Op. Dr. Murat Köse Kulak kiri normal miktarda olduğunda sağlıklı
SAMSUN - Kulak tıkanıklıklarının, işitme kaybının en sık nedenlerinden birisi olan kulak kirinin belirli düzeyde olması şartı ile sağlıklı olduğunu belirten uzmanlar, ancak bunun temizlenmesinin sıkıntılara yol açtığına dikkat çekti
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
SAMSUN - Kulak tıkanıklıklarının, işitme kaybının en sık nedenlerinden birisi olan kulak kirinin belirli düzeyde olması şartı ile sağlıklı olduğunu belirten uzmanlar, ancak bunun temizlenmesinin sıkıntılara yol açtığına dikkat çekti. Op. Dr. Murat Köse, kulak temizlemede kullanılan pamuklu çubuğun kiri daha derine iterek tıkanıklığa yol açtığını söyledi.
Kulak kiri dış kulak yolunun dış bölümündeki cildin yağ ve ter bezlerinin ifrazatı ile epitel döküntülerin karışımından oluştuğunu anlatan Atasam Hastanesi Kulak Burun Boğaz doktorlarından Op.Dr.Murat Köse, kulak kirinin normal miktarlarda olduğu sürece sağlıklı olduğunu kaydetti. Halk arasında kulak kiri denilen sarımsı tabakanın koruyucu, kayganlaştırıcı, anti bakteriyel özellikleri olan bir madde olduğunu ifade eden Köse, şu bilgileri paylaştı: “Kulak kirinin yokluğunda kuru ve kaşıntılı bir kulak söz konusudur. Çoğu zaman dış kulak yolu kendini temizleyebilir. Bu işlem kulak kirinin kulak zarından dışarıya doğru yavaş bir hareketiyle oluşur. Uzun süre kalmış kulak kiri kurulaşır, incelir. Çiğneme ve çene hareketlerinin yardımıyla kulak zarından dışarı doğru taşınarak düşerler. Kulak kiri dış kulak yolunun kulak zarına yakın olan en iç kısmında bulunmazlar ancak dış 1/3’lük kısımında yerleşirler. Kulak yolunu tıkadığında pamuklu çubuklarla veya diğer nesnelerle temizlenmeye çalışılsa genellikle bu kirleri sadece daha derine iter ya da dış kulak yolunu zedeler.”
'BEBEK YAĞI YA DA GLİSERİN DAMLATIN'
Normal şartlar altında kulak kanallarının temizlenmek zorunda olmadığını sözlerine ekleyen Murat Köse, şu tavsiyelerde bulundu: “Buna karşın, dış kulak yolu ifrazatlarının çok olduğu durumlarda, kulaklar rahatsızlık oluşturacak düzeyde tıkanabilir ya da doktorunuzun kulağınızı görmesini engelleyebilir. Böyle durumlarda kulağınız temizlenmelidir. Bu durum şu şikayetlere neden olabilir; işitme azlığı kulakta çınlama, ses, gürültü kulak ağrısı, kulakta dolgunluk veya tıkanıklık hissi öksürük kaşıntı, koku veya akıntı kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dahil hiç bir yabancı cisim kullanılmamalıdır.
Kulak kiri tıkanıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Kulak temizliğini yaparken herhangi bir yanlış uygulama işitme yeteneğimizi riskesokabilir. Sıklıkla kullanılan solüsyonlar vücut ısısındaki tuzlu su solüsyonlarıdır. Şeker hastaları, kulak zarı delik olanlar, kulak zarında tüp olanlar, suya zayıf bağışıklık sistemi olanlar için bu uygulamalardan kaçınmak gerekir. Kulak kiri sıklıkla KBB uzmanı tarafından mikroskop eşliğinde görerek aspiratör ve özel küçük aletlerle temizlenir. Dış kulak yolunun dar olduğu. Diğer yöntemlerin başarısız olduğu kulak zarında yırtık veya tüp olduğu durumlarda, şeker hastalarında veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda bu yöntem tercih edilmelidir.”
“Kulak zarında delik olma ihtimali mevcutsa herhangi bir yönteme başvurmadan öncelikle doktor desteği alınmalıdır.” diyen Op.Dr.Murat Köse, “Çok sık tekrarlayan kulak kiri tıkanıklıklarının varsa ya da işitme cihazı kullanıyorsanız yılda 2 kez doktora başvurup tıkanıklıkları önleyebilirsiniz. Doktorunuzun yapacağı kulak kiri temizliği alışkanlık yapmaz, kulakların tekrar hızlı kirlenmesine sebep olmaz.” ifadelerini kullandı. CİHAN
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.