Müftü Erenay: Zekat, Fakir Müslümanın Hakkı
Tarsus İlçe Müftüsü Hayri Erenay, Cenab-ı Hakk'ın, iman ve namazdan sonra söz ettiği zekatın, fakir Müslümanın hakkı olduğunu belirterek, "Zekât, fakir ile zengin Müslümanlar arasında bir dayanışma ve kaynaşmadır. Zengin, kendi malının zekâtını fakire vermekle şefkat ediyor ve onu sevdiğini ona hissettiriyor." dedi.
@mersinhaber 'i takip et
Tarsus İlçe Müftüsü Hayri Erenay, Ramazan ayının her yönüyle insanı çepeçevre sardığını belirterek, bir çok ibadetin bu ay içerisinde gerçekleştirildiğini söyledi. Erenay, “Zekât da Ramazan ayı içerisinde bundan dolayı verilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de namazla birlikte zekâttan bahseden birçok ayet vardır. Cenab-ı Hak, iman ve namazdan sonra zekâttan söz ediyor. Zekât fakir ile zengin Müslümanlar arasında bir dayanışma ve kaynaşmadır. Zengin kendi malının zekâtını fakire vermekle şefkat ediyor ve onu sevdiğini ona hissettiriyor. Ramazanın feyzinden olabildiğince daha fazla istifade edebilmek, Ramazan ayının bereketine daha fazla kavuşabilmek adına, fakir fukara ve yoksul insanlar daha çok gözetilmeye çalışılmakta, bu anlamda Müslümanlar daha fazla gayret göstermektedir.” diye konuştu.
"ZEKAT ALACAK KİŞİ FAKİR VE YOKSUL OLMALI"
Zekatın, fakir Müslümanın hakkı olduğunu belirten Erenay, “Zekât, fakir, muhtaç ve yoksul olan insanlara verilmesi gereken ibadettir. Zekâtın kendisinde temizlik vardır. Yüce Rabbimizin bize vermiş olduğu maldan fakir ve yoksul olan insanların hakkını ayırarak o malımızı temizleme söz konusudur. Zekât elbette ki Müslüman’ın hakkıdır. Alacak kişinin fakir ve yoksul olması esastır. Zekâtları alması gereken kesimlere, zekâtların verilmesi lazım. Zekât, en yakınımızdan başlayarak en uzağımızdakini kadar fakir olma ölçüsüne göre verilir. Bir Müslüman, bakmakla yükümlü olduğuna zekât veremez.” ifadelerini kullandı.
Fıtır sadakasıyla da ilgili konuşan Hayri Erenay, “Malumunuz her Ramazan ayında fıtır sadakası verilmektedir. Bu yine fakir ve yoksullara verilir. Bu yıl fıtır miktarı en az 15 TL olarak belirlendi. Gücü yetenler bu miktarın üzerine de çıkabilir. Sadaka-i fıtırda bir nisap miktarı kadar malın üzerinden bir yıl geçmesi şart değildir. Fıtır verecek olan kişi, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sayısınca verir.” şeklinde konuştu.