Mersin'de 2017'de 1,5 Milyondan Fazla Gelir Getirici Tür Toprakla Buluştu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yaptığı gelir getirici tür ağaçlandırmaları ile orman köylülerine yeni gelir kapıları açmaya devam ediyor.
@mersinhaber 'i takip et
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yaptığı gelir getirici tür ağaçlandırmaları ile orman köylülerine yeni gelir kapıları açmaya devam ediyor. Bu çerçevede Mersin'de 2017 yılında ceviz, badem ve keçiboynuzu türlerinden 1,5 milyondan fazla fidan toprakla buluşturuldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, kırsalda yaşayan vatandaşları yerinde kalkındırmak amacıyla uygulamaya konulan "5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" çerçevesinde, atıl durumdaki bozuk ormanların orman köylüsüne gelir kapısı olması için Mersin'de de çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Bu çerçevede, Mersin'de 2017 yılında yapılan gelir getirici tür ağaçlandırmaları kapsamında 870 dekar alanda 34 bin 800 adet badem, bin 530 dekar alanda ise 30 bin 600 ceviz fidanı dikildi. Ayrıca keçiboynuzu eylem planı kapsamında 51 bin 550 dekar alanda rehabilitasyon çalışması yapılarak 1 milyon 519 bin fidan dikildi.
"Amacımız, kırsaldaki vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmak"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, orman köylüsünü hasım değil, hısım olarak gördüklerini vurguladı. Eroğlu, "Biz her zaman orman köylümüzün yanında olduk. Ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10'u orman içi ya da orman bitişiği köylerde yaşıyor. Bu projeleri geliştirmekteki ve uygulamadaki gayemiz, atıl durumda olan bozuk ormanlarımızı verimli hale getirerek ekonomiye kazandırmak ve kırsaldaki vatandaşlarımızı yerinde kalkındırmaktır" dedi.
Bozuk orman alanlarında tesis edilecek gelir getirici ormanların tamamen orman teşkilatı tarafından oluşturulduğunu belirten Eroğlu "Bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılacak. Bu alanlar kura ile adil bir şekilde orada yaşayan vatandaşlara dağıtılacak ve geliri tamamen onların olacak" ifadelerini kullandı.
Ormanların artık vatandaşların gelir kaynağı olacağını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti: "Yaptığımız çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz mahsuller ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. İthalat-ihracat tablosunu tersine çeviriyoruz. Ceviz, badem gibi gelir getirici türlerde dışa bağımlılığı sona erdirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda yöre halkımıza iş imkanı yaratarak ekonomik şartlarının iyileşmesine olanak sağlıyoruz."
Kaynak: Çukurova Vitrin