Akdeniz »

Vural 'MHP önergesine görüş verdi' diye başkan görev alındı

ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 'MHP’nin önergesinin geri gönderilmesi, içtüzük ve anayasa çerçevesinde uygun değildir' diyerek objektif görüşünü dile getirdiği için Kanunlar ve Kararlar Başkanı'nın görevinden alındığını söyledi


@mersinhaber 'i takip et
ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 'MHP’nin önergesinin geri gönderilmesi, içtüzük ve anayasa çerçevesinde uygun değildir' diyerek objektif görüşünü dile getirdiği için Kanunlar ve Kararlar Başkanı'nın görevinden alındığını söyledi. Siyasi amaçlı bu yaklaşım tarzını, parlamenter demokrasi ve TBMM itibarına bir darbe olarak niteleyen Vural, “Hukuk, hakkaniyet, ehliyet nerede? Bunu vicdansızca bir girişim olarak nitelendiriyorum. MHP grubuna yapılmış bir hakaret ve bir yok sayma olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Kanunlar kararlarda olan hiç kimse MHP grubuna gelmesin aman ne olur ne olmaz. Araştırma müdürleri sakın bizim görüşlerimize cevap vermeyin, bizim yüzümüzden ekmeğinizden olmayın. Çoluk çocuğunuza götürdüğünüz rızkınızdan olmayın. Kavas arkadaşlar sizler de biz kendi işimizi yaparız ne olur ne olmaz. Olur ya Sakarya valisini getirirler kavas olarak.” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 19. Birleşimi Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Gündeme geçilmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verildi. Sarıkamış Şehitleri ile ilgili söz isteyen AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey konuşma yaptı. Ardından TBMM Başkanlığı idari teşkilatında çalışmakta olan kamu görevlilerine yönelik sendikal baskı yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya söz aldı. Meclis çatısı altında çalışan emekçilerin milletvekilleri ve meclis idare amirlerine yaptığı bazı şikayetler bulunduğunu belirten Akkaya şöyle konuştu: “Şikayetlerde baskı yapıldığı iddia edilmekte. Adın geçen Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu ile genel sekreterlikte amir ve şef olarak görev yapar bürokratların mecliste çalışan kamu emekçilerine Büro Memur Sendikasına üye olmaları konusunda zorlandığı bu konuda baskı yapıldığı ve mobbing uygulandığı iddiası vardı. Uluslararası çalışma örgütünün 87 ve 98 sayısı sözleşmeleri ile anayasamızın 51 ve 90. Maddeleri çalışanlar istediği sendikaya üye olmaya yada ayrılmaya zorlanamaz der. Türk Ceza Kanununun 118. Maddesine göre sendikal faaliyetlerin engellenmesine yönelik cezai yaptırımlar işaret edilmiştir.” Diye konuştu. İdare amirlerinin görevlerinin belli olduğunu anlatan Akkaya, “İdari amirleri herhangi bir sendikanın örgütlenme görevlileri değildir. TBMM içtüzüğünün 17. Maddesine göre meclis başkanına bağlıdır. Söz konusu bu milletvekilimizin bu davranışı anayasa ve kanunlarımıza iddia doğru ise açık ve aykırılık taşımakta. Yazılı soru önergesi ile bu durumu tarafınıza sordum. Bu kürsüden soruyorum şimdi de bu konuda ne tür adımlar atacaksınız.”

Akkaya’nın konuşmasının ardından AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu sataşmadan dolayı söz istedi. Başkenvekili Buldan da sisteme giriş yapması durumunda gündem dışı konuşmaların ardından söz vereceğini söyledi.

Hasta tutsakların yasadığı sorunlarla ilgili söz isteyen HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu söz istedi.

Konuşmaların ardından grup başkanvekilleri söz istedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin verdiği bir önerge ile ilgili görüş belirttiği için Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’nda bir müdürün görevden alındığını söyledi.

BERBERE GİTSEK BERBERİ DE Mİ GÖREVDEN ALACAKSINIZ?

