Güncel »

SURİYELİLERİN KAYITDIŞI İŞYERLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK MI?

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak sordu: "Suriyelinin çok olduğu ilçelere ek bütçe verilemez mi?’


@mersinhaber 'i takip et

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, belediyelerin Mersin’de işyeri açan Suriyelilerden ruhsat istediğini,  ancak kaymakamlıkların belediyelere ‘idare edin’ diyerek baskı yaptığını söyledi. Çamak, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a, “Kayıtdışı işyeri çalıştıran Suriyelilerin kayıt altına alınması için bir şey yapmayı düşünüyor musunuz” diye sordu. Çamak, çok sayıda Suriyeli sığınmacının yaşadığı ilçelerin belediyelerine ek bütçe verilmesi gerektiğini de vurguladı.
 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, başta Mezitli olmak üzere Mersin’de çok sayıda işyeri açan Suriyeli sığınmacıların kayıtdışı çalışması sorununu meclis gündemine taşıdı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanıtlaması istemiyle sözlü soru önergesi veren Çamak, “Ülkemizde ikamet eden bazı Suriyeliler doğal olarak geçimlerini sağlamak için kendi işyerlerini de açıyor. Fakat Mersin Mezitli ilçemizden bizzat biliyorum ki; çok sayıda işyerleri var ama bunların sadece birkaç tanesinin çalışma izni var. Bunların hepsine belediye tarafından gerekli hizmetler verilmesine karşın, yasal olarak kayıt altında olmadıkları için belediyelere de herhangi bir katkıları olmuyor.   Belediyeler Türk vatandaşlarından istedikleri gerekli yasal zorunlulukları Suriyelilerden de istediklerinde,  ilçede kaymakamlık gibi merkezi idareye bağlı birimler idare etmeleri için baskı yapıyor” dedi.
 

Çamak, Maliye Bakanı Ağbal’a “Kayıtdışı işyeri çalıştıran Suriyelilerin kayıt altına alınması için bir şey yapmayı düşünüyor musunuz” diye sordu.
 

‘Suriyelinin çok olduğu ilçelere ek bütçe verilemez mi?’
 

Mezitli ilçesinin nüfusu 180 bin olmasına karşın ilçede 60 bin civarında Suriyeli sığınmacının yaşadığını da kaydeden Çamak, “ Yani Mezitli Belediyesi toplamda 240 bin civarı kişiye hizmet verirken, İller Bankası’ndan aldığı bütçe sadece ilçede ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısına göre veriliyor. Avrupa’daki birçok ülkede yerel yönetimlerin bütçeleri gelen turist ortalamaları bile hesaplanarak yapılıyor.  Fakat Türkiye’de kalıcı olarak ikamet eden yabancılar bile dahil edilmemekte. İller Bankası’ndan belediyelerimize aktarılan bütçelerin Suriyeli nüfus da dahil edilerek yapılması düşünülemez mi” sorusunu yöneltti.

Maliye Bakanı: Ek bütçeyle ilgili çalışma yapılacak

Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal da, CHP Mersin Milletvekili Çamak’ın ‘çok sayıda Suriyeli sığınmacının yaşadığı ilçelerde belediyelere ek bütçe verilemez mi’ şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bir süredir, aslında, belediyelere ödenen gelirden ayrılan paylara ilişkin çok farklı talepler var. İllerimizin, belediyelerimizin yaz nüfusu farklı, kış nüfusu farklı, turistik bölgelerde yine aynı şekilde farklılıklar var. Yine, söylediğiniz gibi, gerek sizin bölgenizde gerek diğer illerde benzeri durumlar var. Şu anda İçişleri Bakanlığımız özellikle gelirden ayrılan payların dağıtımında yeni ne kriterler belirlenebilir diye, bu konuları da dikkate alan bir çalışma yapıyor, biz de çalışmanın içerisindeyiz. İnşallah, bu konuları daha uygun bir dağıtım formülüyle çözeceğiz.”


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.