Sağlık »

Kemik Erimesinden Korunmak İçin Adana Şalgamı İçin!

Sarıkaya: " Adana şalgamı, kemik erimesinin en büyük düşmanıdır.." ifadeleri ile dikkat çekti. İşte detaylar..


@mersinhaber 'i takip et

Bir tür turp olan şalgam, siyah havuç, bulgur, tuz ve suyla yapılan bir içecek olan Adana şalgamının, sağlığa bir faydası daha var: Kemik erimesi (osteoporoz) için korucuyu özellik taşıyor. TRT Çukurova Radyosu’nda Akdeniz’den Toroslar’a programına katılan Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, şalgamın kemiğin yapısını koruyucu etki gösterdiğini söyledi.
 
AZ TUZLU OLMALI
Canlı yayınlanan programda sunucu Hakan Erendor’un kemik erimesi (osteoporoz) hastalığıyla ilgili sorularını yanıtlayan Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bu hastalığa karşı önerilerini sıralarken, Doğu Akdeniz bölgesinde çok sevilen bir içecek olan şalgama dikkat çekti. Dr. Sarıkaya, “Şalgamın içindeki kalsiyum, magnezyum, fosfor, A vitamini ve K vitamini, kemiğin yapısını koruyucu etki gösteriyor. Ancak fazla tuzlu olmaması gerekiyor. Çünkü tuz, kemiklere zararlı bir madde. Bu nedenle, özellikle bölgemizde şalgamı kendisi yapabilen kadınlara, az tuzlu şalgam yapmalarını öneriyorum” dedi.
 
YAGLI YEMEKTEN KAÇININ
Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya , diğer yandan süt, ev yapımı yoğurt, kefir, ceviz, fındık, somon ve sardalya balığı, hurma, kayısı ve portakal gibi gıdaların da kemik erimesine karşı koruyucu olduğunu söyledi. Dr. Sarıkaya öte yandan günde 4 fincandan fazla kahve, fazla alkol ve sigara tüketimi, aşırı tuzlu gıdalar, fazla protein ve yağlı yiyeceklerin kemik erimesini tetikleyen etkenler olduğunu söyledi. Dr. Sarıkaya, “Hareketsizlik de bir diğer önemli etken. Bu yüzden kemik erimesine karşı hem doğru beslenme, hem de spor öneriyoruz” dedi.
 
MİNYON YAPILILAR RİSK ALTINDA
Kemik erimesine, 55 yaşını aşan kadınlar ve 70 yaşından büyük erkeklerde çok daha sık rastlandığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, beslenme ve yaş dışındaki risk gruplarını şöyle sıraladı: “Erken menopoza girmek, ince ya da küçük vücut yapılı olmak, el bileği, omurga ya da kalça kırığı hikayesi olmak, erkeklerde düşük testosteron seviyeleri, kemik gücünü azaltan ilaç kullanımı, ailede kemik erimesi hastalığı ya da iltihaplı eklem hastalığı (romatizma) olanlar.

tarsus akdeniz

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.