Tarsus » Güncel »

Mersin Tarsus'ta Kore Gazisi Rıfat Karalök Hayatını Kaybetti

Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşayan 4 Kore Gazisinden biri olan Rıfat Karalök hayatını kaybetti.


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus’ta yaşayan ve 4 Kore Gazisinden bir olan Rıfat Karalök (90) vefat haberi, ailesi ve sevenlerini yasa boğdu. Hayatını kaybeden Karalök, bu gün Tarsus Şehir Mezarlığında düzenlenecek olan tören ile son yolculuğuna uğurlanacak.Rıfat Karalök’ün vefatı ile birlikte ilçede yaşayan sadece 3 Kore Gazisi kaldı.
(FOTOĞRAF: KEMAL DURU)

Kore Savaşı nedenleri nedir? Kore Savaşı'na Türkiye neden katıldı?

Kore Savaşı 25 Haziran 1950'de, Çin ve Sovyetler Birliği destekli Kuzey Kore ile ABD destekli Güney Kore arasında başladı. 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore, Güney Kore'yi işgal etti ve sınır hattı boyunca çatışmalar yaşandı. ABD önderliğindeki Birleşmiş Milletler, Güney Kore'ye desteğe gelen ilk kuvvet oldu. Bunun üzerine Çin ve Sovyetler Birliği, Kuzey Kore'ye savaş süresi boyunca destek verdi.
Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılması
Türkiye, TBMM onayı olmadan Kore Savaşı için asker gönderdi. Bu kararı almadaki en büyük etken, dönemin Demokrat Parti hükümetinin Sovyetler Birliği tehdidine karşı NATO'ya katılabilme fırsatıydı.
- Tuğgeneral Tahsin Yazıcı emrindeki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubayi 4 bin 414 erbaş ve erden oluşan 1. Türk Tugayı, 17 Eylül 1950 tarihinde Hatay'ın İskenderun limanından yola çıktı ve 12 Ekim 1950'de ilk ekip Pusan Limanı'na vardı.
- 17 Ekim 1950 tarihinde de ana ekip limana ulaştı.
- 17 Ekim 1950'de tüm ekip yola çıktı ve 20 Ekim 1950'de Taegu'ya ulaştı.
- 1. Türk Tugayı, Taegu'da ABD teçhizatı ile donatıldı ve savaşta yer almaya başladı.
- Türk güçleri bir süre cephe gerisinde kalan komünist gerillalarla mücadele etti ve sonrasında BM ordularına katıldı.
- 10 Kasım 1950'de Türk güçleri Taegu'dan ayrıldı ve 21 Kasım 1950'de Kunuri'ye ulaşarak ABD 9. Kolordusu'nun sağ kanadına konuşlandı.
- 24 Kasım 1950'de Türk güçleri Çin sınırına doğru ilerlemek için emir aldı fakat Çin askerleri, cephe arkasına sızmaya başladı. ABD ve Güney Kore birlikleri durumu fark etti ve geri çekilme emri verildi fakat bu emir Türk güçlerine çok geç ulaştı. 1. Tabur'un etrafı kuşatıldı ve çatışmaya girildi. 3. Tabur 9. Bölük yenik düştü ve geri kalan Türk güçleri Chongchon Nehri boyunca geri çekildi.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.