Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar Selden Zarar Gören Çiftçileri Ziyaret Etti
Mersin’de geçen ay meydana gelen selden zarar gören çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin yaşadıkları sorunları hükümet iletilmesi ve bu sorunların çözülmesi için çabalayacaklarını ifade etti.
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
(Haber:TarsusNews.com) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)Başkanı Şemsi Bayraktar 29 Aralıkta meydana gelen şiddetli yağışlardan dolayı meydana gelen sel Mersin’de binlerde dönüm ekili tarım alanlarının sular altında kalan tarım alanlarını ziyaret ederek çiftçilerin yaşadıkları sorunları dinledi.
Selin vurduğu Bahşiş Mahallesi, Kazanlı, Adanlıoğlu ve Kulak mahallesinde çiftçilerle bir araya gelen Başkan Bayraktar, mahalle muhtarı ve çiftçilerden bilgi aldı.
Zarar gören seraları gezen TZOB Başkanı Bayraktar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, hem selden zarar gören yerleri görmek hem de zarar gören çiftçilerin sıkıntılarını yerinden dinlemek için geldiklerini söyledi.
“Selden 6 bin çiftçi zarar gördü”
Bayrak yaptığı açıklamasında, “Gıda ihracatında çok önemli yere sahip maalesef tabi bu aralık ayında ve ocak ayında aşırı yağışlar neticesinde, tabi bunun dışında hortum ve fırtına gibide bir takım felaketlerle karşı karşıya kaldık. Birde bunun dışında ocak ayında da ayrıca aşırı kar yağışı bazı ürünlerimize zarar verdi. Aşağı yukarı 6 bin tane üreticimiz maalesef bu zararlardan etkilenmiş. Bunun ekonomik boyutuna baktığımıza 175 milyon TL’lik bir zarar söz konusu. Tabi üreticilerimiz biraz önde dinleme şansımız oldu. Bize intikal eden sorunların dışında başka sorunlarının da olduğunu gördük. Şimdi tabi bu sorunları çözmemiz lazım. Bu üreticilerimizin Kamu bankalarına, tarım kredi kooperatiflerine ve özel bankalara çok ciddi borçları var. 2016 yılında aralık ayında meydana gelen zararlarla ilgili bir kararname var. Yani bu borçlar erteleniyor, ancak 2017 yılında ocak ayında aşırı kar yağışıyla meydana gelen zararların tazmini noktasında yeni bir kararname lazım. Birde üreticilerimizin bizden talebi şu, bu borçların faizsiz ve uzun vadede olmasını istiyorlar, Yani bir yıllık değil, kendilerini toparlayabilmek için uzun vadeli olasını istiyorlar.”dedi.
Çiftçinin tekrar ayağa kalkabilmesi için sıcak paranın olması gerektiğini belirten Bayraktar, “Çiftçinin üretime girebilmek için bize ayrıca taze parada lazım diyorlar. Yeni parada lazım, yeni kredi de imkânını da sağlanmasını istiyorlar bankalardan ve kredi kooperatiflerinden. Bunu takip edeceğiz. Bunun dışında soysak güvenlik kurumuna olan borçta bir erteleme oldu. Ama bunun dışında TARSİM’e olan prim borçları var. Çiftçilerimiz bunun ertelenmesini istiyorlar. Bunun dışında bir takım talepleri de var. Yani üretimin daha verimli ve sürdürülebilir olması noktasında özelikle örtü altı yetiştiriciliğinde kullandıkları sebze tohumlarında aynı gübre ve de yemde olduğu gibi KDV muafiyeti istiyorlar. Vergi muafiyeti istiyorlar. Bunun dışında mazot desteğinin bir an evvel hayata geçmesini istiyor üreticilerimiz. Bide ayrıca asgari ücretin artışına bağlı olarak üreticilerimizin sosyal güvenlik kurumuna ödedikleri primler arttı, dolayısıyla en büyük kayıt dışılıkta tarımda olduğuna göre, hem kayıt dışılığı önlemek adına hem de üreticilerimizin sosyal güvenlik kapsamına girebilmesi adına muhakkak suretle bu sosyal güvenlik primlerinde aşağı çekilmesini talep ediyorlar. Dolayısıyla biz bütün bunları bir rapor halinde hükümetimize, ilgili bakanlara sunacağız. Bir çözü yolu bulmaya çalışacağız.” İfadelerini kullandı.
Artan sebze ve meyve fiyatları
Artan meyve ve sebze fiyatları konusunda görüşlerini açıklayan Bayraktar; zaman zaman meydana gelen bu afetler, maalesef arz talep dengesini bozuyor. Fiyatlar artıyor ama burada üreticilerimiz kazanmıyor. Yani üreticilerimiz hala ucuz satmaya devam ediyor. Ama bir bakıyorsunuz, pazarda, markette, manavda pahalı. Yani burada aracılar kazanıyor. Bunu muhakkak suretle kırmamız lazım. Normal koşullarda da böyle, afet olduğu zamanda böyle. Ürün sıkıntısı var, mesela kar yağıyor. Diyorlar ki efendim büyük şehirlere mal gelmiyor, ulaşım problemi var deniyor, bakıyorsunuz ki üreticimi acaba bunu pahalı satıyor niye bu kadar pahalandı diye? Hayır yine üretici pahalı satmıyor. Yine bakıyorsunuz pazarda markette fevkalade pahalı. Dolayısıyla bunu da bir şekilde bizim kırmamız lazım, biz Ziraat odaları birliği olarak bunu hep gündeme taşıyoruz. Bazı tedbirlerin bir an önce hayata geçmesi lazım, artık biz bu ülkede bu işi bu şekilde sürdüremeyiz, yani burada bir sömürü var, bu sömürüyü kaldırmak lazım, bu sömürü sistemini yok etmemiz lazım. Üretici makul fiyattan satmalı, tüketici de makul fiyattan yemeli için özü bu.”şeklinde konuştu.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.