Yaşam »

İçinizdeki 3 Sese Kulak Verin!

Tercih döneminde sona yaklaşırken kararsız olanlara Prof. Dr. Nevzat Tarhan tavsiyelerde bulundu.


@mersinhaber 'i takip et
“Düşünmeden karar verildikten sonra sonuç hiçbir işe yaramaz, keşkelerle ve pişmanlıklarla bir yere varılmaz” diyen Tarhan, özellikle kararsız olanların içindeki 3 sese kulak vermeleri gerektiğini hatırlatarak düşünerek adım atmanın önemini vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tercih yapacak adaylara doğru karar vermeleri konusunda tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi:
“Biliyorsunuz ki insan hayatında iki önemli tasarruf var. Biri meslek seçimi, diğeri de eş seçimi. Kişinin bu konularda karar vermeden önce, gözlerini dört açması lazım, düşünmeden karar verildikten sonra sonuç hiçbir işe yaramaz, keşkelerle ve pişmanlıklarla bir yere varılmaz.”
Karar verirken, içinizdeki 3 sesi dinleyin!
“Kişi karar verirken aklının, kalbinin, menfaat ve çıkarının yani midesinin sesini dinleyecek. Bu üç sesi dinlemesi lazım ve bu seslerin arasında bir sıralama yapması lazım” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kişi, çıkarının sesini yani midesinin sesi diye sembolize ettiğim sesi dinlerken, insanlar hep meslek sahibi olma yolunda düşünüyorlar aslında bir bakıma da haklılar. Özellikle bu dönemde insanın namerde muhtaç olmadan yaşamayı istemesi güzel ve hoş bir şey. Ama bu kararı verirken kalbi ne diyor, ona da baksın. Kalbi daha çok neyi seviyor %51 kuralı, %51’in altında sevmediği bir şeyi yazmasın ama muhakkak 24 tane tercih arasında %51’in altında bulur mesela. 24’ü sıralarken artık orada aklını devreye soksun ve aklındaki sesi dinlesin o noktada.
%51 Kuralı nedir?
Meslek seçiminde anahtar soru var: Hem mutlu hem de başarılı olabileceğim alan hangisidir? Bunun üzerinde düşünülmelidir. Tercihlerde sadece başarı yetmiyor. % 51 Kuralını uygulayın. Antipati duyduğunuz alanı seçmeyin. İlgi duyduğunuz alanları önem sırasına göre dizmek gerekir. Sevmediğiniz, istemediğiniz bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmamak gerekiyor. Tercihlerde yüzde yüzü yakalamak zordur. Mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. İstek sırası burada devreye girmeli. İstek orantılamasında yüzde 50’nin altındakileri yazmamalısınız. 51 üzerindekileri yazabilirsiniz. İleride sizin için iyi olabilir. Bu karar önemli. Bazı mükemmeliyetçi öğrenciler var 2-3 tercih yapıp riske ediyorlar, sonrasında da yerleşemiyorlar, puanları ziyan oluyor.”
Çalışırken eğlenenler yıpranmaz
Kişinin işine ve evine giderken koşa koşa gitmesi, o insanın mutlu olduğunu gösteriyor. İşi bitince eve dönerken bir an evvel çocuğumu karşılayayım diye dönmek ve işe giderken de sabah, oraya gidip faydalı olayım diyen kişiler çalışıyor değildir ve yıpranmaz o kişiler hem eğleniyor hem de çalışıyorlardır.
“Sinek dahi avlıyorsan, aşkla yapacaksın”
Bu şekilde hareket eden kişiler daha üretken olurlar ve günlerinin nasıl geçtiğini anlayamazlar, ne yapacaksan aşkla yapacaksın. Sinek dahi avlıyorsan aşkla yapacaksın, bu durum işini sevmekle alakalı bir durum. Onun için kalbinin sesini dinlemesi önemli bir temel ama bundan sonra da menfaati ile yani midesinin sesi ile kalbinin sesi arasındaki dengeyi bulmak için de aklını kullanmalı. Burada bunu kullanacak ve buna göre hiyerarşik sıralamayı yapıp tercih yapacak. Bunu yaptıktan sonra da artık 24 tercihten hangisi tutarsa onun üzerine kendisini geliştirmeye çalışacak, bu durum önemli.”
Meslek seçimini hayatın olmazsa olmazı gibi görmeyin
Meslek seçimi yaparken hayatın olmazsa olmazı gibi, sanki kötü bir şey olacak da kıyamet kopacakmış gibi düşünülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Meslek seçimi, hayat yolculuğunda başarı basamaklarından birisidir bu ve önemli bir basamaktır. Bunun için elinden geleni yapsın ve önüne ne çıkarsa da onu daha da güzelleştirmeye çalışsın. Bir de arkadaşlarım mesleği cilt gibi değil de elbise gibi görsünler” tavsiyesinde bulundu.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.