KIZILÇUKUR'DA 155 YILLIK GELENEK
Köy halkı her bayram köy mezarlığında buluşuyor.. Hocalar, mevlidi şerif ve Kur’an okuyor.. Köylü tüm bayramlaşıp dualar ediliyor…
@mersinhaber 'i takip et
MERSİN HABER-
Tarsus Kızılçukur köyünde 155 yıllık gelenek günümüzde de yaşatılıyor.. Kışın nüfusu 900 kişiye kadar inen köyde yazın bu rakam iki katı oluyor.
Köy halkı her bayram köy mezarlığında buluşuyor.. Hocalar, mevlidi şerif ve Kur’an okuyor.. Köylü tüm bayramlaşıp dualar ediliyor…
Bayramdan birgün önce, arefe günü köyün kadınları dövme pilavı, kuru fasülye, yüzük çorbası, topalak çorbası,yağlı ekmek, tahin pekmez, incirli tatlısı, sütlaç, palıza gibi yiyecekler hazırlıyor, bayram sabahı mezarlığa getiriyor. Köyün dışındaki erkekler ve kadınlarda şehirden aldıkları tatlı ve yemekleri getiriyor…
Sabah bayram namazını kılanlar köyün mezarlığına geliyor.. Burada köyün muhtarlığı tarafından hazırlatılmış masa ve sandalyelere kurulan köylüler hoca efendilerin okuduğu Mevlidi şerif ve Kuran-ı Kerimi dinliyorlar, el açıp dualara amin diyorlar..
Bu Ramazan bayramında Kızılçukur da bayramda yine yüzyıllardır süregelen gelenek tekrarlandı..
Sabah bayram namazından çıkan genç yaşlı, tüm köylüler bir bir köy mezarlığına geldi. Sıra sıra dizilip kalabalık gruplar halinde süzülerek gelen turnalar gibi bir araya gelen Kızılçukurlular mezarlıkta buluştular..
Onlara göre bu bir nevi ölmüşleriyle bayramlaşmak anlamını taşıyor.. Mezarlığa gelerek ölmüş yakınına dua edenler kendini daha huzurlu hissediyor..
Kızılçukur köyünde kimse birbiri ile küs kalmıyor.. Daha önce küs olanlar bile mezarlığa geldiğinde bayram günü bir vesile birbiri ile tokalaşıp, öpüşüp barışıyor ve dargınlık, küskünlük sona eriyor. Düne kadar küs olanlar bile aynı tabağa kaşık sallayıp birlikte karınlarını doyuruyorlar, sonrada birlikte bayram kutluyorlar… Bu bayramda aynı gelenek tekrarlandı.YKB