Tarsus » Güncel »

Mersin'in O ilçesi İl Olma Yolunda

O ilçe hiç bu kadar il olmaya yaklaşmamıştı.


@mersinhaber 'i takip et
Türkiye’nin en büyük ilçesi Tarsus’un il olma meselesi geçmişte sık sık gündeme geldi. Ancak son yaşanan gelişmelere bakıldığında, ilçenin il olmaya hiç bu kadar yaklaşmadığı görülüyor. Devam eden yatırımlar, Tarsus’un artık il olmasını daha kaçınılmaz bir hale getiriyor.
 
Tarsus, doğuda Adana, batıda Mersin, kuzeyde Pozantı, Çamlıyayla, güneyde ise Akdeniz ile çevrili değerli bir ilçe. Tarihi ve coğrafyası ile Neolitik dönemden beri çeşitli kültürlerin kaynaşma noktasını oluşturan ve Antik Kilikia’da stratejik bir öneme sahip olan Tarsus, Kilikia’yı İç Anadolu’ya bağlayan tarihi yolların kavşak noktasında yer alıyor. Güneyde Regma Gölü ile Akdeniz’e bağlantısı nedeniyle, ilk ve orta çağlarda deniz ticaretine açık bir liman kenti olması da dikkat çeken özelliklerinden.  
 
Tarsus’un ismi ilk kez Hitit metinlerinde “Tarşa” olarak geçiyor. Asur’lulara göre de Que Krallığı’nın başkenti. İ.Ö. 8. ve 7. yüzyılda Asurlular Tarsus’u Tarzi (Tarzu) olarak isimlendirmiş. İ.Ö. 6–5. yüzyılda da Asur ve Syennesis Krallıkları zamanında ismi değişmemiş. Perslerin Tarsus’ta basılan sikkeleri üzerinde de Tarsus adına rastlanıyor. Tarsus “Miratüliber” adlı Arap tarihine göre, Nuh Peygamberin torunu Tarasis tarafından kurulmuş. Tarsus’un ismi önce Grekçe Tarsos, daha sonra Latince Tarsus olarak kullanılmış.
 
Tarsus’un geçmişi bu şekilde özetlenebilir.  Yakın tarihine bakmakta da fayda var.  Tarsus, Türkiye’nin 59 İlinden büyük, kendi kendine yetebilen büyük bir kent. Bereketli topraklarıyla, Çukurova’nın merkezinde yer alan Tarsus, Türkiye’nin sebze ve meyve deposu. 350 bini aşan nüfusuyla her geçen gün üzerine giydirilen ilçe elbisesi dar geliyor.
 
Tarsus’un il olma hedefini ilk olarak gazeteci meslektaşlarımızla konuştuk.
Tarsus Ekspres Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, Usta kalem Gazeteci Ahmet Can Erdoğan’a,  ‘Tarsus Neden İl Olabilir’ diye sordum.  

Erdoğan en çok konuşulan konuları bir bir anlatmaya başladı: “Tarsus’un il olması için birçok neden var. Fakat bir tülü olamıyor. Yeri geliyor ‘59 vilayetten büyük, il olmaya namzet, Evliyalar ve Enbiyalar kenti şehri aziz Tarsus ‘ edebiyatını hepimiz çok iyi yapıyoruz.

Fakat sorunlarının çözümü için mek parmak ileri giden yok.

 59 Vilayetten büyük Tarsus’un kimliği ve vizyonu yok. Kimsesiz Tarsus’u düşünen yok. Tarsus’un yerlisi yetersiz, yabancısı maalesef gamsız..Ortaya çıkan sonuç Eshab-ı Kehf şehri sahipsiz.. Tarsus’un bir mahallesi kadar bile olmayan nice yerler il oldu. 2 büyük şehrin tam ortasında olacaksın, fakat küçük hesaplar yüzünden ortada kalacaksın. Umut ediyoruz ki Tarsus’a hak ettiği il olma yolu açılır”

 
Tarsus’un bir diğer usta kalemi Yakup Boncuk’a sorularımızı yöneltiyoruz.  Boncuk, Tarsus’un il olması gerektiğini en güçlü savunan gazetecilerin başında geliyor. Usta kalem “Tarsus’un il hakkı verilmedi. Tarsus’un üzerine ilçe elbisesi dar geliyor. 350 Bini aşan nüfusuyla Tarsus, bir ilçeyi idare edilecek yöntemlerle idare edilemez hal alıyor. Dar gelen ilçe gömleğinden dolayı Tarsus’a gelen yatırımcı zor durumda kalıyor. Yeni yapılan projelerle Tarsus’un il olması kaçınılmaz bir hal alacak. Bu hususa yürekten inanıyorum” ifadelerini kullanıyor.
 
Peki, gelişen Tarsus’un il olması neden zorunlu hale gelecek?


 
ÇUKUROVA HAVAALANI
 
Çukurova Bölgesi’ndeki en büyük projelerden biri yapımı devam eden Çukurova Havaalanı. Çukurova Havaalanı’nın Tarsus sınırları içerisinde yer alması ver yoğunluğunun birinci dereceden Tarsus’u etkilemesi İlçe gücüyle kaldırılacak bir  çözüm yöntemi değil. Basit bir örnek vermek gerekirse, bölgeye gelen devlet büyüklerini Tarsus Kaymakamı karşılama durumunda kalacak. Bu durum dahi İl olmayı zorunlu hale getirecek nedenler arasında.
 
 
10 BİN KİŞİLİK CEZAEVİ
Tarsus’ta hayatı etkileyecek bir diğer gelişme ise Tarsus’a yapılan 10 bin kişilik cezaevi. Hızlı bir göç alan Tarsus’ta bu sayı başta inşaat sektörü olmak üzer birçok alanda hareketlenmeye neden olacak. Bununla birlikte Tarsus’un üzerine binen sorun yükü daha da artacak. İlçe gücüyle bu sorunlar aşılamaz bir hal alacak.
 
SAHİL BANDI PROJESİ
 
Tarsus’u İl yapmayı zorunlu hale getirecek bir diğer proje ise Tarsus Kazanlı Sahil Bandı Projesi. Proje ile Tarsus’a yapılacak oteller, gelecek yabancı konuklar bu kaçınılmaz sonun başlangıcını oluşturmakta.
 
GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PROJESİ  
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçmesiyle birlikte dört mevsim ürün alınabilen Tarsus’ta, üretilen sebze ve meyvelerin, Tarsus’ta işlenebilmesinin önü açılacak.  Devam eden çalışmalar, projeler, coğrafi koşullar nedeniyle Tarsus’un il olması, Tarsus’un usta gazetecilerinin gözüyle de kaçınılmaz bir hal alacak. (Mersin Blok Haber Gazetesi)

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.