Ekonomi »

“Çukurova’da her 4 kişiden biri işsiz”

Türkiye’de bir dönem ekonomin can damarı olan Çukurova’da yanlış politikalar nedeniyle bugün işletmelerin can çekiştiğini belirten Çukurova Genç Girişimci İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Geylani, buna bağlı olarak bölgede her 4 kişiden birinin işsiz olduğunu belirtti.


@mersinhaber 'i takip et

Türkiye’de verimli toprakları ile tarım ekonomisin kalbi olan Çukurova bölgesi zamanın yanlış politikaları nedeniyle ekonomik olarak ciddi anlamada sıkıntılar yaşıyor.

Çukurova’nın bir zamanlar özellikle beyaz altın diye bilinen pamuğu ile Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu belirten Çukurova Genç Girişimci İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı ve kurucu üyesi Mesut Geylani, yanlış politikalar nedeniyle bu gün Çukurova bölgesinde işsizlik sorunun had safhaya ulaştığını belirtti.

Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Mesut Geylani, bugün Çukurova’da her 4 kişiden birinin işsiz olduğunu belirtti.

“Yanlış ekonomik politikalar Çukurova’yı geriletti”

Geylani, “Bildiğiniz gibi 15-20 yıl öncesinde Çukurova denildiği zaman ekonomi, istihdam akla gelirdi. Ama maalesef şu an baktığımız zaman Çukurova’da bugün her 4 kişiden biri işsiz durumdadır. Bunun elbette birçok nedeni vardır.  Yerel yönetimleri yanlış uygulamaları sonucu Çukurova’nın omurgası olan birçok fabrika kapatılmak zorunda kalındı. Özellikle beyaz altın dediğimiz pamukla ilgili yanlış politikalar yüzünden kapanan pamuk fabrikaları ile adeta bir işçi kıyımı yapıldı. O gün binlerce insan bir anda kendini işsiz buldu. Bugün de yine aynı şekilde Çukurova’da yüzbinlerce işsiz var. Yine Çukurova’yı Çukurova yapan tarım da giderek zayıflamaktadır. Çukurova’ya özellikle Suriyelilerin de gelmesiyle işsizlik had safhaya ulaştı. Örneğin Tarsus gibi bir yerde şu an yaklaşık 40 bin Suriyeli var ve bunlarında yaklaşık yüzde 40’ı da tarım işlerine gidiyor.” diye konuştu.

Göçlerin özellikle Çukurova bölgesine olumsuz yansıdığını ve doğal olarak işsizliği de çoğalttığını belirten Geylani, 15 yıl önce işçi sıkıntısı çekilirken bugün ise iş sıkıntısı çekildiğini ifade etti.

İşsizliğin önüne geçilmesi için gelişmemiş bölgelerde küçük bütçe ile çalışma olanağı sağlanması gerektiğini ifade eden Geylani,  yerinde istihdam imkânlarının oluşturulması ve çoğaltılması gerektiği ve bunların yanında var olan teknolojik iş alanın yanında sanayi ile birlikte tarım işçiliğinin de düzene girmesi ve iş alanlarının çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Geylani, “Kaliteli bir ekonominin var olabilmesi için için bizlerin kendi alanında uzman olması gerekir. Bununda olabilmesi için kaliteli bir eğitimin olması lazım. Uzmanlaşmış bir girişimcinin azim, güven ve cesaret gibi şartları taşıması lazım. Özellikle iş kurmak isteyen kardeşlerimiz bu konuda sıkı ve ciddi bir araştırma içerisinde girmelidirler. Bu konularda hükümetin uyguladığı girişimcilik planlarından yararlanılabilir. Kurulmak istenen iş, öncelikle kurulduğu bölgeye hitap etmelidir.” dedi.

Sağlıklı ekonomi politikalar uygulanmalıdır

Çukurova bölgesinin sağlıklı bir ekonomiye ulaşabilmesi için sağlıklı politikaların uygulanması gerektiğinin altını çizen Çukurova Genç Girişimci İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Mesut Geylani, son olarak şunları söyledi: “Çukurova’nın tekrar güçlü bir ekonomisinin sağlanabilmesi üçün hükümete ve yerel yönetimlere büyük iş düşmektedir.  İş kurmak isteyen girişimcilere yerel yönetimlerin yer tahsisi konusunda kolaylık sağlaması gerekirken, hükümetin de işin boyutuna göre kaynak tahsisi sağlaması gerekiyor. İşsizliğin önüne geçebilmek için devlet eliyle girişimcilik projelerin çoğaltılması gerekiyor.”(Abdulhakim Kurt-İLKHA)


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.