Hrant Dink soruşturmasında Ergenekon sanıklarına takipsizlik verildi
İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlileri hakkındaki iddianamede, şüphelilerden Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in birbirlerini yalanladığı görüldü
@mersinhaber 'i takip et
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlileri hakkındaki iddianamede, şüphelilerden Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in birbirlerini yalanladığı görüldü.
İddianamede haklarında şikayet bulunan Ergenekon sanıkları ve Dink’i tehdit ettiği ileri sürülen vali yardımcısı ve MİT’çi hakkında ise takipsizlik verildi.Savcı Gökalp Kökçü’nün daha önce iki kez iade edilen iddianamesi üçüncü sefer de dün Başsavcılıkça onaylanarak mahkemeye gönderildi. İddianamede 26 şüpheli yer alıyor.
İddianamede şüphelilerin ifadelerine de yer verildi. Cinayet döneminde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan şu anki İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in birbirlerini yalanladıkları görüldü.
Dinç, Erhan Tuncel’den 15 Şubat 2006 tarihinde öğrenilen, ‘Yasin Hayal’in Dink’i ne pahasına olursa olsun öldüreceği’ yönündeki istihbari bilgiyi cep telefonu ile arayarak Güler’e bildirdiğini söyledi. Konuya önem verdiği için İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderilen yazı içeriği ile ilgili olarak Güler’i bilgilendirdiğini ve Dink’in korunması gerektiği konusunda uyardığını belirtti.
Ahmet İlhan Güler ise o tarihlerde Dinç’in zaman zaman kendisini aradığını, ancak iddia ettiği konuyla ilgili konuşmadıklarını ileri sürdü. Güler, Dinç’in ‘Hrant Dink’i öldürecekler, bu adamı koruyun’ şeklinde bir şey söylemediğini iddia etti.
ERGENEKON SANIKLARI AKLANDI
İddianamede, şikayet edilen 49 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Savcı Kökçü, Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Fikri Karadağ, Erkut Ersoy, Kemal Kerinçsiz, İsmail Yıldız, İlhan Selçuk, Hayati Özcan, Oktay Yıldırım, Hikmet Çiçek, Vedat Yenerer ile Dink’i İstanbul Valiliğinde tehdit ettikleri ileri sürülen MİT’çi Özel Yılmaz ve vali yardımcısı Ergun Göngör’ün de aralarında bulunduğu 49 kişi hakkında ise yargılanmalarına gerek olmadığını belirtti.
İddianamede kamu görevlilerinin Dink cinayetini bildiklerini ancak engellemedikleri ileri sürüldü. Savcı, şüphelilerin bu tutumunu, cinayeti işleyecek örgüte operasyon yapmayarak ve Dink’e şahsi, fiziki ve mekansal koruma sağlamayarak silahlı suç örgütüne yardım etmek olarak değerlendirdi.
Eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından 2006 yılında C-2 Büro Amirliği kurulduğunu belirten savcı, bu birimin kuruluş onayının 23 Mayıs 2012’de alındığını, bu tarihe kadar mevzuat dışı çalıştığını öne sürdü. Savcı, iddia edilen ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’ olarak adlandırılan yapı tarafından planlanan Ergenekon soruşturmalarının hazırlıklarının yapıldığı gizli bir yapılanma olan C-5 bürosunun açığa çıkarıldığı iddiasında da bulundu.
İSTENEN CEZALAR
İddianamede, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar’ın "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Aynı isimlerin "silahlı örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme, görevi kötüye kullanma" suçlarından 44'er yıla kadar hapsi talep edildi.
Eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurmak, resmi belgeyi yok etme, görevi kötüye kullanma" suçlarından da 32 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma" suçlarından 22'şer yıl hapsi talep edildi. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 2'şer yıla kadar hapis cezası istendi.
Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve eski Trabzon Emniyeti İstihbarat Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu'nun "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma ve resmi belgeyi yok etme" suçlarından 29 yıl 6'şar ay hapsi talep edildi.
Diğer şüphelilere de çeşitli oranda hapis cezası istendi.
CİHAN
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.