Ekonomi »

Kırtasiyenin Tanımı Değişti ve Güçlendi

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), Ankara Ticaret Odası’nda yapılan 5’inci Bölge Toplantısı’nda kırtasiyecilerle bir araya geldi.


@mersinhaber 'i takip et
Sektöre ilişkin güncel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, sektörün tüm oyuncularına kısa ve uzun vadede önemli görevlerin düştüğü vurgusu yapıldı. Sektörün tek derneği olan TÜKİD’in üye sayısının artırılmasının ve birlikte hareket edilmesinin önemi üzerinde duruldu, faaliyetlerin artarak devam edeceği belirtildi.
Kırtasiyenin tanımının ve tavrının değiştiğini vurgulayan TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil, zaman içinde okul kırtasiyesinin yanına önce ofis malzemelerini, sonra oyuncak ve hediyelik eşyayı, daha sonra da bilgisayar malzemelerini koyduklarını, böylece çeşitlenerek güçlendiklerini belirtti.
 
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara’da gerçekleştirilen 5’inci Bölge Toplantısı’nda meslektaşları ile bir araya geldi. Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, sektör temsilcileri yoğun katılım gösterirken, sektörün karşılaştığı sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Diyarbakır, Bursa, Trabzon ve Adana’dan sonra Ankara’daki kırtasiyecilerle bir araya gelmekten oldukça mutlu olduklarını belirten TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil, sektörün sanayicisi, ithalatçısı, toptancısı ve perakendecisinin aynı çatı altında buluştuğu Tüm Kırtasiyeciler Derneği’nin üye sayısının hızla arttığının altını çizdi.
Kırtasiyenin tanımının ve tavrının değiştiğini vurgulayan Şendil, okul kırtasiyesinin yanına önce ofis malzemelerini, sonra oyuncak ve hediyelik eşyayı, daha sonra da bilgisayar malzemelerini koyduklarını, böylece çeşitlenerek güçlendiklerini belirtti.
KBS sisteminde 150 bin artikel ürün
2 yıl önce ‘Kırtasiye Bilgi Sistemi’ni (KBS) hayata geçirdiklerini ve bugün 2 bine yakın perakendecinin sistemden faydalandığının bilgisini veren Şendil, sözlerini şöyle sürdürdü: “KBS; kırtasiye ürünlerinin barkodu, ürün kodu, ürün adı, KDV oranı, birimi, liste fiyatları, TPSF (Tavsiye Edilen Perakende Satış Fiyatı), grubu, markası, tedarikçisi, GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), ihracat kategorisi, ürün özellikleri, ağırlığı, hacmi ve görsellerini barındıran ortak veri tabanıdır.  Bu sistemi kullananlar, 150 bin artikel ürün bilgisine ücretsiz olarak ulaşabiliyor, fiyat karşılaştırması yaparak, fiyat tekliflerini çok hızlı bir şekilde hazırlayabiliyor. Sizlerden gelecek önerilerle sistemimiz, daha da güzelleşecek, mükemmelleşecek ve tüm sektöre daha da faydalı olacaktır.”
 
Ürünlerin yüzde 98.5’i sağlıklı
2011 yılından itibaren, ürünlerin sağlıklı olup olmadığını tespit etmek amacıyla, uluslararası standartlardaki laboratuvarlarda sağlık ve güvenlik testlerinin yapılmaya başlandığını belirten Şendil, sektör firmalarının bu konudaki hassasiyetiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetim sonucunda, kırtasiye ürünlerinin yüzde 98.5’inin sağlıklı ve güvenli çıktığını söyledi. Şendil, bu konuda sektör olarak örnek bir çalışma yürüttüklerinin altını çizdi.
KDV’de yüzde 1 mücadelemiz sürüyor
2003-2004 yıllarında kırtasiyede bütün ürünlerin KDV oranlarının yüzde 18 olduğunu söyleyen Şendil, KDV oranlarını düşürme yolunda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “Dernek yönetimi olarak Gelir İdaresi’ne gittik. Yüzde 18 KDV oranının eğitim materyali olarak kullanılan ürünlerimizin fiyatlarını çok arttırdığı yönündeki görüşümüzü yetkililere ilettik ve defterde, kalemde, silgide ve bazı kırtasiye ürünlerinde KDV oranını yüzde 8’e düşürülmesini başardık. TÜKİD olarak ATO Kırtasiye Meslek Komitesi’ne de bir yazı yazdık. Örneğin; gıdada KDV’nin yüzde 1 olduğunu, eğitimin ise gıdadan bir farkı olmadığını söyledik. Meslek Komitemiz de Gelir İdaresi’ne durumu aktardı. Buna istinaden, Maliye Bakanlığı ‘KDV’nin indirilmesine yönelik değişik meslek gruplarından gelen talepler üzerine çalışmalarımız devam ediyor’ açıklamasını yaptı. Bu meslek grupları içinde biz de varız. Bazı ürünlerde KDV oranını yüzde 18’den 8’e düşürdük. Şimdi de yüzde 1’e düşürme mücadelemiz sürüyor.”
300 katılımcı firmayı fuarda kırtasiyecilerle buluşturacağız
2 yıl önce İstanbul Kırtasiye–Ofis Fuarı’nın TÜYAP’a taşındığını ve bu taşınmayla fuarda müthiş bir çıkış yakalandığını belirten TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü yaptığı konuşmada, “TÜKİD ile çok sağlıklı bir iş birliği yaptık” dedi. 20-24 Şubat 2019 tarihleri arasında 3’üncü fuarlarına TÜKİD ile birlikte ev sahipliği yapacaklarını belirten Ersözlü, şu bilgileri verdi: “2017’de 164 firmayla fuarı açtık. 2018’de 254 firmaya çıkardık, 2019 yılı için satışlara başladık ve şu anda 300’e yakın Türkiye’nin, dünyanın en önemli markalarını fuara alıyoruz. Sözleşmeleri yapmaya başladık. Kaçırılmayacak bir buluşma. 30 ülkeden katılımcımız olacak. 2017’de net stant kurulum alanı 10 bin metrekareyken, 2018’de 15 bin metrekareye çıkardık ve yüzde 50 büyüttük. 2019’da 20 bin metrekareye çıkarma hedefimiz var.”
Toplantının ardından TÜKİD, ATO yöneticileri ve kırtasiyeciler birlikte iftar yaptı.
 
Editöre Not: 1985 yılında İstanbul Kırtasiye İmalatçıları, İthalatçıları ve Toptancıları Dayanışma Derneği adıyla kurulan ve günümüzde Tüm Kırtasiyeciler Derneği olarak yoluna devam eden TÜKİD, bugüne kadar taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünlerinin satışının önlenmesi ve nitelikli ürün kullanımının özendirilmesi konularında çok sayıda başarılı projeyi hayata geçirdi. Derneğin başkanlığını Vecdet F. Şendil yürütüyor.
 

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.