Mersin Medikalciler Derneği, “Medikal Alanında Büyük Sıkıntılar Var”

MEMDER, “Mersin Medikalciler olarak çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. Mersin merkezde 250’nin üzerinde medikal alanında faaliyet gösteren işletmeler var.“


@mersinhaber 'i takip et
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hançer adıyla, Medikal Sektöre ilişkin sıkıntıları ve önüne geçilmesi istenilen ihlalleri ile mali konuları ele alan bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklama ise şöyle;
Devlet ve özel kurumlara çalışan Toptan çalışan firmalar medikal mağazaları olan perakendeciler olmak üzere tüm medikalcılar kendi içlerinde çok sıkıntılı günler geçiriyor.
Devlet hastanelerine malzeme veren medikal firmalar tahsilat konusunda büyük sıkıntılar çekmektedir Devlet hastaneleri ortalama ödemeleri 7 ile 9 ayda ve düzensiz. Sözleşmede belirtilen vadelere uyulmamakta ve her geçen yıl vadeler uzamakta Üniversite hastanesi ise 4-5 yıl gibi sürelerde ödeme yapıyor,buda sektörde ciddi anlamda nakit sıkıntısına sebep olmaktadır firmalar ticaretlerini yapabilmek için bankalardan yüksek faizlerde kredi kullanmaktadırlar firmaların bir çoğu banka kredi limitlerin tamamını kullanmış durumdalar artık iş yapamaz duruma geldiler.
Çeklerini ve kredilerini ödemekte ciddi sıkıntılar çekiyor Ayrıca kur oranlarındaki istikrarsızlık değişkenlik sektörü olumsuz etkilemektedir Medikal alanındaki ürünlerin %90 ithal veya hammaddesi ithal olduğunda dolayı ihaleye girdiği kur oranı ile teslimat esnasındaki kur oranı arasında ciddi artış farklılıkları oluşmakta ve firmaları zarara sebep olmaktadır. İhale tarihi ile sözleşme teslim tarihi arasında 1 yılı aşkın süreler olmakta fiyat verdiği kur oranı ile teslim ettiği kur oranı ciddi farklılıklar oluşmakta buda zarar etmesine sebep olmakta. Sektörler arasında Vergi ve SGK ödemelerini en düzenli ödeyen medikalcılar buna rağmen devletten alacağını en geç alan maalesef medikalcılar biz medikalcılar her ay KDV’mizi vergimizi, SGK pirim borçlarımızı zamanında ödüyor fakat alacaklarımızı en son biz alıyoruz Üyelerimizin istediği devletimizden en önemli destek kamu alacaklarınız zamanında ödenmesi. Krediler veya teşvikler sadece süreci uzatır sorunu çözmez Perakendeci mağazacı medikalcı arkadaşlarımızın en büyük sıkıntısı eczanelerle eşit ölçüde hakların tanınmaması. Eczaneler sadece belirli çeşitte ve kalite kriteri olmayan en çok giden ürünü ve satmaktalar Medikallerden istenen sorumlu müdür satış tanıtım elemanı bulundurma deneme kabini zorunluluğu eczanelerden istenmemekte Eczacıların ek işleri medikal, bizim tek işimiz medikal. Medikal mağazalarda ürün çeşitliği ve talep edilen her ürünü bulundurması gerekliliğinden yüksek maliyete sebep olmaktadır Medikal ürünlerdeki her geçen gün artan fiyat artışı hastalarla medikalleri karşı karşıya gelmemize sebep olmaktadır Hastalar artık zorunlu kalmadıkça medikal ürün
almamakta veya alternatif uygun merdiven altı fason internet üzerinden satılan ürünleri almakta buda hasta mağduriyetlerine sebep olmaktadır Ayrıca medikal ürünlerin internet üzerinden satışının reklamının yasak olmasına rağmen N11 gibi online satış yapan firmaların önüne geçilememektedir medikal Hastaların en çok kullandığı medikal ürünlerin başında gelen hasta alt bezindeki fiyat artışı ihtiyaç sahibi hastaları ekonomik açıdan mağdur etmektedir. Engelli ve hastaların kullandığı hasta bezlerdeki %18 lik yüksek KDV oranı fiyatlarda ciddi anlamda yükseltmektedir Medikal ürünlerdeki KDV oranlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.