Mustafa Şentop 'Türkiye’nin o anayasanın ruhuyla problemi var'!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Şentop, Anayasanın 17 defa değişikliğe uğradığını ancak anayasa sorununun çözülmediğini belirterek, “Türkiye’nin o anayasanın ruhu ile problemi var. Nedir o ruh. O ruh işte darbeci, vesayetçi ruhtur” dedi. !
@mersinhaber 'i takip et
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Şentop, Ataşehir’de Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile buluştu. Her seçimin bir ana fikirle ortaya çıktığını belirten Şentop, 2011 seçimlerinde anayasa değişikliği çabalarına rağmen muhalefetin tavırları nedeniyle anayasayı değiştiremediklerini söyledi. Şu anki ana fikrin ise anayasayı değiştirmek değil yeni bir anayasa ve başkanlık sistemi olduğunu vurgulayan Mustafa Şentop, “Yeni anayasa ile biz neyi kastediyoruz. Bakın anayasa değişikliği demiyoruz. Yeni anayasa diyoruz. Niye çünkü Türkiye, 1982’de bu anayasayı yaptı. 1982’den bugüne kadar bu anayasada 17 defa değişiklik oldu ve anayasanın 100’den fazla maddesi değişti. Ama Türkiye hala anayasayı konuşuyor değil mi. Demek ki bu değişiklikler Türkiye’nin anayasa ile ilgili sorunu çözmemiş çözememiş. Anayasa değişikliği ile anayasa sorununu çözemiyoruz. Yeni anayasa yapmamız lazım diyoruz” şeklinde konuştu.
“ANAYASAYA GÖRE ANAYASANIN BİR SÖZÜ, BİR DE RUHU VAR”
“Anayasaya göre anayasanın bir sözü, bir de ruhu var” diyen Şentop, “Anayasa diyor ki bu anayasa sözüne ve ruhuna sadakat ile anlaşılır diyor. Sözü o maddeleri. Biz o sözleri 17 defa değiştirmişiz anayasanın. 100’den fazla o sözün içerisindeki maddeleri değiştirmişiz. Ama sözünü değiştirmekle netice alamıyoruz. Önemli olan anayasanın ruhu. Türkiye’nin problemi o anayasanın ruhu ile problemi var. Nedir o ruh. O ruh işte darbeci, vesayetçi ruhtur” diye konuştu.
“ANAYASANIN SÖZÜNÜ DEĞİŞTİRMEK YETERLİ DEĞİL”
Darbeci ruhun egemenliği milletten alarak anayasaya verdiğini dile getiren Şentop, “Milletten almışlar egemenlik yetkisini anayasaya devretmişler. Daha sonra herkes anayasadan bu yetkiyi almaya başlıyor. Dolayısı ile milletten yetki alıp bu ülkeyi yönetemeyeceklerini bildikleri için milleti devre dışı bırakıp, anayasadan yetki alabilecek bir formül bulmuşlar. İşte anayasanın ruhu dediğimiz şey bu. Bunun için anayasanın sözünü değiştirmek yeterli değil, yeni bir ruhla, milletin seçtiği temsilcilerin eliyle yeni bir ruhla anayasa yapmak gerekiyor Türkiye’de” dedi.
Anayasanın en önemli kısmının bu siyasi sistemi, yönetim sistemini millet iradesine dayandırmak olduğunu vurgulayan Şentop, “Onun için bizde yeni anayasa diyoruz bir taraftan öbür taraftan da bu siyasi sistem çalışması ve başkanlık sisteminden bahsediyoruz” şeklinde konuştu.