Akdeniz »

Davutoğlu Ekim ayında vize muafiyetine tam geçişi sağlamamız lazım

ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği ülkeleriyle vize muafiyeti konusunda mart ayına kadar yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirterek, “Mart ayında AB’nin raporu yazması temmuz ayından itibaren ilk pilot uygulamaların başlaması, Ekim ayında da vize muafiyetine tam geçişi sağla..


@mersinhaber 'i takip et
ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği ülkeleriyle vize muafiyeti konusunda mart ayına kadar yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirterek, “Mart ayında AB’nin raporu yazması temmuz ayından itibaren ilk pilot uygulamaların başlaması, Ekim ayında da vize muafiyetine tam geçişi sağlamamız lazım.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı koordinasyonunda hayata geçirilen Reform Eylem Grubu (REG) 3. toplantısı Çankaya Köşk’ünde gerçekleştirildi. Toplantı sonrası konuşan Başbakan, vize muafiyetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Son AB-Türkiye zirvesinde karar verilen şekilde mart ayına kadar yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. Ahmet Davutoğlu, “Mart ayında AB’nin raporu yazması temmuz ayından itibaren ilk pilot uygulamaların başlaması, ekim ayında da vize muafiyetine tam geçişi sağlamamız lazım. Önümüzde çok net bir takvim var. Bu net takvimden sapmamamız sadece hükümet ve bakanlığımızın gayretiyle mümkün olmayabilir. Meclisimizin etkin bir şekilde bu hedefe dönük çalışması lazım. Muhalefetin de bu konuda bize destek olması lazım. 72 maddede bugün burada görev dağılımı yapıldı. Her bir bakanlık hangi yükümlüğü yerine getirecek bu tespit edildi." ifadelerini kullandı.

“BU ÇALIŞMALAR YENİ BAŞLAMIŞ DEĞİL”

Başbakan Davutoğlu, Irak’ın toprak bütünlüğü konuşunda şunları kaydetti: “Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda şu ana kadar ve şimdi Türkiye’den daha hassas bir ülke yoktur. Keşke Irak hükümeti bütün bu topraklarda mutlak egemenliğini kullanabiliyor olsaydı DEAŞ ve PKK gibi terör örgütleri keşke Irak sahası içinde faaliyet gösterip başta Irak’a olmak üzere çevre ülkelere ve dünyaya tehdit teşkil etmeseydi. Ama maalesef öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki DEAŞ terör örgütü Musul’un güneyinde itibaren orta kuşağında PKK da Türkiye sınırları civarında tamamıyla kontrolden azade veya kontrol olmayan bir faaliyet temposu içinde hepimizin güvenliğini tehdit ediyor. Bu durumda Türkiye ilkesel olarak DEAŞ’a karşı yürütülen mücadelede en başından itibaren Irak’a destek vermiştir. Suriye’den farklı olarak Irak merkezi hükümetini hem meşru hem sorumluluklarını müdrik hem de Türkiye ile dost bir hükümet olarak görürüz. Dolayısıyla DEAŞ terörö örgütü tehdit oluşturduğu andan itibaren bir taraftan Irak merkezi hükümetiyle bir taraftan Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetimiyle yakın temas içinde olduk. Birkaç uçak malzemeyi destek olarak Bağdat’a, kapsamlı bir malzemeyi de Erbil’e gönderdik. Bu çalışmalar yeni başlamış değil. ”

“İSTİHBARAT BİLGİSİ GELDİĞİ İÇİN ASKERLERİMİZİN GÜVENLİĞİNİ TEMİNEN BİR KUVVET KAYDIRMASI İHTİYACI HASIL OLDU”

Türkiye’nin Kuzey Irak’ta sadece Başika’da diğer bölgelerde de eğitim veren kampları olduğunu kaydeden Ahmet Davutoğlu, "Bunlar gizli değil. Ben geçen sene Türkiye başbakanı olarak bizzat Peşmergelere eğitim veren kampı ziyaret ettim. Yetiştirilen Peşmergeler son olarak Sincar'ın kurtarılmasında büyük fayda sağladı. Güvenlik takviyesine niye ihtiyaç hissedildi, bunu da net olarak herkesin bilmesi lazım. Geçtiğimiz dönemde bizim Başika’da yine benzer amaçlarla kurulan aylardır faaliyet yapan bir eğitim bölgemiz var. Burada 2 bini aşkın Musul Ulusal Muhafız Ordusunda görev alacak şekilde yetiştirilmiş Irak vatandaşı, Irak'ın güvenliği için çalışan kardeşlerimiz var. Bu da saklı değil. Irak Savunma Bakanlığı buraya bir ziyarette de bulundu. Dolayısıyla sanki Türkiye gizli bir faaliyet yapıyormuş gibi bir kanaat yayılması kesinlikle doğru değil. Başika Musul’a 15-20 kilometre civarında olduğu için her an DEAŞ tehdidiyle karşı karşıya kaldığımız için, son günlerde ciddi bir istihbarat bilgisi bize ulaştığı için orada eğitim veren askerlerimizin güvenliğini teminen bir kuvvet kaydırması ihtiyacı hasıl oldu. Bu kuvvet ihtiyaç olduğu ölçüde kaydırıldı. Askerlerimizin güvenliği açısından bir rakam söylemek istemem. Geçen sene bizi DEAŞ'la mücadelede etkin rol oynamıyor diye eleştirenlerin şimdi dönüp niye eğitim veriyorsunuz, niye alanda mevcutsunuz diye sormaları büyük çelişki olarak görüyorum. Bu sorun Türkiye ile Irak merkezi yönetimi arasında değildir. Bazıları bu olay üzerinden kendi müdahalelerini unutturarak, askeri mevcudiyetlerini unutturarak bu olayı tartışma konusu yapmak istiyorlar.” diyerek sözlerini tamamladı.





CİHAN

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.