Sağlık »

Türkiye'de Kemik Erimesi Artıyor!!

Çağımızın en korkutucu rahatsızlıklarından biri olan kemik erimesi, geçmiş yıllara göre Türkiye'de büyük bir artış gösteriyor. İşte detaylar...


@mersinhaber 'i takip et
Çağımızın en korkutucu rahatsızlıklarından biri olan kemik erimesi, geçmiş yıllara göre Türkiye'de büyük bir artış gösteriyor.

Kemik erimesi hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzun, “Gelişmiş ve gelişmekte olan yaşam süresinin uzaması ile osteoporoz önemli sağlık sorunu haline gelmiştir” dedi.

TEDAVİ EDİLMEYE BAŞLANDI

‘20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’ nedeniyle İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun açıklamalarda bulundu. Uzun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Kemik Erimesi (Osteoporoz) nedir: Osteoporoz oldukça sık karşılaşılan bir kemik hastalığıdır. Kısaca kemik erimesi olarak söylenmekle birlikte, esas olarak kemikteki kalsiyum oranında azalma vardır. Gelişmiş ve gelişmekte olan yaşam süresinin uzaması ile osteoporoz önemli sağlık sorunu haline gelmiştir. Ülkemizde daha önceleri çok konuşulmayan kemik erimesi-osteoporoz son yıllarda belirgin olarak bilinmeye ve tedavi edilmeye başlanmıştır.”



GÖRÜLME SIKLIĞI ARTAR

“Osteoporozda kemiğin darbelere karşı olan direnci azalır. Yani basit düşme çarpmalarla kırıklar meydana gelebilir. Genellikle 40-45’li yaşlardan sonra başlar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar.  Osteoporozu bir sorun haline getiren tarafı kırıkla olan bağlantısıdır. Kemik erimesine bağlı kırıklar genellikle omurga, kalça, el bileği ve omuz bölgelerinde olmaktadır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir, hepimizde yaşla birlikte osteoporoz meydana gelmektedir. Bazı risk faktörleri osteoporozun ciddi hale gelmesine neden olmaktadır. “



GELİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

“Bu risk faktörlerinin bir kısmı değiştirme imkânımızın olmadığı yaş, ırk ve genetik yapı gibi faktörlerdir.  Bir kısmı ise değiştirilebilir beslenme tarzı, hareketsiz yaşam ve sigara gibi faktörlerdir. Çocukluk döneminde yeterli kalsiyum alımı büyüme ve gelişme döneminde sağlıklı kemik gelişimi açısından önemlidir. İleri yaşlarda da kemik kitlesinin korunması açısından da büyük öneme sahiptir. Yetersiz miktarda alınan çeşitli vitamin ve mineraller (kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır, florid, vitamin C-K-A) veya aşırı miktarda tüketilen protein, sodyum, kafein, alkol, sigara gibi maddeler osteoporozun gelişimini hızlandırmaktadırlar.”



OSTEOPOROZ TANILARI KONULABİLİR

“Düzenli yapılan egzersizler (yürüyüş, hafif ağırlıklar ile kol kemiklerinin güçlendirilmesi)  osteoporozu engellemektedir. Osteoporoz tanısı kemik mineral yoğunluğu ölçüm cihazı ile yapılır. Kısa süren ağrısız bir ölçümdür. Kemik mineral yoğunluğu sonucunda normal kemik, düşük kemik yoğunluğu (osteopeni) ve osteoporoz tanıları konulabilir. Kemik mineral yoğunluğu ne kadar düşükse kırık riskinin o kadar yüksek olduğu kabul edilir.”

HORMON DÜZEYLERİNİN SAĞLANMASI

“Osteoporozdan korunma çocukluk yıllarında başlar ve ömür boyu devam eder. Korunma; yeterli düzeyde kalsiyum alımı, düzenli egzersiz, kadınlarda yeterli östrojen hormonu ve erkeklerde ise yeterli testosteron hormon düzeylerinin sağlanmasını kapsar. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde güçlü kemiklerin oluşturulması, ileri yaşlarda osteoporoz gelişiminden korunmak için önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite, örneğin yürüyüş kemik kuvvetini arttırmada gereklidir.”



DAHA SEYREK YAPILABİLİR

“Kemik yoğunluğu ölçümü menopoz sonrasında ortalama 2 yılda bir yapılmakla beraber risk faktörleri varlığında daha sık yapılabilir veya kemik yoğunluğu iyi olan bir risk faktörü olmayan kişilerde 3-5 yılda bir gibi daha seyrek yapılabilir. İnsan bedeni yıllar içinde yıpranıyor ve kemik erimesini de bunun bir parçası olarak gelişiyor. Ortalama yaşam süresi  arttıkça osteoporoz görülme oranı artmaktadır. Hedefimiz osteoporoz oluşmadan tedbirler almak olmalıdır. Türkiye’de yapılan çalışmalarda 50 yaş üzeri kişilerin yarısında kemik erimesi başlangıcı ve ¼’ünde ise kemik erimesi tespit edilmiştir. Ostoeoporoza bağlı kalça kırığı oranları yıllar içinde artış göstermiştir. Kentlerde daha çok oranda osteoporoza bağlı kalça kırıkları görülmektedir” dedi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.