Mersin Serbest Bölgede Koridor Sorunu Sürüyor
Mersin Haber - Mersin Serbest Bölge’den yapılacak sevkiyatlarda “koridor” uygulamasına son verilmesi ve sonrasında koridorun Transit Beyannamesine bağlanmasına iş dünyası büyük tepki gösterdi.
@mersinhaber 'i takip et
Mersin Haber - Mersin Serbest Bölge’de “koridor” sorunu sürerken, bölgede her geçen gün yeni sorunlar artarak devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan BVS İthalat İhracat Limitet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Kılıççıoğlu, yapılan bu uygulamaları eleştirerek Bölgede Ocak 2015 ten bu yana alınan çeşitli kararlarla ihracatçı ve üreticiler isyan noktasına gelmiş durumda olduğunu belirtti. Mersin Serbest Bölge’den yapılacak sevkiyatlarda “koridor” uygulamasına son verilmesi ve sonrasında koridorun Transit Beyannamesine bağlanmasına iş dünyası büyük tepki gösterdi.
Tepki gösterenlerin başında gelen BVS İthalat İhracat Limitet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Kılıççıoğlu ilk olarak Ocak ayında koridor kapının kapatılmasını anlamsız bulduklarını söyledi.
Bu durumun çok yönlü ihracatı zorlaştırması üzerine, yaptıkları girişimlerin sonuç vererek kısa süreliğine açılan koridor kapısının yüzleri güldürdüğünü belirten Kılıççıoğlu, seçimden sonra alınan kararla T1 (Transit Beyannamesi) e bağlandığını söyledi. Yürürlüğe giren bu uygulama ile üreticilere daha önce kapalı olan bu koridorun kapıyı aratmaya başladığını söyleyen Kılıççıoğlu, “Bu uygulamalardan önce ihracatın % 5’i ,İthalatın % 15’i kırmızıya düşerken , şu anda tüm beyannamelere kırmızı yanarak ve tam tespit istenmekte. (Tam tespitte eşyanın konteynırdan tamamen boşaltılması ve tekrar yüklenmesi gerekmekte) arada geçen zamanda özellikle gıda yüklü araçlarda bulunan malların telef olmasına kadar giden bir süreç ileri düzeyde mağduriyetleri beraberinde getirmektedir. Serbest Bölgelerin kurulması ve işletilmesi 3218 sayılı yasa ile belirlenmiş olup, Bu kanunun kanun ve ona bağlı uygulamaya muhalefet edilerek Gümrük İdaresince görevlendirilecek memurun refakatinde gelmesi gereken eşyadan Serbest Bölge ve Liman bitişik olmasına rağmen istenen teminat la araç başına 1.000 tl ye yakın maliyet eklenmiş durumda.” dedi.
Bu durumda üreticilerin rekabet edemez üretim yapamaz hale geldiğini de söyleyen Kılıççıoğlu, “ Yapılan tüm bu uygulamalar ile günlük bin araç çıkışı olan kapıda araç çıkış sayısı 10’a kadar düşmüştür.
Bu belirtilen hususlarla sanayici ve ihracatçı firmalar olarak koridor kapının gerekli önlemler ve tedbirler alınarak bir an önce eski hali ile işleyişe geçmesini şarttır” şeklinde konuştu.