Siyaset »

Bakan Fikri Işık Türk Sanayi Stratejisi Belgesi'ni açıkladı!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Sanayi Strateji Belgesi'ni açıkladı. !


@mersinhaber 'i takip et

Asgari ücret vaatlerini hatırlatan Bakan Işık, "Bu günlerde sıkça dile getirilen çalışan ücretlerini yükseltmenin yolunun, kaynağı belli olmayan boş vaatlerden ziyade, üretimde teknoloji düzeyini yükseltmekten ve katma değeri arttırmaktan geçtiğini bilmek gerekiyor" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Sanayi Stratejisi Belgesi'ni açıkladı ve Lonca Sanayi Web Portalı'nı tanıttı. Yeşilköy WOW Otel'de düzenlenen programda konuşan Işık, Sanayi Stratejisi Belgesi'nin Türkiye'nin 2015-2018 dönemi sanayi politikasına yön vereceğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin 2002 yılından bu güne kadar büyümeye devam ettiğini vurgulayan Işık, "Türkiye 2014 yılında hem AB ülkeleri hem de OECD ve G7 ülkeleri ortalamasından daha iyi bir büyüme performansı sergilemiştir. Bu büyüme oranlarının gerçekleşmesinde sanayi sektörünün rolü çok büyük olmuştur. İmalat sanayi 2014 yılında yüzde 3,5 oran ile ülke büyümesinden hızlı büyüyerek, ülke büyümesinin lokomotifi olma görevini sürdürmektedir. Geçen hafta açıklanan Mart ayı sanayi üretim verilerine göre Türkiye sanayisi yüzde 4,7 oranında büyüdü. Bu değerler bize, ülkemizde çarkların döndüğünü, sanayimizin üretmeye ve büyümeye devam ettiğini gösteriyor" diye konuştu.

"GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTTIRARAK KATMA DEĞERİ YÜKSEK MAL VE HİZMET ÜRETİMİNE ODAKLANMALIYIZ"

Türkiye'nin büyümeyi sürdürebilmesi için ekonomideki sanayi üretiminin payını arttırması gerektiğini savunan Işık, "Bugün Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin yüzde 95’inden fazlası sanayi ürünüdür. Güçlü bir Türkiye için, rekabet gücümüzü arttırarak katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimine ve ihracatına odaklanmalıyız. Güçlü bir üretim yapısına sahip olmak, yüksek gelirli ülkeler arasında girme hedefimize önemli bir katkı sağlayacaktır. Gelinen nokta itibarıyla orta düşük gelir seviyesinden orta yüksek gelir seviyesine ulaşmayı başardık. Yaklaşık 10.500 dolar olan kişi başı milli gelirimizi, 12.275 doların üzerine çıkarmayı başarırsak, yüksek gelirli ekonomiler arasında yer alacağız. Ülkemizin yüksek gelirli ekonomiler arasında yer almasında, sanayi sektörünün büyük rolü olacaktır" şeklinde konuştu.

70 EYLEMLİK TÜRK SANAYİ STRATEJİ BİLGESİNİ AÇIKLADI

Bakan Işık, Yeni Türkiye Sanayi Strateji Belgesi'nin 70 adet eylem içerdiğini belirterek, bazılarını şöyle sıraladı;

"Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün üreten yatırımcıların 5. ve 6. bölge teşviklerinden yararlanmaları sağlanacak, söz konusu ürünlerin üretimi ve ihracat içindeki ağırlığı artırılacaktır. Firmaların orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanması amacıyla yatırım destek programları başlatılacaktır. İthal bağımlılığı yüksek olan ara malların yerli üretimi desteklenecektir. Yerli sanayinin geliştirilmesi ve cari açığın azaltılması amacıyla pilot sektör olarak kimya sanayiinde ithal bağımlılığı yüksek olan ara malların kamu-üniversite-sanayi işbirliği projeleri aracılığıyla üretilebilmesi ve üretimin önünde engel oluşturan sorunların çözümlenmesi sağlanacaktır. Kamu alımlarına yönelik uzun vadeli ihtiyaç planlaması yapılarak kilit teknolojilerin geliştirilmesi ve yerli üretimi desteklenecektir. İmalat sanayine yönelik tasarım ofislerinin kurulması için mevzuat altyapısı tamamlanacak ve tasarım ofisleri desteklenmeye başlanacaktır.
Yurt dışından alınan test ve muayene hizmetlerinin ülkemize kazandırılmasını teminen ihtiyaç duyulan alanlarda akredite test ve laboratuvarların kurulması desteklenecektir. Mühendislik fakültelerinde en az bir dönem iş yeri eğitiminin zorunlu hale getirilecektir. Mühendislik branşlarında teori ve pratiğin birlikte verilmesi amacıyla mühendislik fakültelerinde müfredat gözden geçirilerek en az bir dönem iş yeri eğitiminin zorunlu hale getirilecektir. Sanayide enerji yoğunluğunun azaltılmasına ve enerji girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar desteklenecektir"

"ÜCRETLERİ YÜKSELTMENİN YOLU BOŞ VAATLERDEN ZİYADE ÜRETİMDE TEKNOLOJİ DÜZEYİNİ YÜKSELTMEKTEN GEÇİYOR"

Türkiye'nin 2003-2014 yılları arasında düşük ve orta düşük teknolojili ürünlerde 90 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini belirten Bakan Işık, "Yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerde ise 438 milyar dolar dış ticaret açığı vermiştir. Yüksek ve orta yüksek teknoloji aleyhine oluşan bu durum, bizim ülke olarak neden üretimde teknoloji seviyesini yükseltmemiz gerektiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır. Üretimde teknoloji düzeyi arttıkça gelir artmakta, çalışan ücretleri artmakta ve bu da refah artışını sağlamaktadır. Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre 2013 yılında çalışanların ortalama brüt ücretinin düşük teknolojili sektörlerde bin 370 TL, orta düşük teknolojili sektörlerde bin 727 TL, orta yüksek teknolojili sektörlerde 2 bin 65 TL, yüksek teknolojili sektörlerde 2 bin 983 TL olduğunu görüyoruz. Bu değerler bize, üretimde teknoloji düzeyi yükseldikçe çalışan ücretlerinin de belirgin bir şekilde arttığını gösteriyor. Yine bu değerler bize, ülkemizde bir refah artışı sağlanacak ise bunun için izlenmesi gereken politikalara da işaret ediyor. Bu günlerde sıkça dile getirilen çalışan ücretlerini yükseltmenin yolunun, kaynağı belli olmayan boş vaatlerden ziyade, üretimde teknoloji düzeyini yükseltmekten ve katma değeri arttırmaktan geçtiğini bilmek gerekiyor, görmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Işık Lonca Sanayi Web Portalı ile ilgili de bilgilere vererek şunları söyledi;

"Ülkemizde hangi ürünleri, hangi firmanın ürettiği, nerede ürettiği konusunda girişimciler, araştırmacılar, ithalatçılar ve ihracatçılar Bakanlığımızdan yoğun bir şekilde bilgi talebinde bulunuyorlar. Bu çerçevede hazırladığımız, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların, araştırmacıların veri kaynağı olacak Lonca Sanayi Web Portalı Bakanlığımızca bugün itibarıyla hizmete sunulmuştur. Bu portal sayesinde ülkemizde sanayi sektöründe faaliyette bulunan yüz binlerce işletme ve bu işletmelerin ürettikleri yüz binlerce ürün bilgisine artık bir tıkla ulaşılabilecektir.LONCA Sanayi Web Portalı ile 29 farklı sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ne üretiyor, nerede üretiyor rahatlıkça görülebilecek. Uygulama kapsamında firmaya, ürüne ve adres bilgisine göre arama yapılabilecek"
 

VOLKAN KAYALAR


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.