Akdeniz »

Bakanlığa göre hava temiz, gerçekte ise nefes alınmıyor

ANTALYA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehirlerin ölçülen hava kalitelere gerçekle uyuşmuyor


@mersinhaber 'i takip et

Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
ANTALYA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehirlerin ölçülen hava kalitelere gerçekle uyuşmuyor. Bakanlık, Antalya'nın hava kalitesini genelde 'orta ve hassas' olarak ölçmesine rağmen vatandaşlar özellikle akşam saatlerinde nefes almakta zorlanıyor, görüş mesafesi azalıyor. Teknolojik verilerle gerçekte yaşananın birbirinden farklı olmasının nedeni ise ölçüm istasyonunun denize yakın bir noktada olmasından kaynaklanıyor.

Antalya'da gözle görülen, hatta fotoğrafları çekilen duman tabakasının aksine teknolojik veriler, kentin hava kalitesinin yüksek olduğunu gösteriyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde havayı kaplayan sis tabakası nefes almayı zorlaştırıyor. Gözleri yakan, ağır koku zaman zaman görüş mesafesini de oldukça azaltıyor. Yaşanan bu durum ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine yansımıyor. Bakanlık tarafından ölçümleri yapılan hava kalitesi Antalya'da genelde 'orta ve hassas' olarak ölçülüyor. Geçen bir haftalık süreçte hava kalitesi sadece 3 gün 200-500 metreküpün üzerine çıksa da genelde 'orta ve hassas' olarak belirtilen 160 metreküpün altında olarak ölçüldü. Bu ölçümlerden dolayı ise Antalya'nın havası temiz olarak adlandırılıyor.
Hava Kalitesi İzleme İstasyonları İnternet Sitesi'nde her saat güncellenen verilerin 36 derece 53 dakika 15 saniye enlem 30 derece 42 dakika 10 saniye boylamında ölçüldüğü, bu nokta ise denize yakın bir yer olması dikkat çekti.

Teknolojik verilerle gerçekte neden fark yaşandığını Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Özdemir açıkladı. Özdemir'e göre bunun en büyük nedeni kötü yakıt kullanımı, rüzgarın önünü kapatan binalar ve ölçümlerin karbon monoksit (kömür) üzerinden yapılması. Antalya'nın havasının dünya standartlarına göre normal çıktığını belirten Ödemir şunları söyledi: "Ama Antalya'nın yapılaşmasından dolayı, denizin önünün kapalı olmasından dolayı bir esinti olmaması bunun en büyük göstergesi. Ölçümler karbon monoksit (kömür) üzerine yapılan ölçümler. Ama bazı bölgelerde lastık, plastik gibi farklı maddeler yakılıyor. Bu da değer olarak ölçülemiyor. Hava kirliliğin tek sebebi yakıtlar diyemeyiz. AVM'lerin şehir merkezine yapılması, trafiğin yoğun olmasından dolayı egzozlardan kaynaklanan bir kirlilik var. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde kirliliğin artmasının nedeni bu."

'DAHA SAĞLIKLI VERİLER İÇİN İSTASYONLAR ARTIRILMALI'

Erdal Özdemir, ölçümlerin belirli standartlara göre yapıldığını, bundan dolayı da hava kirliliğinin Antalya'da kabul edilebilir değerlerde çıktığını söyledi. "Bu değerlere istinaden Antalya'nın havası sayısal değerlere göre temiz anlaşılıyor, iyi anlamında." diyen Özdemir, bu değerlerin dünya standartlarında olduğunu kaydetti. Antalya'da akşamları sis tabakasının oluşmasında en büyük etken rüzgarın esintili olmamasından kaynaklandığını anlatan Özdemir, "Esinti olmadığı için dağılmıyor. Bunu önlemek için ölçüm istasyonlarının sayısı artırılabilir. Daha sağlıklı değerler alınabilir. Ölçüm istasyonları sayısı artırarak daha gerçekçi verilere ulaşılabilir." dedi.

HAVA KALİTE İNDEKSİ (metreküp)

Değerler- Sağlık Endişe Seviyeleri- Renkler
0 - 50 İyi Yeşil
51 - 100 Orta Sarı
101- 150 Hassas Turuncu
151 - 200 Sağlıksız Kırmızı
201 - 300 Kötü Mor
301 - 500 Tehlikeli Kahverengi CİHAN
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.