Sağlık »

Elektronik sigarayı içene de satana da ceza!


@mersinhaber 'i takip et
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı, elektronik sigarayla ilgili Habertürk'e önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin tütünle mücadelesi tüm dünya tarafından örnek gösteriliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin sigarayla mücadelede başarılı olduğunu belirtiyor. Biraz açıklar mısınız? Türkiye’de tütün kontrolü çalışmalarının tarihi biraz daha gerilere gidiyor ama 2008 yılında dumansız hava sahası kampanyası ile çalışmalarımıza ivme kazandırdık. Aynı yıl Dünya Sağlık Örgütü, tütün kontrolü için bir yol haritası olarak kullanılabilecek bir politika paketi yayımladı. Biz, bu politika paketinde yer alan kriterlerin tamamını yerine getiren ve tütün kullanım oranında düşme sağlayan ilk ülke olduk ve Dünya Sağlık Örgütü de bu başarıya 2013 yılında yayınlanan raporlarında yer vererek bizi örnek ülke olarak gösterdi.


Peki, tütünle mücadelemiz devam ederken, elektronik sigaraların ortaya çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tütün endüstrisi yasaların engellediği alanlarda yeni çıkış noktaları yakalama, yeni pazarlama stratejileri geliştirme ve yeni hedef kitleler yaratma hedeflerine yönelik olarak çalışır. Elektronik sigara da bu stratejinin bir ürünüdür. Elektronik sigaralar da aynı pipo, puro, nargile gibi birer tütün ürünüdür ve tütün endüstrisi tarafından üretilmektedir. İçeriği geleneksel sigara ile benzerdir. Söylenmiş olduğu gibi 'sigaradan daha az zararlı' olduğuna dair sağlam bir kanıt sunabilen herhangi bir bilimsel araştırma yoktur. Oluşturulmaya çalışılan 'daha sağlıklı' algısı ile pazar payında muhtemel düşüş manüple ediliyor, bir B planı olarak gelecekte sigaranın yerini alması planlanıyor ve bütün çalışmalar bunun üzerine yapılıyor. 

Elektronik sigara Türkiye'de yasak olmasına rağmen gün geçtikçe bu sigaraları kullanan kişi sayısında artış olduğunu görüyoruz. Yasal düzenlemelerde yapılan bir değişiklik yok değil mi?

Elektronik sigara konusunda Bakanlığımızın duruşu değişmemiştir. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmemiş ve ruhsatlandırılmamıştır. Dolayısıyla ülkemize sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasaktır. Yine yasal düzenlemelerle tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile, vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır. İhlali halinde Mezkûr Kanun hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.