Anamur »

Türkiye-AB İlişkileri, Göç ve Uyum Marmara Üniversitesi’nde tartışıldı!

‘Kültürlerarası Etkileşim ve Göç Çerçevesinde AB ve Türkiye-Almanya İlişkileri’ Marmara Üniversitesi’nde tartışıldı.!


@mersinhaber 'i takip et

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği (AB) Enstitüsü, ‘Kültürlerarası Etkileşim ve Göç Çerçevesinde AB ve Türkiye - Almanya İlişkileri’ konulu uluslar arası bir konferans düzenleniyor. Marmara Üniversitesi tarafından düzenlenen 7-8-9 Mayıs günleri arasında düzenlenen konferanslarla AB-Türkiye ilişkileri çerçevesinde Avrupalı Türkler konusu değerlendiriliyor. Ele alınan konuların başında göçmenlerin hukuki durumları ve adaptasyon sorunları geliyor. Dün yapılan konferanslarda konuşan AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Engin Soysal ve Bremen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hagen Lichtenberg ve Gent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marc Maresceau, Türkiye’nin 50 yılı aşkın sürede AB’ye neden üye olamadığı da değerlendirdi.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın, Avrupa kıtasında barış, dayanışma ve refahın yeniden inşa edilebilmesi için savaşan ülkeleri ‘birlik’ olmaya çağırdığı 9 Mayıs 1950 tarihi Avrupa Birliği'nin temellerinin atıldığı gün olarak kabul ediliyor. 21. yüzyılın en etkili oluşumlarından birisi olarak değerlendirilen Avrupa Birliği Türkiye ilişkileri, Türkiye’nin 1959 tarihinde topluluğa ortaklık başvurusunda bulunan ilk ülkelerden birisi olmasıyla başladı. 1964 tarihinde yürürlüğe giren Ankara Antlaşması’yla Türkiye-AET ortaklığının temeli atıldı, 1987 yılında Türkiye’nin tam üyelik başvurusuyla ise ilişkiler yeni bir boyut kazandı. 1999 Helsinki Zirvesi ile Türkiye’nin aday ülke ilan edilmesi ve 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başlanması ile Türkiye-AB arasındaki uzun soluklu ilişki tam üyelik yolunda devam ediyor.
AB’nin doğduğu gün olarak kabul edilen 9 Mayıs tarihi halen tüm AB üyesi ve aday ülkelerde Avrupa Günü olarak kutlanıyor. Gün kapsamında, 7-8-9 Mayıs 2015 tarihlerinde Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve AB Bilgi Merkezi katkılarıyla ‘Kültürlerarası Etkileşim ve Göç Çerçevesinde AB ve Türkiye-Almanya İlişkileri’ başlıklı bir Uluslararası Konferans düzenleniyor.
Dün başlayan konferans Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat’ın açılış konuşması ile başladı. ‘Üniversite Gençliğinde Avrupa Birliği Algısı: Marmara Üniversitesi 2004 ve 2014 Anketlerinin Genel Değerlendirmesi’ başlıklı anket çalışmasının sunumunun ardından, Prof. Dr. Muzaffer Dartan’ın başkanlığındaki özel oturum AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Rauf Engin Soysal’ın konuşması ile devam etti. Günün ikinci ve son oturumu, Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu başkanlığında Bremen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hagen Lichtenberg ve Gent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marc Maresceau’nun konuşmalarıyla son buldu.
Konferanta bugün ise Prof. Dr. Muhlis Kenter’in başkanlığındaki ‘Türkiye’den Avrupa’ya Göçün Gelecek Nesillere Aktarılması’ başlıklı oturumda Türkiye’de Göç Müzesi kurulması konusu ele alınacak. Konferans, Ali Eliş’in başkanlığındaki ‘Türk Göçmenlerin Alman Toplumuna Uyum Zorlukları ve Çözümler’ başlıklı oturumda Baden-Württemberg Uyum Bakanı Türk asıllı Bilkay Öney’in konuşması ile sona erecek. 


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.