Gurmeler Tarsus Lezzetlerine Hayran Kaldı, Gurmeler Mersin'de
Kültürel olarak zengin bir yapıya sahip olan Tarsus’un yöresel lezzetleri, ‘Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri’ etkinliği ile görücüye çıktı.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Tarsus Belediyesi, Mersin Kent Konseyi ve Tarsus Kent Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Tarsus’un eşsiz lezzetlerinin tanıtıldığı Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Tarsus mutfağının eşsiz lezzetlerinin dünyaya tanıtıldığı gastronomi gününde şefler, konunun uzmanı yazarlar ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenler Tarsus mutfağının zenginliklerini ustalarının elinden tatma imkânı buldu.
“Kalbe giden yol mideden geçiyorsa eğer; tam yerine geldiniz”
Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri etkinliğinde aşina olduğu tatları, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen gurmelerle yeniden tadan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz etkinlikte yaptığı konuşmada medeniyetin en temel ölçülerinden birinin de gastronomi olduğuna değinerek, toplumların yalnızca dilleri ile değil kıyafetleri, tavırları, davranışları ve mutfaklarıyla da konuştuklarını ifade etti.
Dünyaca ünlü şeflerin Tarsus’a gelerek yöresel lezzetlerini tattığını ve gurmeleri Tarsus’ta ağırlamaktan son derece memnun olduklarını belirten Başkan Kocamaz, “Lezzet, doğal ve taze gıdaları ustaca işleyen sanatkâr ruhların ve maharetli ellerin işidir. Kalbe giden yol mideden geçiyorsa eğer; tam yerine geldiniz. Mutfakta asıl dile gelen, bir toplumun damak zevki ve birikimleridir. Ve baş aşçılar, bu birikimlerin görkemli sözcüleridir. 12 bin yıllık kadim tarihi boyunca nice topluluklara ev sahipliği yapan medeniyetler beşiği Anadolu, evrensel değer ve birikimlerin doğal sergi alanıdır. Anadolu’ya anlam katan sadece tarihi eserleri değil, bu eserlerle yaşıt yemek kültürüdür aynı zamanda. Türkiye’nin dört bir yanından dört bin lezzet kanatlanır gökyüzüne. Anadolu’nun buram buram medeniyet tüten muhteşem havasına aromasını veren budur aslında” dedi.
“Tarsus, ‘lezzet şehri’ unvanını fazlasıyla hak etmektedir”
Tarsus’un yöresel lezzetlerinden olan humus, fındık lahmacun, Tarsus şalgamı, Tarsusi kahvesi, Tarsus beyazı, Tarsus yayla bandırması, dilme gibi birkaçına değinerek tüm Mersin lezzetlerinden bahseden Başkan Kocamaz, Mersin’in “Lezzetin Başkenti” unvanını fazlasıyla hak eden emsalsiz bir masal diyarı olduğunu da sözlerine ekledi.
Tarsus’un hem özel hem de evrensel bir mutfağının olduğunun altını çizen Başkan Kocamaz, “Tıpkı Anadolu gibi, Akdeniz’in incisi Mersin’imiz ve 10 bin yıllık kesintisiz tarihiyle kadim Tarsus’umuz da böyledir. Geçmişi antik çağlara dayanan, neolitik dönemden beri kültürlerin buluşma noktası olan ve kültürel olarak çok zengin bir yapıya sahip olan Tarsus’umuz; Türkmen, Girit, Rum ve Ermeni kültürlerinin kaynaştığı, birbirlerinin mutfakların lezzet alışverişi yaptığı kadim bir şehirdir. Benzersiz doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle farklılıkları zenginliğe eviren, sofraları şölen yerine çeviren Tarsus, 10 bin yılda kıvamını bulan mutfağıyla “lezzet şehri” unvanını fazlasıyla hak etmektedir” şeklinde konuştu.
“Tarsus’un eşsiz lezzetlerini gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz”
Etkinlikte konuşma yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ise kökleri antik çağa kadar uzanan Tarsus’un yemeklerinin de geçmişte Tarsus’ta yaşamış zengin kültürlerin harmanından nasibini aldığına değinerek, Tarsus’un tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra mutfağı ile de ön plana çıkması için gastronomi günlerinin düzenlendiğini belirtti.
Tarsus’un lezzetlerinin ön plana çıkması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için düzenlenen etkinliğin önemine değinen Başkan Can, “Tarsus’un eşsiz lezzetlerinin tanıtılması ve günlük yaşamda daha çok yer alması için düzenlenen etkinlik bu birkaç günle sınırlı kalmayacak. İlerleyen günlerde de bu etkinlikle ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Mersin ve Tarsus Kent Konseyi Başkanlarına ve buraya kadar gelerek bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Tarsus Gastronomi Günleri’nin fikir sahibi Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu da Tarsus’a ev sahipliği yapmış medeniyetlerin Tarsus mutfağının oluşmasında katkısı olduğuna değinerek, kaybolma riski altında bulunan yöresel lezzetlerin kayıt altına alınmasını sağlayacakları gastronomi günleri ile ulaşmak istedikleri amaçlarını konuklarla paylaştı.
Gurmelerin Favori Lezzeti Humus Oldu
Tarihi Tarsus Evleri, St. Paul Kuyusu’nda düzenlenen etkinlikte vatandaşlar kurulan stantlarda beğendikleri lezzetlerin yapılışlarını yerinde görürken, bir yandan da yapımındaki püf noktalarını ustalarından öğrendi.
Birbirinden lezzetli yemeklerin farklı sunum teknikleri ile vatandaşlara sunulduğu etkinlikte ünlü yazar ve gurme Barbara Abdem Massad, modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adiono ve Türk Aşçı Milli Takımı Kaptanı Esat Özata yaptığı yemeklerle hem lezzet sırlarını vatandaşlarla paylaştı hem de Tarsus’un lezzetlerini anavatanında tattı.
Modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adiono ve ekibi Tarsus’a özgü humusu beğenirken, Esat Özata fındık lahmacunu favori lezzeti olarak seçti. Tarsus Gastronomi günlerinin akşamında düzenlenen yemek sonunda Lübnan’ın yemek uzmanı Barbara Abdem Massad, Türk kebabını Londra damak tadına uygun hale getirerek Londra’da görücüye çıkaran Edward Brunet Adiono ve ekibi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın elinden katılım belgelerini aldılar.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.