Mersin'de Tarımsal İklim Projesi’ni Hayata Geçiriyor
Alternatif tarımla ilgili yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla çiftçileri yeni ürünler üretmeye teşvik eden Toroslar Belediyesi, İklim değişikliğinin tarıma etkilerinin azaltılmasına yönelik yeni bir AB projesinin ortağı oldu.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın 2014-2019 hizmet dönemi projeleri arasında yer alan ‘Tarım ve Hayvancılığı Destekleme Projesine’ de paralel yürütülecek 'İklim Değişikliğinin Sürdürülebilir Tarımsal Biyolojik Çeşitlilik Yönetimi ile İklim Değişikliği Etkilerinin Azaltılması (Tarımsal İklim) Projesi’ kamuoyuna tanıtıldı.
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Yürütücülüğünü Mersin Ziraat Odası’nın yaptığı, Mersin Üniversitesi (MEÜ), Toroslar Belediyesi ve Selanik Organik Tarım Üreticiler Birliği’nin ortak olduğu projenin tanıtımı, Mersin Üniversitesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya; Mersin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Çamsarı, Toroslar Belediyesi Başkan Vekili Salih Özkan, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Selanik Organik Tarım Üreticileri Birliği Başkanı Dimitris Simeonidis ve Proje Uzmanı Christos Georgiadis, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata, Mersin Üniversitesi öğretim görevlileri ile basın mensupları katıldı.
Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Mesut Salih Uzman, yaklaşık 18 ay sürecek projenin sonunda hazırlanacak raporun ilgili Bakanlıklara sunularak, bir yol haritasının hedeflendiği projenin detayları ile ilgili bir açılış konuşması yaptı. Uzman; “2016'da Çevre ve şehircilik Bakanlığına sunduğumuz projemiz, 2017 yılının Mayıs ayında yaklaşık 400 proje arasından kabul edilerek, 38 proje arasında yer aldı. AB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanan 50 bin Euro hibe bütçeye sahip bir projedir. İklim değişikliğinin her gün yaşandığı bir süreçteyiz ve buna da esasen insanlarımız neden olmaktadır. Sera gazlarının oluşturduğu etkiler insanları olumsuzluklarla karşı karşıya getirmektedir. Bu çerçevede Toroslar İlçemizdeki ilköğretim öğrencilerine iklim değişikliği üzerine bilinçlendirme eğitimleri vereceğiz. Temel hedef kitlemiz ise iklim değişikliğinden en fazla olumsuz etkilenen çiftçilerimiz ve hayvan yetiştiricilerimiz. Öncelikle üretici birliklerinden başlamak üzere çiftçilere de yönelik bilgilendirmeler yapılacak. Selanik Üreticiler Birliği'nden bu konuda çok destek bekliyoruz. AB’deki iyi uygulamaların ve sürdürülebilir çevre dostu tarım uygulamalarının Mersin’de nasıl yapılmasıyla ilgili bir bilgi paylaşımı yapacağız. Bunları da çiftçilerimize, hayvan yetiştiricilerimize aktarmaya ve uygulatmaya çalışacağız. Üçüncü aşamamız ise sürdürebilirlik aşaması. Çünkü projeler bittikten sonra maalesef rafa kaldırılıyor ve devamlılık sağlanmıyor. Biz bu bilgi paylaşımının sürdürülebilir olmasını istiyoruz ve bilgi ağı oluşturmayı planlıyoruz. Son aşamada ise buradaki uygulamalardan elde ettiğimiz sonuçlar ve geri bildirimler doğrultusunda gerek yerel gerekse ulusal anlamda Bakanlık nezdinde iklim değişikliğinin etkisinin azaltılmasına yönelik bir politika oluşturulmasını hedefliyoruz” dedi.
Daha sonra konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise doğal afetlerin en fazla zarar verdiği ekonomik kesimin üretici kesimi olduğunu vurgulayarak; “Hem Mersin hem de ülke tarımını geleceğe hazırlamak, bu konuda bir farkındalık yaratmak, bu çalışmayı yapan herkes için gurur kaynağıdır. Çünkü geleceğimizle ilgili doğru şeyleri yapmamıza vesile olacak” dedi.
Selanik Organik Tarım Üreticileri Birliği Başkanı Dimitris Dimitris Simeonidis ve Proje Uzmanı Christos Georgiadis ise iki ülkede de üreticilerin hangi şartlarda çalıştığını ve ne gibi yardımlar yapılması gerektiğinin sonuçlarının çıkarılacağı bu projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
Projenin ortağı olan Toroslar Belediyesi’nin tarıma yönelik hayata geçirdiği projeler ve çalışmalarla ilgili bilgiler veren Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata da iklim değişikliği projesi ile aynı paralelde yürütecekleri Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın 2014-2019 hizmet dönemi projeleri arasında yer alan Tarım ve Hayvancılığı Destekleme Projesinden bahsetti.
Ata; “Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna, sosyal projelerle Mersin’de ilkleri gerçekleştirmiştir. Ortağı olduğumuz İklim Değişikliği Projesine eşdeğerde yürüteceğimiz 41 projemiz içerisinde yer alan ‘Tarım ve Hayvancılığı Destekleme Projesi’ de yer almaktadır. Bu konuyla ilgili geçen yıl Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesiyle gerekli çalışmalar yaptık. Tarımsal iklim projesinin içerisinde hayvancılık da yer almaktadır. Farklı alternatif ürünler yetiştiren belediyemiz küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla ilgili çalışmalar da gerçekleştirecektir. Bu konuda pilot mahalleler seçeceğiz” dedi.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Çamsarı ise projeye ön ayak olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizerek; “Bu projeye bölgede ve belki de Türkiye’de ilk adım atmanın, ön ayak olmanın verdiği gururu yaşıyoruz. Çünkü bu işin öneminin farkındayız, gelecekte bize nelere mal olacağını konusunda da bilincimiz var. Projeden çıkan çıktıları, çalışmanın sonuçlarını da mutlaka ilgili Bakanlıklarımızla paylaşacağız ve muhtemelen de bu paylaşımlar akademik kökenli olduğu için ülkesel politikalara da yön vermede etkili olacağına inanıyorum” dedi.
Toplantının sonunda katılımcılar, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.