MHP’nin bir önergesinden dolayı bir insanın geleceğinden alıkonulmasının vicdanını yaraladığını belirten Vural, “Böyle bir rezalet olur mu? Bununla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi dahil olmak üzere içeride yaptığımız görüşmelerde zaman zaman bu görevliler farlı görüşler ifade edebiliyor biz de kızabiliyoruz. Bunu görevden al dedik mi? Yazıklar olsun. Bütün milletime şikayet ediyorum. Ben şimdi bir önerge getirdim kanunlar kararlarda oturan insanlar anayasa ve içtüzüğe göre kendi uzmanlıkları ile görüş ifade edecekler yoksa iktidar ve muhalefet denklemi açısından meseleye bakacaklar. Böyle parlamento yönetilmez.” diye konuştu.

Kanunlar ve kararlarda yetişen herkese itirazın olabileceğini ve bunun dile getirilebileceğini anlatan Vural, “Biz onların hukuk ve içtüzük çerçevesinde meclis teamülleri çerçevesinde görüşlerini ifade etme özgürlüğüne ve uzmanlığına sahip olduklarına inanmak istiyoruz. Vicdanım sızladı. Bir insanın bu kadar yıldır emekle geldiği bir noktadan sırf 'MHP’nin önergesinin geri gönderilmesi içtüzük ve anayasa çerçevesinde uygun değildir' diyerek objektif görüşünü ifade etti diye birisi görevinden alınıyorsa biz hangi önergeyi vereceğiz? Bizim önergemiz üzerinde hangi kamu görevlisi objektif görüş ifade edecek. Bunu dün Başkana ilettim yanlış olduğunu ifade ettim. Bu insanlar bizimle beraber uzman olmadı. Bizim dönemimizde olmadı. Berbere gitsek berberi de mi görevden alacaksınız? Ne yapacaksınız.” ifadelerini kullandı.

Siyasi amaçlı bu yaklaşım tarzını, parlamenter demokrasi ve TBMM itibarına bir darbe olarak niteleyen Vural, “Bu konu birazdan gündeme gelecek ve yine bir araştırma önergemiz var bunu tartışacağız. Hukuk, hakkaniyet, ehliyet nerede? Ben bunu vicdansızca bir girişim olarak nitelendiriyorum. MHP grubuna yapılmış bir hakaret ve bir yok sayma olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Kanunlar kararlarda olan hiç kimse MHP grubuna gelmesin aman ne olur ne olmaz. Araştırma müdürleri sakın bizim görüşlerimize cevap vermeyin bizim yüzümüzden ekmeğinizden olmayın. Çoluk çocuğunuza götürdüğünüz rızkınızdan olmayın. Kavas arkadaşlar sizlerde biz kendi işimizi yaparız ne olur ne olmaz. Olur ya Sakarya valisini getirirler kavas olarak.” açıklamasında bulundu.

Başkanvekili Pervin Buldan da, iddiaları önemli bulduğunu ifade ederek, "Bir siyasi partinin ya da grubun grup önerisinden kaynaklı bir yetkilinin buna ilişkin görüşlerini ifade etmekten dolayı görevden alınmasını doğru bulmuyorum. Umarım en kısa zamanda bu sıkıntı giderilir ve meclis başkanımız bu konuda gerekli açıklamayı yapar.” dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu da, “Meclis’te 3 bin 200 çalışan var. Keşke sayın vekil bir alo deseydi bi çayımı içseydi. Sendika üyeliklerini aldım 140 büro memur sen üyesi var memur sen’e bağlı. 210 da bağımsız sivil memurlar sendikası var. 210 üyeyi kaybeden bu sendika için kim baskı yaptı diye sormayacağım çünkü memurlara baskı yapıldığını iddia etmek aynı zamanda memurların aşağılanmasıdır. 3 bin 200 çalışan var, buradan çağrı yapıyorum özgür iradeleri ile tamamının örgütlü olmasından AK Parti olarak zevk duyarız.” açıklamasında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Mecliste bir kişi haksızlıkla görevinden alındığını düşünüyorsa yargıya gitmeli. Meclis yargı yeri değildir. Yargı idari işlemin doğru olup olmadığına karar verir. Arkadaş bir haksızlık olduğunu düşünüyorsa yargıya başvursun.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.