Kırım işgalinin 71'nci yıl dönümü!
Ülkü Ocakları Antalya İl Başkanı Av. Emrah Taşkın, 18 Mayıs 1944’de yapılan Kırım Türkleri Sürgünü’nün 71’inci yıl dönümü ile ilgili bir açıklama yaptı.!
@mersinhaber 'i takip et
Bundan 71 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatarlarının tarihi yurtları Kırım'dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderildiklerini hatırlatan Taşkın, "Sovyet rejimi tarafından sürgüne gönderilen 400 bin civarında Kırım Tatarı'nın yarısı 22 gün süren sürgün yolculuğu ve sonrasındaki bir kaç ay içinde soğuk, hastalık ve açlıktan hayatlarını kaybederek şehit olmuştur" dedi. Taşkın şöyle devam etti: "18 Mayıs 1944, unutulması güç olayların cereyan ettiği, insanlık dışı hadiselerin vuku bulduğu ve tarihte yapılan en büyük soykırımlardan birinin gerçekleştiği kara bir tarihtir.
Kırım Türklerinin topyekün vatanlarından sürgününü müteakip, GKO kararnamesi uyarınca onlardan geriye kalan bütün taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına Sovyet yönetimi tarafından el konuldu ve bunlar ilgili bakanlıklar tarafından müsadere edildi. Müsadere işleminin daha süratli bir şekilde yapılabilmesi için ise, sürgün operasyonunun başladığı gün (18 Mayıs 1944) devlet tarafından Eşya Kayıt ve Kabul Komitesi kuruldu. Kısa süre içinde kalan malların bir envanteri çıkarıldı. "
Bu envantere göre Kırım Türklerinden geriye kalan mal ve mülkün miktarı hakkında da bilgi veren Taşkın bunları 15.740 baş sığır ve kümes hayvanı ,25.561 adet bina ve ev, Tarım ürünleri , 68.500 hektar ekilebilir arazi, 345.500 adet köy kooperatif demirbaşı ve 420.000 adet ev eşyası olarak sıraladı.
Müsadere edilen bütün bu mal-mülkün, GKO tarafından yerel yönetimlere devredildiğini hatırlatan Taşkın, "Sürgün edilen Kırım Türkleri'nin menkul ve gayr-i menkul emlaki, yapılan sayım ve kayıt işleminin ardından koruma altına alınacak, binalar ile evler yağma ve hırsızlıklara karşı mühürlenerek muhafaza edilecekti. Hal böyle iken, Kırım’ın Slav ahalisinin Türklerden kalan malları yağmalamak, hayvanlarına el koymak ve evlerini işgal etmek niyetinde oldukları, inşaatlarda kullanmak üzere Kırım Türklerine ait mezarların taşlarını söktükleri, kıymetli eşya bulmak ümidiyle mescitleri talan ettikleri de dikkatleri çekmektedir. Büyük sürgünden bugüne 71 yıl geçmesine rağmen Kırım Tatarlarının maddi ve manevi kayıpları tazmin edilmemiş, yaraları kapatılmamıştır. Kırım Türklerinin binlerce yıllık vatanları olan Kırım'dan sürgün edilmelerinin 71. yılında mazlum ve mağdur kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor, dönemin Komünist Rus politikalarını lanetliyoruz."diye konuştu.
İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği yıllarda 18 Mayıs 1944 tarihinden başlayarak sürgüne gönderilen Kırım Tatarlarının büyük bir kısmının hala anavatanlarına dönme mücadelelerini sürdürdüklerini anlatan Taşkın, "Sürgün esnasında açlıktan ve hastalıktan hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, anavatan Kırım'a dönme mücadelesi veren kardeşlerimize muvaffakiyet diliyorum. Kırım Türk vatanıdır." dedi.