalma var. Bu yıl pandemiye rağmen 2019 yılı Mayıs ayına göre 2020 yılı Mayıs ayı farkını söyleyeceğim. Geçen yıl mayıs ayı dahil beş aylık süreçte 50 milyon 140 bin liralık doğrudan temini yapılırken, bu yıl aynı döneme oranla % 45.78 düşüşle 27 milyon 187 bin TL’ye düşmüş. Genelde mal ve hizmet alımlarımızı mümkün olduğunca mücbir sebepler yoksa zorunlu değilsek açık ihaleyle yapıyoruz” diye konuştu.