Rum lider Anastasiadis Kıbrıs doğalgazının akıbeti 2016'da netleşecek
ATİNA - Atina'daki Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs arasındaki Üçlü İşbirliği Zirvesi sona erdi
@mersinhaber 'i takip et
ATİNA - Atina'daki Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs arasındaki Üçlü İşbirliği Zirvesi sona erdi. Yunan Başbakan Aleksis Çipras, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Güney Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasidis, dostluk, işbirliği, istikrar ve barış mesajı gönderdi.
Üçlü İşbirliği Zirvesi'nin ardından ortak basın toplantısında konuşan Aleksis Çipras, bu zirvenin bölgede istikrarsızlığın olduğu bir dönemde gerçekleştiğini ve barış ve istikrara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çok yönlü ve uzun yıllara dayanan halklar arasındaki işbirliğine dikkat çeken Çipras, Kıbrıs ve Mısır'ın münhasır bölgelerinde tespit edilen enerjinin Yunanistan kanalıyla AB'ye taşınması hedefine dikkati çekti.
"MEB BELİRLEME SÜRECİ HIZLANACAK"
Yunan Başbakan, üç ülke arasında Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) belirlenmesi konusunda çalışmalara hız verilmesinde mutabık kaldıklarını da söyledi.
Çok yönlü ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesine karar veren liderler, özellikle Yunanistan ve Mısır arasında denizcilik, taşımacılık ve limanlar arası işbirliği konularında anlaştıklarını vurguladı.
"Bölgede birlik, dostluk ve istikrar mesajı göndererek barışçıl kalkınma için adımlar atacağız." diyen Çipras, "Uyumlu işbirliği ve istikrarın örneği olacağız." ifadelerini kullandı.
SİSİ: PRATİK İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Mısır lideri Sisi de üçlü zirvenin ortak işbirliği taahhüdünü sembolize ettiğini kaydetti. Alınan kararların pratik işbirliğine olanak verdiği anlatan Sisi, Filistin'in 1967 sınırlarına göre ve başkenti Kudüs olan bağımsız devlet olmasında anlaştıklarını kaydetti.
RUM LİDER: ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE'YE KARŞI DEĞİL
Rum lider Anastasiadis de üç ülke arasındaki işbirliğinin üçüncü ülkelere (Türkiye) karşı olmadığını bir kez daha vurguladı. Zirvenin tam anlamıyla başarılı bir şekilde gerçekleştiğini belirten Rum lider, Atina Deklerasyonu'nun uluslararası hukuk, güvenlik ve barışı teşvik ettiğini belirtti.
Anastasiadis, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB ile Mısır arasındaki ilişkileri destekleme kararına vardıklarını anlattı.
Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarının keşfedilmesinin daha geniş bir bölgede işbirliğinin katalitazörü olarak işlev görebileceğini belirtti.
"2016'DA DOĞALGAZ'IN AKIBETİ BELLİ OLACAK"
Ortak basın toplantısından önce yaptığı açıklamada ise Rum lider, 2016'ının Kıbrıs enerjilerinin değerlendirilmesine ilişkin sürecin netleşeceği bir yıl olacağını öne sürdü.
4. Enerji Sempozyumu'nda konuşan Anastasiadis, 2016'da 12'inci parselde tespit edilen gazın değerlendirilme yönteminin kararlaştırılacağını ve İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs arasında planlanma sürecinin tamamlanacağını ifade etti.
Öte yandan Mısır MEB'indeki Zor'da tespit edilen zengin kaynağın sadece Güney Kıbrıs'ın tek taraflı ilan ettiği ve Fransız Total şirketi tarafından ruhsatı alınan 11'inci parsele 6 kilometre uzaklıkta olduğunu açıkladı. Kıbrıs Rum MEB'i içerisinde muhtemel zenginlikleri arama çalışmalarının oldukça cesaret verici olduklarını belirtti.
Zirvelerde teknokratların işbirliği zemini ve parametrelerin belirlendiğini anlatan Rum lider, Ocak 2016'da ise Güney Kıbrıs'ta Yunanistan-İsrail ve Güney Kıbrıs arasında üçlü bir zirve daha gerçekleşeceğini söyledi.
Bu arada zirve öncesi Yunan-Mısır-Güney Kıbrıs aralarındaki işbirliğini derinleştirmeyi hedefleyen liderler Atina Deklerasyonu'na imza koydu. CİHAN