Ekonomi »

Türk-Alman Su İşbirliği Günleri Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü ve German Water Partnership (GWP- Alman Su Ortaklığı) işbirliğinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen Türk-Alman Su İşbirliği Günleri başladı.


@mersinhaber 'i takip et
Başkan Kocamaz: “Risk alanı büyük”
 
Geçtiğimiz yıllarda Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Konya’da düzenlenen ve bu yıl Mersin’in ev sahipliği yaptığı 6’ncı Türk-Alman Su İşbirliği Günleri geniş bir katılımla başladı. Etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşteşarı Gunnar Denecke, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay, German Water Partnership Yönetim Kurulu Üyesi ve Ülke Forumu Başkanı Hans- Joackhim Werner, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, özel sektör, yerel yönetimler ve kamu kurum ve kuruluşlarından 200’e yakın temsilci katıldı.
 
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, dünya genelinde su sıkıntısı yaşandığını ve sorunun gelişmişlik düzeyi ile ilişkili olmadığının altını çizdi. Risk alanının geniş olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, Bugün dünya nüfusunun üçte biri su sıkıntısı çekiyor. 1 milyardan fazla insan ise temiz su temininde güçlükler yaşıyor. Aşırı üretim ve aşırı tüketimin doğal bir sonucu olarak karbon ayak izi ve su ayak izi her geçen gün büyüyor. Sadece dünyadaki yoksul bölgeler değil, gelişmiş bölgeler de artık risk altında bulunuyor” şeklinde konuştu.
 
“Artık radikal kararlar alma zamanı”
 
Başkan Kocamaz, uluslararası toplumun sosyal, ekonomik, çevresel ve politik alanda pek çok radikal kararlar alması, küresel düzenlemeler yapması gerektiğini belirtirken, gerçekleştirilen etkinliğin bu yöndeki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
Ülke genelinin ve bölgenin küresel ısınmaya bağlı su sıkıntısı yaşama riski olduğunu ve bu bilinçle Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak konuyla ilgili etkinlikler düzenlediklerini aktaran Başkan Kocamaz, “Berdan nehrimiz kaliteli bir suya sahip ve kısa vadede il merkezimiz için su sorunu görünmüyor. Ancak ülkemizin genelinde ve Çukurova bölgemizde önümüzdeki yıllarda küresel ısınmaya bağlı içme suyu sıkıntısı riski bulunmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevre konusunda sık sık etkinlikler ve çalıştaylar toplamamızın nedeni de budur” ifadelerini kullandı.
 
Alman misafirden birlikte çalışma vurgusu
 
German Water Partnership Yönetim Kurulu Üyesi ve Ülke Forumu Başkanı Hans- Joackhim Werner ise yaptığı konuşmada dünya için önemli bir problem haline gelmiş su kaynakları ve arıtma sistemleri ile ilgili yapılan toplantıların sıklığının arttırılması gerektiğini ifade ederek, “Kayıp ve kaçaklar hala çok önemli rakamlar oluşturuyor. En fazla üzerinde durulan en çok öne çıkan konu arıtma konusu. Arıtma çamuru bertarafı ve değerlendirilmesi konusunda konularında birçok tesis olmasına rağmen işletilmiyor. Yine de bu konuları sizlerle tartışmak istiyoruz. Bu toplantılar çok etkili ancak çok kısa. Konunun ne kadar önemli olduğunu düşünmeliyiz. Bugün burada yapacağımız çalıştaylar yeterli olmayabilir ama biz bu konulara geri dönüp sizlerle çalışmaya hazırız” dedi.
 
Su idarelerinin sorumluluğu arttı
 
Su ve kanalizasyon idarelerinde hizmet alanının genişlemesi ile beraber oluşan su sıkıntılarının kendilerini ekonomik ve ekolojik çözümler aramaya sevk ettiğini ifade eden MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak ise, “Su ve kanalizasyon idarelerinin hizmet alanı genişlemiş, vatandaşımıza yeterli seviyede ve kesintisiz olarak hizmet sunmak zorlaşmıştır. Söz konusu hizmet alanına ilçeler, beldeler ve köyler eklenmiştir. Böylece su ve kanalizasyon idareleri çok daha büyük sorunlarla karşılaşmıştır. Bu durum bizi ekonomik ve ekolojik çözüm arayışlarına sevk etmektedir. Bu bağlamda bu buluşmanın bizlere büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ercan Gülay ise yaptığı konuşmada, “Su ve atıksu probleminde yaşanan güncel sorunlar, çözümlerin değerlendirilmesi konusunda bize yardımcı olacaktır. Bu etkinliğin gelecek yıllarda iki ülke arasındaki ilişkileri daha kuvvetlendireceğine inanıyorum” dedi.
 
Denecke: “Mükemmel Bir İşbirliği”
 
Son olarak söz alan Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşteşarı Gunnar Denecke ise çevre politikalarını geliştirmek açısından önemli bir adım niteliğindeki iş birliği için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Denecke, “Su alanında modernizasyonların yapılması hem sanayi hem toplumun ilerlemesi hem de giderek çevre dostu çalışmaların yapılması açısından oldukça önemli. Bu konulara farklı yaklaşım, yeni teknolojilerin kullanılması ve işbirliğini zorunlu kılmaktadır. İkili çevre politikalarını geliştirmek amacıyla önemli olan bu konuda Mersin’in böyle bir girişiminde bulunması ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de mükemmel işbirliği için teşekkür ediyorum”diye konuştu.
 
İki gün sürecek ve su ve atık su sektöründeki kurum ve firmaları bir araya getirmeyi hedefleyen toplantıda, suyun etkin ve sürdürülebilir ekonomisi, çevreye duyarlı teknolojiler ve yöntemler, iyi örnekler, sektörün gereksinimleri, sorunlar ve işbirliği imkânları masaya yatırılacak.
 
Türk-Alman Su işbirliği Günleri’ne katılmak üzere Almanya’dan Mersin’e gelen şirketler şöyle: Binder; Festo; Hach Lange, Münih Fuarı (IFAT), Microdyn-Nadir; Mitsubishi Electric Europe; Remondis Aqua International; Seba Dynatronic Mess- und Ortungstechnik, Sülzle Klein; PWT Wasser und Abwassertechnik, WE-Consult Ltd. ve Wilo SE
 

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.