Mersin Büyükşehir Belediyesi "Panik Butonu" Projesini Hayata Geçirdi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, otobüslerinde hayata geçirdiği panik butonuyla kadınlara yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi ve yolcuların güvenli seyahat etmesi amacıyla önemli bir projeye daha imza attı.
@mersinhaber 'i takip et
Mersin Tarsus’ta yolcu minibüsünde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesinin ardından harekete geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi, belediye otobüslerinde hayata geçirdiği panik butonları sayesinde Mersinlilere güvenli seyahat imkanı sağlıyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’de toplu taşımada güvenli günlerin başladığını belirterek, Tarsus’ta yaşanan elim olayın ardından Büyükşehir Belediyesi olarak harekete geçtiklerini ve belediye otobüslerine söz verdikleri gibi panik butonlarını koyduklarını ifade etti.
Proje kapsamında 250 araca panik butonu yerleştirilirken araç takip ve kamera sistemi ile de otobüsler takip edilebiliyor.
Sistem Nasıl Çalışıyor
Özgecan Aslan cinayetiyle birlikte gündeme gelen toplu taşıma araçlarında alınması gereken tedbirler konusunda titizlik ile çalışmalarına devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, yolcuların acil veya panik durumlarında kullanabileceği panik butonlarını otobüslerinde üç yere konumlandırarak, vatandaşların butonlara kolay ulaşımını sağlıyor.
Özellikle kadın yolcuların otobüslerin en yoğun olduğu saatlerde bile yardıma ihtiyaç duydukları an, butonlara en az iki kez basarak yardım talebinde bulunabilecek şekilde araçların ön, orta ve arka kapılarının olduğu yere yerleştirilen panik butonları toplu taşımanın sona erdiği saate kadar takip ediliyor.
Sistem, yardım talebinde bulunan kişinin butona basmasıyla devreye girerek kişinin bulunduğu araç ve araçla ilgili tüm bilgileri aracın lokasyonunu, plakasını ve şoförün bilgilerini Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimine aktarıyor.
İlgili birim yetkililerinin şoför ile direkt bağlantıya geçmesi ve durumla ilgili bilgi alışverişinin yapılmasının ardından otobüsün güzergahına en yakın Trafik Zabıta, Polis İmdat veya Jandarma ile irtibata geçilerek durum kontrol altına alınıyor.