Akdeniz »

Tayini iptal edilen Ayşe Gül öğretmen Soma'ya döndü

MANİSA - Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu facianın ardından ilçede yapılan protesto gösterisinde bir grup avukatla birlikte darp edilen öğretmen Ayşe Gül Ersoy tayini geri alındı


@mersinhaber 'i takip et
MANİSA - Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu facianın ardından ilçede yapılan protesto gösterisinde bir grup avukatla birlikte darp edilen öğretmen Ayşe Gül Ersoy tayini geri alındı. İlgili mahkeme kararında, “Atama işleminde, 'neden' yönünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.” denildi. Soma’daki okulunda tekrar göreve başlayan Ersoy, adaletin yerini bulduğunu söyledi.

Ayşe Gül Ersoy’un, polise direndiği gerekçesiyle yapılan ataması, Manisa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin verdiği kararda, Ersoy’un aynı zamanda sendika yönetim kurulu üyesi olduğu ve polisle eylemciler arasındaki kargaşanın da sendika önünde yaşandığı belirtilerek, “Sendika binası önünde bulunan grupla kolluk arasında yaşanan kargaşa sırasında gözaltına alınmış olmasının, davacının yer değişikliğiyle atanmasının yeterli ve geçerli nedeni olamayacağı sonucuna varıldığından, atama işleminde ‘neden’ yönünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.” denildi.

56 yaşındaki Ayşe Gül öğretmen, “Haksız bir şekilde sürgün edilmiştim. Bu dava için bayağı bir uğraş verdim ve sonuç olarak mahkeme, kararı iptal etti, çünkü çok büyük bir haksızlık yapılmıştı ama zaferi kazandık ve adalet yerini buldu. Ayrıca mahkeme masraflarının tamamını da Manisa Valiliği ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü karşılayacak. Adalet yerini bulduğu için ve görev yaptığımı okula tekrar döndüğüm için mutluyum.” dedi.

Soma’daki maden faciasından sonra Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bir grup avukat, 17 Mayıs’ta ilçeye gitmişti. Polisler tarafından takip edilen avukatlar gözaltına alınmıştı. Kendisi de Somalı ve bir madenci torunu olan, Soma Linyit Anadolu Lisesi Beden Öğretmeni Ayşe Gül Ersoy, arbedenin ortasında kalan 12 yaşlarındaki bir çocuğu kurtarmak isterken gözaltına alınmış ve diğerleriyle birlikte spor salonuna götürülmüştü. Ersoy, serbest bırakıldığı halde Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, "memura direnme ve kamu malına zarar" savıyla soruşturulmuştu. Soruşturma sonunda da, "toplulukla hareket edip polise mukavemet ettiği" gerekçesiyle Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-d maddesi uyarınca kınama cezasına çarptırılmıştı. Kararda şöyle denmişti: “Olağanüstü bir durumun gerçekleştiği ortamda polisin vazifesine yardımcı olması gereken, polisin uyarılarına ve anonsuna rağmen yasalara aykırı olarak eylem yapmak için toplandığı anlaşılan grubun içerisinden ayrılmadığı, 12-13 yaşında bir çocuğu alacaklarını ve kendisinin polise seslendiğini, ‘Onu almayın.’ dediğini, polisin de çocuğu bırakıp kendisini aldıklarını beyan ederek, grupla birlikte hareket ederek polise mukavemet ettiğini dolaylı olarak kabul ettiğinden...”

Kınama cezasının ardından Ersoy, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kırkağaç ilçesi Gelenbe Şair Eşref Ortaokulu’na tayin edilmişti. CİHAN

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.