Seyyar kalaycılar il il gezerek mesleği yaşatmaya çalışıyor
OSMANİYE - Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor
@mersinhaber 'i takip et
OSMANİYE - Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık artık tarihe karışıyor. Gelişen teknolojiyle mesleğe olan ihtiyacın azalması sebebiyle çırak bulunamayan mesleği icra edenler tükenme noktasına geldi. Kalaycılık, ülkenin dört bir yanını gezerek seyyar olarak iş yapan kalaycılar sayesinde varlığını koruyor.
Dededen babadan öğrendiği kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışanlardan Recep Tokgöz'ün şehir şehir, köy köy gezerek hizmeti vatandaşların ayağına götürüyor. Kimi zaman yolculuğunun memleketi Niğde'den Erzurum'a kadar uzandığını anlatan kalaycı Recep Tokgöz (32), "Kalaycılık mesleği dede mesleği olduğu için zor şartlarda da olsa devam etmeye çalışıyoruz. Mesleği dedemden ve babamdan öğrendim. Memleketimiz olan Niğde'den yola çıkarak mevsimine göre şehir şehir, köy köy gezerek kalaycılık mesleğini icra etmeye devam ediyoruz." diyor.
Mesleğe 10 yaşında çırak olarak başladığını anlatan Recep Tokgöz (33), "Allah bağışlarsa 3 çocuğum var. Ben okuyamadım onları okutmak istiyorum. En büyük yardımcım olan eşimle birlikte gücünün yettiğince mesleği yapmaya devam edeceğim." diye belirtiyor.
Çırak yetişmediği için kalaycılık mesleğinin tarihe karışmaya yakın olduğunu ifade eden Recep Tokgöz, şunları söylüyor: “Hala özellikle kırsal kesimlerde kalay işleri çıkıyor. Bizde gezip, dolaşıp kalaycılık mesleğimizi yapıyoruz. Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Sabit kalaycı dükkanları kapanırken, artık bu meslek bizim yaptığımız gibi seyyar olarak yapılıyor. Kalaycılık ince kumun, ateşin kullanıldığı bir sanat. Biz de bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz."
Bakır mutfak eşyalarını, Niğde'den Osmaniye'ye gelen Recep Tokgöz'e kalaylatan emekli Hüseyin Acar, "Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan kalaylı bakır ev aletleri, teknoloji ve alüminyum, çinko, çelik gibi değişik maddelerden mutfak aletlerinin çıkmasıyla birlikte günümüzde mutfaklardaki sayısı oldukça azaldı. Ama bizim kuşaktakiler için bakır mutfak eşyalarını kullanmak bir tutkudur. Daha sağlıklı olduğu için bakır eşyaları kullanmaya devam edeceğiz." diye konuşuyor. CİHAN