Tarsus » Ekonomi »

Tarım'da Üreticilerin Yüzü Güldü, Bol Yağış Üzüm Verimini Arttırdı

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri olan ve onlarca çeşit meyve ile sebzenin üretildiği Mersin’in Tarsus ilçesinde şu günlerde üzüm hasadı yapılıyor.


@mersinhaber 'i takip et
Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri olan ve onlarca çeşit meyve ile sebzenin üretildiği Mersin’in Tarsus ilçesinde şu günlerde üzüm hasadı yapılıyor. Geride kalan kış ve bahar aylarında bölgeye bol yağışın düşmesi onbinlerce dönümlük alanda ekimi yapılan üzümün verimine olumlu şekilde yansıdı.
 
Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, geçmişte 35 bin dönümde yetiştirilen üzümün, aile ekonomisine verdiği katkı nedeniyle çiftçiler tarafından benimsenmesi neticesinde 220 bin dönüme kadar çıktığını, bu yıl 450 bin tona yakın hasat beklediklerini söyledi.
 
Tarsus’a bağlı Sayköy’de bağlarda üzüm hasadı yapan çiftçilerle bir araya gelen Başkan Ali Ergezer, bu yıl bölgeye düşen yağış miktarının çok olmasının verimi de olumlu yönde etkilediğini ifade ederek, “Çiftçimiz bölgemize has Tarsus Beyazı üzüm çeşidinin yanı sıra Victoria, Yalova İncisi, Ergin Çekirdeksiz başta olmak üzere, birçok çeşitte üzüm yetiştirmekte. Tarsus beyazı üzümün tarla çıkış fiyatı kiloda 1.4 TL iken, kültür üzümlerimizin fiyatları 1.4 TL ile 1.8 TL arasında değer bulmaktadır.
Bu yıl yağışın istenen düzeyde düşmesi ve hava şartlarının da iyi gitmesiyle bölgemizdeki üzüm rekoltemizin bu yıl 400 ile 450 bin ton arasında olması bekleniyor” diye konuştu.
 
Üzümcülüğün genelde aile tarımı olarak yapıldığını belirten Başkan Ali Ergezer, bunun bölge çiftçisinin aile ekonomisine büyük destek olduğunun altını çizdi.
 
Ergezer, “Şu an için iç piyasada bir sıkıntımız yok. Sadece ihracatta sorunlar yaşanıyor. Dış piyasada yaşanan sorunlar ortadan kalkmış olsa, başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok noktasına ihracat yapılabilecek kalitede ürünlerimiz mevcuttur” dedi.
 
Ziraat Odası Yönetim Kurlu üyesi ve Sayköy Muhtarı Mehmet Keven’de, tarım sigortasında yaşanan bazı eksikliklerin üreticileri zor durumda bıraktığına dikkati çekerek, “Doğal afetler nedeniyle ürünlerimizi sigorta kapsamına alıyoruz. Bazı doğal afetler bu kapsama girmiyor. Mesela aşırı güneş veya ısı bu kapsama girmiyor. Muafiyet bedeli olarak kesilen %10 bedelde üreticileri oldukça zor durumlara düşürüyor. Bir üretici olarak bu konunun dikkate alınmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Tarsus Akdeniz Gazetesi

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.