Meslek Hastalıkları Kongresi Başlıyor, Meslek Hastalıkları Yol Haritası Hazırlanacak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü işbirliğinde İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD) tarafından düzenlenen Meslek Hastalıkları Kongresi 4 Ekim’de başlıyor.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
MESLEK HASTALIKLARINDA TANI, TEDAVİ, KAYIT VE BİLDİRİM SİSTEMİ ELE ALINACAK
MESLEK HASTALIKLARININ ÇÖZÜMÜNDE GÜÇLER BİRLEŞİYOR
Meslek Hastalıkları Kongresi, 4-6 Ekim tarihlerinde İzmir Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 2 gün sürecek olan ve iş sağlığı profesyonelleri, çalışanlar, işverenler ile ilgili kamu kuruluşları temsilcilerinin bir araya geleceği kongre, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki aktörlerin işbirliğini güçlendirmeyi ve sorunların çözümünde birlikteliğin oluşmasını amaçlıyor.
Açılış konuşmasını İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç’un yapacağı kongrede, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’ndan (İSGÜM) Dr. Bülent Gedikli, “Meslek Hastalıklarının Tanı, Tedavi, Kayıt ve Bildirim Sistemi Nasıl Olmalı” oturumunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görüşlerini aktaracak ve önemli bilgiler verecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Furkan Kahraman ise iş sağlığı ve güvenliği alanında toplumsal kültür oluşturmak için hayata geçirilen uygulamaları dinleyenlerle paylaşacak.
MESLEK HASTALIKLARINDA YOL HARİTASI BELİRLENECEK
Kongreye “Meslek Hastalıkları Tanım, Tanı, Kayıt ve Bildirimde Gelişmeler Çalıştay”ı damgasını vuracak. 4 Ekim Perşembe günü saat 20.00’de başlayacak olan çalıştayda, meslek hastalıklarının tanım, tanı, kayıt ve bildirimin geliştirilmesi, kurumların çalışmaları ile meslek hastalıkları konusunda izlenecek yol haritasının güncellenmesi konuları görüşülecek.
Meslek hastalıklarına neden olan risk etmenlerinden çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesi ile çalışanların sağlık düzeylerinin takip edilmesi, çalışanların sağlık düzeylerindeki değişimlerin erken dönemde tespit edilerek ilerlemesinin önlenmesi de çalıştayda ele alınacak en önemli konuların arasında yer alacak.
KONGREYE YOĞUN KATILIM
Kongreye, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İSGÜM, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, İMUD, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, sağlık personelleri ile iş sağlığı alanında yetkin akademisyenler katılım sağlayacak.
MESLEK HASTALIKLARINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI
İşyeri bilgileri, işyerinde çalışan bilgileri, iş sağlığı ve güvenliğine ait bilgilerle verilerin toplanması, risk haritalarının oluşturulması ve erken uyarı sisteminin devreye alınması ile meslek hastalıklarının erken tespitinde önemli gelişmeler yaşandı. İşyeri hekimleri başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine yönelik projeler kapsamında maden, metal, inşaat, tekstil, deri, gıda, kimya, mobilya sektörlerine yönelik Çalışma Yaşamında Sağlık Gözetimi Rehberleri ile Meslek Hastalıkları Rehberleri hazırlandı. Örtü altı, boya, plastik, orman, seramik, bankacılık sektörlerine yönelik iş sağlığı ve güvenliği rehberleri hazırlıkları da devam ediyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından Temmuz ayında gerçekleştirilen “İş ve Meslek Hastalıkları Önleme Eylem Planı Çalışma Grubu” toplantısında “İş ve Meslek Hastalıkları Önleme Eylem Planı” taslağının oluşturulması için ilgili tüm tarafların katılımı ve görüşlerinin alınmasını sağlamak amacıyla çalıştay yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenecek. Bunun yanında Pnömokonyoza neden olan tozlardan çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planları (2017-2021) çalışmaları da ilgili tüm tarafların katılımı ile devam ediyor.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.