Çanakkale Zaferi, Nusrat Mayın Gemisinde Kutlandı
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLER GÜNÜ, TARSUS’TA NUSRET MAYIN GEMİSİ’NDE KUTLANDI
@mersinhaber 'i takip et
Çanakkale Savaşları’nın kazanılmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi ziyaretçi akınına uğradı. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü tüm yurtta olduğu gibi Mersin’in Tarsus ilçesinde ayrı bir heyecanla kutlandı.
Adana-Mersin karayolu kenarında bulunan Nusret Mayın Gemisi'nin bulunduğu Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, askerlerin yaptığı atışının ardından, İstiklal Marşı okundu. Tarsus Askerlik Şubesinde görevli Üsteğmen İsmail Akdeniz’in yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nın önemini anlattı. Konuşmanın ardından 2 öğrenci Çanakkale ile ilgili şiirler okudular.
Daha sonra Tarsus Müftüsü Hayri Erenay’ın yaptığı dua ile törene katılanlar Çanakkale şehitlerini hayır andılar. Tören Kahraman Nusret Mayın Gemisinin gezilmesiyle devam etti.
Nusret Mayın gemisi önünde toplanan Muharip Gaziler ve Kuvayi Milliyeciler derneği üyeleri Çanakkale türküsünü hep birlikte okudular. Daha sonra protokol üyeleri, şehitliğe geçti. Tarsus Müftülüğünde görevli Ekrem Aratekin, Kuran-ı Kerim okuduktan sonra dua etti.
Türkiye’nin değişik illerinden gelen vatandaşlar ise kahraman Nusret Mayın Gemisi’ni gezerek, o tarihi günleri yad ediyorlar. Tarihi Nusret Mayın Gemisi’nin orijinalinin Tarsus’ta olduğunu belirten Belediye Başkanı Şevket Can, herkesi Nusret’i görmeye davet etti. Can, “Daha önceden Mersin limanında atıl vaziyette iken o zamanın Belediye Başkanı şu anki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz Bey’in çabaları ile Nusret Mayın Gemisi Tarsus’a getirildi. Bizler Nusret Mayın Gemisinin orijinalinin şehrimizde olmasının mutluluğunu ve onurunu yaşıyoruz. Bütün insanlarımızı, bütün vatandaşlarımızı Çanakkale ruhunu yaşamaları için Tarsus’umuza bekliyoruz ve Nusret Mayın Gemisinin Tarsus’ta olmasından mutluluk duyduğumu, onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu vesile ile de 101. Yılını kutladığımız Çanakkale Zaferinin başta ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum” dedi.
NUSRET MAYIN GEMİSİ
Almanya'nın Kiel şehrinde 1911 yılında inşa edilen Nusret, 1913'te Osmanlı Donanması'na katıldı. Nusret'in, 7 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlar dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi. Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusret, 7-8 Mart gecesi, düşmanın girmesine çok yakın bir zaman kala 26 mayını boğazın sularına döşedi. İtilaf kuvvetleri, Nusret'in döşediği mayınlarla Irresistible (erısıstıbil), Ocean (Oşın) ve Bouvet (buve) adlı üç büyük gemisini boğazın serin sularına gömdü. Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla Türk tarihinin kaderini değiştiren ve asıl adı "Nusrat" olan gemi daha sonra Nusret oldu. Nusret, Çanakkale Savaşları'ndaki görevini kahramanlıkla yapıp ordudaki görevini 1955'te tamamladı. Daha sonra özel bir firma tarafından satın alınan ve 1962 yılından itibaren "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet veren gemi, kullanım süresini doldurduğu 1990 yılında Mersin Limanı'nda atıl kaldı. Yaklaşık 10 yıl batarak su altında kendi kaderini yaşayan gemi, 1999 yılında bir grup gönüllünün girişimiyle tekrar karaya çıkartıldı. Mersin Limanı'nda bir süre daha bekleyen gemi ihaleye çıkarılması sonucu Tarsus Belediyesi tarafından satın alınarak, 3 parça bölünüp 3 tır ile yaklaşık 4 saatlik yolculuğun ardından 2003 yılında Tarsus ilçesine getirildi. Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak inşa edilen ve şu an Çanakkale'de sergilenen bir örneği de bulunan ''Nusret Mayın Gemisi''nin orijinali 2003 yılında Mersin'in Tarsus ilçesindeki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda hizmete açıldı. Aslına uygun olarak hazırlanan bal mumu heykellerle ve üç boyutlu gezi alanıyla yeni nesillere Çanakkale Savaşları'nın tarihini anlatan Nusret'in sergilendiği Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda Seyit Onbaşı ile Atatürk ve silah arkadaşlarının heykeli, Çanakkale Temsili Şehitliği de bulunuyor. 12 yıldır Tarsus'ta bulunan Nusret Mayın Gemisi bugünlere ziyaretçi akınına uğruyor. Almanya'nın Kiel şehrinde 1911 yılında inşa edilen Nusret, 1913'te Osmanlı Donanması'na katıldı. Nusret'in, 7 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlar dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi. Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusret, 7-8 Mart gecesi, düşmanın girmesine çok yakın bir zaman kala 26 mayını boğazın sularına döşedi. İtilaf kuvvetleri, Nusret'in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı üç büyük gemisini boğazın serin sularına gömdü.