Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi İle Gelecek Kırsalda Şekillenecek

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, “Tarsus’ta 39 Mahalle Yararlanacak”


@mersinhaber 'i takip et
Tarsus’ta, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanacak olan Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından sağlanan ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’ kapsamında Tarsus’ta gerçekleşen Çok Paydaşlı Platform toplantısı yapıldı.
Ziraat Odası Hizmet Binasında gerçekleşen toplantıya katılım yüksek olurken, Kaymakam Yüksel Ünal, Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ve üretici çiftçiler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, ülke ekonomisinin canlandırılmasına katkıda bulanan projelerin devam etmesi temennisinde bulundu.
-GENÇ VE KADIN ÜRETİCİLERİMİZİN GELİRLER ARTACAK -
Tarsus Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, üreticinin gelir seviyesinin yükseltilmesi noktasında kazancı garantiye alınacak projelerde daima yer almak istediklerini söyledi.
Erdoğan, ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nde Çamlıyayla ve Tarsus’tan toplamda 53 mahallenin yararlanacağını ifade ederek, “Projenin toplam bütçesi 98 Milyon Euro olup; Batı Karadeniz (Kastamonu, Sinop, Bartın) ve Doğu Akdeniz ( Adana, Mersin, Osmaniye) bölgelerinde uygulanacak olup, 2026 yılına kadar tamamlanması düşünülmektedir. 600 rakım ve üzeri kırsal alanlarda ova ile gelir eşitsizliğini düzenlemek ve bölge dinamiklerini faaliyete geçirerek var potansiyelimizi en üst seviyede kullanmak kaydıyla kırsal fakirliği yok etmek üzere planlanmış olup, Gayrisafi Milli Hasılaya daha fazla pay katmak üzere sürdürülebilir yatırımlar yapılacaktır.
Yüksek kesimlerde yaşayan üreticilerimizin, özellikle gençlerin ve kadınların yaşam standartlarının ve gelir seviyelerinin yükseltilmesi ile piyasalara entegrasyonlarının iyileştirilmesidir.
-ÇAMLIYAYLA VE TARSUS’TAN, 53 MAHALLE YARARLANACAK-
Tarsus Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, proje Tarsus’unda bulunduğu toplam 11 ilçeyi kapsayacak olup Tarsus’a bağlı 39 mahalle ve küme faaliyetlerinde birlikte çalışacağımız Çamlıyayla’ya bağlı 14 mahallede olacağını söyledi.
Erdoğan, “Tarsus Mahalleleri; Alibeyli, Ardıçlı, Belen, Beylice, Boğazpınar, Boztepe, Böğrüeğri, Çamalan, Çavuşlu, Çiftlik, Çokak, Çukurbağ, Damlama, Dorak, Eminlik, Emirler, Göçük, Gömmece, Gülek, Hacıhamzalı, İnköyü, Kaburgediği, Kaklıktaşı, Karakütük, Keşli, Kızılçukur, Kurtçukuru, Kuşçular, Kuzoluk, Olukkoyağı, Pirömerli, Sandal, Sanlıca, Tepetaşpınar, Topaklı, Yalamık, Yanıkkışla, Yazlık, Yeniköy’dür.
Çamlıyayla Mahalleri ise; Fakılar, Sebil, Cumayakası, Kale, Çayırekinliği, Korucak, Bağçatağı, Giden, Sarıkavak, Sarıkoyak, Kisecik, Belçınar, Darıpınarı, Körmenlik’dir
Projede 3 ana hedef gurubu; Geçimlik düzeyde üretim yapan ekonomik açıdan aktif yoksul kırsal hane halkı, Göçerler (Yörükler), Genç Kırsal Girişimciler 18 yaş üstü-40 yaş altı, aylık geliri 2.000 TL'nin altında, 5 Dekar arazisi olan, 1-5 Büyükbaş veya 10-20 Küçükbaş hayvanı olanlar ile Küçük çiftçiler ve Küçük ölçekli ürün işleyen kadın ve erkekler 10 da arazisi (çoğunlukla meyve bahçesi); 10 Büyükbaş, 50 - 100 Küçükbaş, 100 - 150 arası arı kovanı bulunan küçük çiftçiler ile birlikte küçük ölçekli ürün işleyen üreticiler ve Kooperatifler, Birlikler, Tedarikçiler, Tarımsal girişimciler olacaktır”
Tarsus Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan,
Ayrıca Ekonomik Altyapı Projelerimizle; Süt Toplama ve Soğuk Depolama Birimleri, Kesimhaneler, Mera altyapı faaliyetleri, Uygulamalı eğitim merkezlerinin oluşturulması ve yönetimi gibi yatırımlar desteklenecektir.
Bireysel, Guruplar ve Kümelenme Yatırım Ortaklığı Desteklemeleri → % 70, Eğitim Almış Genç Girişimciler→% 70, Göçerler (Yörükler)→% 80, Kooperatif, Birlikler ve KOBİ’ler için Ekonomik Altyapı Yatırımları→% 70, Kamu Yatırımları→% 100 hibe şeklinde olacaktır” diye konuştu.
Daha sonra Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinde Selçuk Şahutoğlu, ayrıntılı bilgiler verdi.
Kaynak: Yeni Doğuş

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.