Yaz geliyor, diyet sirenleri çalıyor!
Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın, diyet yapan kadınları uyardı.!
@mersinhaber 'i takip et
Aydın, yazın sıcak yüzünü iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde birçok kadının formda bir bedene sahip olmanın hayalini kurduğunu belirrerek, "İyi görünmek, sıkı kalçalar, dümdüz bir karın ve incecik bir bel, kadınların hayallerinin başköşesini süslüyor. Soğuk havalarda vücut ısımızı korumak için arttırdığımız yağ tüketiminden dolayı kilomuzda artış olmuş olabilir. Bu artış sonrasında panikle yapılan yanlış diyetler ve sporlar önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bir şekilde ideal kiloya ulaşmanın yolu ise uzman yardımı almaktan geçiyor. Şok diyetlerden, bilinçsizce hazırlanan detokslardan uzak durun, bu yollarla vermiş olduğunuz kiloları bir süre sonra fazlasıyla kesinlikle tekrar alırsınız. Unutmayın diyet listesi kişiye özeldir ve diyeti sadece diyetisyen yazar" dedi. Yaza formda girmek için ve yaz boyunca kiloyu korumak için yapılması gerekenlerle ilgili olarak, Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın şunları söyledi: "Güne su ile başlayın! Yağ yakma konusunda bir etkinliği olmasa da bütün gece sizinle birlikte uyuyan sindirim sisteminizi uyandırmanın en güzel yolu, güne su içerek başlamaktır. Güne, 1 su bardağı ılık su içerek başlayın, bağırsak sorunlarına hoşça kal deyin.
Kahvaltıyı atlamak çözüm değil, sorundur. Pek çok insan kahvaltı öğününü atlayarak kilo vermeye çalışır. Fakat kahvaltı, gece boyunca aç kalmış bedenimizi canlandırmak ve açlıktan yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için en doğru yoldur. 1-2 dilim az yağlı peynir, tam buğday unundan ekmek ve bol salata ile süsleyeceğiniz bir kahvaltı sofrası daha zinde hissetmenizde anahtardır. “kahvaltı için vaktim yok” veya “acelem var” diyenlerdenseniz, 1 peynirli sandviç veya 3 kaşık müsli 1 bardak yarım yağlı süt 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu gibi kahvaltılıkları da tercih edebilirsiniz. Ara öğünler için doğru seçimler. Metabolizmanızı dinç tutmak için ara öğünler tüketmeye gayret edin. Ana öğünler arası tüketeceğiniz bir porsiyon meyve veya yoğurt veya 10-15 adet badem, fındık veya küçük bir peynirli sandviç, kan şekerinde oluşabilecek ani düşmeleri engelleyerek, tatlı krizini önler, açlığınızı yatıştırır, bir sonraki öğünde aşırı miktarda besin tüketmenizi engeller. Zayıflama döneminde vücutta oluşan yıkım ürünlerinin atılabilmesi için de su tüketimi çok önemlidir. Vücutta gerçekleşen dolaşımınıza destek olun ve günde 10-15 su bardağı su mutlaka için. Sebze ve meyveler sofraların baş tacı günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızın karşılanması ve sağlığınızın korunması için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Akşam yemeklerinizde 1 kg sebzede en fazla 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı kullanarak pişirdiğiniz sebze yemeklerini daha sık pişirseniz yağ yakımınızı önemli ölçüde arttırmış olursunuz.
Gizli enerji depolarına dikkat. İçeceklerinizi doğru seçmek, vücudunuza gereksiz kalori yüklemesi yapmanıza engel olacaktır. Şekerli ve karbondioksitli içecekler, hazır meyve suları ne kadar cazip görünse de buzlu bir ayran, taze sıkılmış bir meyve suyu ve hafif bir limonata ferahlarken daha sağlıklı kalmanızı sağlar. Alkol olmalı mı, olmamalı mı? Alkolün aşırı miktarlarda tüketimi kalp sağlığına ve karaciğere zarar vermesinin yanı sıra, kilo almaya da neden olur. Vücutta dolaşımı bozarak ödemi arttırır. Yazın alkollü içecek içmeden geçer mi diyenlerdenseniz, içtiğiniz alkollü içeceğin çeşidine ve miktarına dikkat etmeli ve alkollü içeceklerle birlikte bol su içmelisiniz. Alkol mutlaka tok karına, yemeklerle birlikte veya fındık, fıstık, beyaz peynir gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir. Alkolün protein ve yağlı yiyeceklerle birlikte ve bol su içerek tüketimi emilimi yavaşlatır. ‘Light’ deyip geçmeyin, ‘light’ deyip seçmeyin. Light ürünler, doğal versiyonlarına nazaran daha az enerji içerseler de bu tür yiyeceklerin ve içeceklerin bir sonraki öğünde tüketilen besin miktarını artırdığına dair veriler vardır. Bilim uzmanları araştırmalarına devam ederken, siz de haftada 2’den fazla light içecek tüketmemeye özen gösterin.
Zararsız atıştırmalar aslında zararlıdır “Bir lokmadan bir şey olmaz“ demeyin. Yapılan bazı araştırmalar, bir lokmalık araştırmaların günlük enerji alımını yüzde 5 ile yüzde 10 ölçüsünde artırdığını gösterilmiştir. Günlük aldığınız enerjiyi yüzde 5 ile yüzde 10 azaltmak elinizde. Seçiminiz doğu olursa açık büfeler düşman değil! Açık büfelerde çok fazla miktardaki besin tüketimi, kızartma, kavurma gibi yüksek yağ içeriği olan yiyeceklerin tercih edilmesi, ağır hamur tatlıları ve aşırı alkol kilo alma nedenlerindendir. Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış az yağlı etleri, yoğurdu ve tam buğday unundan ekmekleri, pilav, makarna gibi diğer tahıl ürünlerini ölçülü miktarda almak, bol salata ile süslemek; sağlıklı ve formda kalmak için sağlam bir yoldur.
Kıpırdayın. Kışın miskinliğini artık üzerinizden atın. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapmak, yaza formda girmeniz ve formda kalmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan plaj voleybolu, treking gibi sporlar da enerji harcamanızı arttırarak form tutmanızı, sağlıklı yaşamanızı, aynı zamanda iyi vakit geçirmenizi sağlayacaktır.
Yazın vazgeçilmezi: dondurma. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurmadan uzak kalmanız gerekmiyor. Dondurma, kalsiyum ve riboflavin içeriği ile besin değeri yüksek bir besin fakat şeker içeriği nedeni ile miktarına dikkat etmek gerekmekte. Günde 2 topu geçmemeye dikkat edin. Enerji içeriği yüksek soslu ve kremalı olanları tercih etmek yerine, taze sütten yapılmış hafif dondurmaları deneyin."