Su güvenliği, Kütahya'da masaya yatırıldı
KÜTAHYA - 'Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantıları'nın 16'ncısı Kütahya'da yapıldı.
@mersinhaber 'i takip et
KÜTAHYA - 'Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantıları'nın 16'ncısı Kütahya'da yapıldı.
Hilton Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kamil Türkmen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bilecik il, ilçe belediye başkanları, ilgili kurum temsilcileri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) yöneticileri katıldı.
Su güvenliği ve su sanitasyonu çalışmalarının halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması ve yerel yönetimlerin bu konudaki rol ve sorumluluklarının tartışılması amacı ile düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kamil Türkmen yaptı.
"Güvenilir ve nitelikli suyu sunmak hem hukuki hem de vicdani sorumluluğumuz." diyen Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Kamil Türkmen, "İnsanlar çeşmesinden akan suyun içinde sadece bulanıklık görürse itiraz ediyor. Oysa gözlerimiz mikropları, ağır metalleri görmüyor. Bunun izlenimini yapmak Sağlık Bakanlığı'nda ama suyun güvenilir, nitelikli ve usulüne uygun şekilde tedarikini yapmak Belediye ve Özel İdareler modülü içinde devletin görevi. Bunun için de sunduğumuz şekli insanlar bilmiyor. Çeşmeden akan suyun ne derece güvenli olduğunu bilmiyorlar." ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ise şunları kaydetti: “Su konusunda Kütahya'da çok büyük bir sıkıntı olmadığını ve arıtma tesisinin baştan aşağı yenileneceğini belirtti. Başkanımız ayrıca, Kütahya Merkez'de 181 çeşmemiz var. Bunların büyük bir kısmı şebeke suyu bağlanmış, şebeke suyu ile çeşme vazifesi görmekte. 84 tanesi ise memba suyu dediğimiz kaynaktan çıkan su. Bu suların tek bir kaynaktan toplanarak belli bir sistem dahilin de dağıtılması hedeflerimizden bir tanesi. Kullandığımız suyun arıtılması ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. 1985 yıllarında faaliyete geçen arıtma tesisimizi yeniliyoruz. 23 milyon euro'luk projenin ihalesi gerçekleşti, önümüzdeki günlerde inşaat çalışması başlayacak. Bununla birlikte 458 bin nüfusun atık suyunu arıtabilen bir tesis haline gelmiş olacak."
Tüm canlıları ilgilendiren güvenli su konusunun önemine dikkat çeken Vali Şerif Yılmaz, "Nitelikli ve güvenli suyun vatandaşa sunulması diğer çalışmalardan önce gelmelidir." dedi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Buradaki temel hedefin, musluktan akan suyun içilebilir ve güvenli hale getirilmesini sağlamak olması lazım. Bazı çeşmelerimizde musluktan akan su içilmez yazıyor. Kullanılamayan suyu biz insanlarımıza veriyorsak bunun tedbirini almamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirmemiz için de altyapımızı oluşturmamız gerekiyor. Çok şükür bugün kaynak bakımından bakıldığında hiçbir sorunumuz kalmadı. Özellikle kırsal kesimdeki altyapı eksikliklerinin tamalanması adına KÖYDES projesi çok önemli bir proje oldu. Eksikler var, ama tamamlanması için elimizde çok büyük bir kaynağı bugüne kadar kullandık, bugünden sonra da kullanmaya devam edeceğiz. Suyun içilebilmesiyle ilgili bunu sağlayacak olan gerek şebekelerin, gerek kaynak suyunun hem biyolojik, hem kimyasal atıkları içinde barındırmadan, insanlara sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi için her türlü çalışmanın diğer çalışmalardan önce gelmesi gerektiğini buradan tekrar ifade ediyorum."
Konuşmaların ardından Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Su Güvenliği ve Kaplıcalar Birimi Sorumlusu Uzman Biyolog Zinnet Oğuz 'Su Sanitasyonu' konulu sunum yaptı.
CİHAN